Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Aparat na wyprawy
Uniwersalny, tani, dobry;]
Napisano 08 grudzień 2010 - 12:31
Planuję zakup pierwszej lustrzanki. Nie znam więc się;]
Czytałem sporo, ale im więcej czytam, tym częściej zmieniam decyzję.
Zamierzam fotografować:
ludzi - muszę mieć więc ruchomy wyświetlacz. Inaczej zbankrutuję na Arabach, którzy za foto chcą jedyne 2 euro:D
Czasami też poprostu krzywo patrzą;]
Krajobrazy, przyrodę - więc czy obiektyw 55-200 będzie dobry?
Imprezy, użytek domowy - czyli uniwersalny poprostu.
Do tego wolałbym mieć możliwość nagrywania filmów. Pewnie niektórzy mnie za to będą krytykować... No ale często się
przydaje.
Sprzęt będę dokupował rzadko. Raz na jakiś czas filtr czy coś. Raczej nie będę inwestować w obiektywy, do moich amatorskich zastosowań.
Reasumując: aparat do ok 2tys. Nagrywanie filmów, 2 obiektywy,
Czy da radę coś takiego kupić?
Pozdrawiam
Napisano 08 grudzień 2010 - 12:34
55-200 na lustrzance typu entry-level (mającej matryce APSC) oznacza :
zobacz mój post z obrazkami http://www.forumphot...2512-ogniskowe/
to Ci odpowie jak 55-200 ma sie do krajobrazu i imprez w domu
a ma się nijak
55-200 to portrety lub większe zwierzątka ala ptaczki wrony i kaczki (chyba że przez przyrodę właśnie to rozumiesz, ale wtedy przyroda musi nie być bojaźliwa lub musi być mocno wygłodzona tudzież rozrośnięta) lub ludzie naście/dzieścia metrów dalej
ujmę krócej 200 mm jest dobry jak z balonu z 3 piętra w bloku chcesz zrobić swój samochód na parkingu lub na przeciwnej stronie ulicy
100 mm to portrety, ale też by ta głębia ostrości była odpowiednia, jasne szkło kosztuje
do imprez i krajobrazu to ogniskowe (dla APSC) 18-55 lub 28-70 mm (przeliczone na zwykły film)
Napisano 08 grudzień 2010 - 12:37
Obiektyw krótki z cm (nie ogniskowej) skoro masz niezauwazalnie robic foty arabom
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 08 grudzień 2010 - 12:41
dla detektywa wydać 3000 na 300 mm o długości 100 mm jest okej (by nie rzucać sie w oczy, że ma tele) ale użytkownik tego nie potrzebuje
Napisano 08 grudzień 2010 - 12:43
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 08 grudzień 2010 - 12:44
to specyficzna kultura jeśli chodzi o dawanie sie focić, pewnie można mieć w niektórych miejscach duże nieprzyjemności gdy zrobi się portret, więc może jakiś lustrzany lub to co w canonie DO sie nazywa
w Canonie kosztuje to 3 tysie, wygląda niewiele inaczej jak kit wymiarowo, a ma 300 mm przy 10 cm długości (czyli w sumie niewiele więcej jak mój 15-85 rozłożony, ba pewnie ciut mniej)
używając go nie wzbudzi sie agresji figuaranta na drugiej stronie ulicy, a zrobimy mu popiersie (albo dołożymy 1.4 konwerter Kenko i zrobimy mu portret) a on pomyśli, że robimy minaret obok
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:00
Jako uniwersalny obiektyw chciałem KIT. A 55-200 do fotografii osób/zwierząt/rzeczy oddalonych.
Przez przyrodę rozumiem kaczki, ptaszki i małpki:]
Czy do szerokokątnych wystarczy konwerter, czy muszę kupić obiektyw szerokokątny?
Te aparaty Sony to bez nagrywania filmów są?
Do filmów myślałem o jakiejś taniej kamerce, ale kamera plus aparat = zostać okradzionym;D Dlatego też nie chcę inwestować dużo, a chciałbym zacząć "przygodę" z lustrzankami.
Niezauważalne foty robi się celując w araba stojąc bokiem, tyłem:d Dlatego wyświetlacz musi być ruchomy.
Inaczej trzeba się ciągle targować... "mister cheap foto, only 2 juro"
Dzięki za link, szukałem właśnie porównań ogniskowych....
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:08
18 sprawdza sie - dlatego taki zakres stosuja w kitach na poczatek - cos z obrazu a i portrecik rodzinny. Wg mnie szkoda wydawania kasy. A co do filmow- nie wiem, ktora z alf kreci filmy (550 tak) ale ruchome wyswietlacze to tylko sony (nikon jakis posiada i canon 60d - z filmami - ale nie warte tej ceny)
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:14
one są okej, jak robisz małe zdjątka na strony www
jednak ich nieostrość widać już na formacie o rozmiarze tapety monitora
ruchomy wyświetlacz - kiedyś o nim mówiliśmy, ja chwaliłem a mówiliście jakby to był nie potrzebny bajer
tak, takie coś w Canonie jest dopiero od 60D, niestety
a może nie lustro ale kompakt ? one mają duże zoomy i mały rozmiar - nie wkurzą araba, da sie schować do kieszeni itp.
lustro to już taki bardziej oficjalny sprzęt, nie taki szpiegowski i obracane lcd mają
w przypadku tak specyficznych potrzeb pomyśl o kompakcie z dużym zoomem i obracanym monitorem
w domu nie musisz chować po kieszeniach lub uciekać, ale tam ?
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:15
550 to ceny od 2700...
A co z Nikonem d5000?
Chociaż, jest to róznica ponad 1000zł. Dopłacić tyle, tylko dla filmów...
Cały czas się wacham nad kompaktem np Sony Dsc hx1. Ale czy da się robić nim zdjęcia w ruchu?
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:19
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:20
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:23
Napisano 08 grudzień 2010 - 13:28
I wkoncu sam nie wiem co kupić. Muszę kupić aparat przed świętami...