Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Aparat na wyprawy
Uniwersalny, tani, dobry;]
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:30
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:41
Może kupię na początek coś z kitem, a pózniej sobie dokupie 55-200. Tylko czy sam kit wystarczy?
Więc wszyscy zgodnie twierdzą żeby nie brać d5000 tylko d3100?
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:42
szukasz wyposażenia do specjalnych zastosowań
podam przykład policyjny
czemu policjant na obławie ma kałasza a policjant antyterrorysta ma np. pistolet maszynowy dużo słabszy ,
wszak maseczka na gębie i rambo ?
a bo kałach by przebił ciało, przebił gipsościanke, drugą ścianę i zabił niewinną osobe w mieszkaniu obok
nie bierze sie tego co najmocniejsze, ale to co do danego zastosowania
potrzebujesz coś schować, ukryć, żeby araba nie wkurzyć
potrzebujesz mały kompakt z większym zoomem i ekranem obrotowym
lustro z rurą sobie na szyi powiesisz jak będziesz szedł do sikorek do parku, gdzie nie będzie ludzi średnio chętnych do pozowania :] tak jak na niektóre imprezy masowe, koncerty nie wpuszczą z lustrem z tele, a z kompakcikiem wejdziesz, mimo, że jego zoom bardziej przybliży artyste na scenie i jeszcze bootlega nagra
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:49
arabowie będą w słońcu, prawda ?
bo wiesz lustro jest fajne i jego zalety wychodzą w kiepskich warunkach (szybkie rzeczy, szybko poruszające sie zwierzęta, ekstremalne kąty widzenia, ciemność, złe warunki, zmrok, noc)
lustro to system, kompakt to rzecz użytkowa
ja mam lustro bo:
- nie ma opóźnień między naciśnięciem migawki a rejestracją (ok. pół sekundy to czasem bardzo wiele przy zwierzętach, a kompakt tak ma , w lustrze natychmiast),
- lubie mój 10mm zniekształcony obraz z szerokokątnego obiektywu,
- sikorki na drzewku czyli długie tele, 300 mm * 1,6 = 480 mm ,
- robię zdjęcia po zmroku, w nocy, z muzeach , gdzie nie wolno flasha oraz czasem filtr polaryzacyjny (duże ISO, autofocus sprawny i szybki),
gdybym robił ciocie na imieninach , wycieczki w dzień - po kiego mi wydać tyle co na samochód (zamiast samochodu) i nosić plecak zapchany i zmieniać to i przekręcać i jeździć tramwajem, bo na aparat wydałem ?
Napisano 08 grudzień 2010 - 14:01
Nie bawiłem się droższym kompaktem i tym bardziej lustrzanką. Obawiam się właśnie tego ruchu... Czy kompakt sobie poradzi...
Napisano 08 grudzień 2010 - 14:48
bo człowiek (w porównaniu do zwierząt) rusza sie wolno o ile sie nie bije z kimś
dużo słońca = niskie ISO = brak problemu szumów i działa focus nawet w tanim
lustro + obiektywy , jakbyś był z Wawy, dałbym potrzymać mój plecak , zmienisz szybko zdanie mając z tym chodzić w cieple cały dzień, no chyba że jesteś wyrośnięty i silny, ale zawsze te pare kilo nosić i dbać o nie to rzecz upierdliwa :]
popatrz na coś co ma RAW < waaaaaaarto mieć aparat co robi w formacie RAW, bo można poprawiać potem kolory i inne szczegóły, cienie itp.
wiadomo - lustro da więcej możliwości, jakość lepsza może być (nawet w dzień, głównie za sprawą obiektywu) ale niestety nie jest małe i nie chowa sie go do kieszeni robiąc z ukradka