jak na starej fotografii... - Krajobrazy - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:55) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia . Prosze o pomoc , pozdrawiam
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:50) ale jestem ciemniak, ale jak wysłaćnapisanego posta, co mam nacisnąć, albo mam bielmo na oczach???
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:44) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:31) nic nie pomaga... jestem zmuszony przecierpieć katusze na IE..
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:27) wywal tą wtyczke, bo ona moze blokuje
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:23) nie pomogło ;/
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) usuń ciasteczka- moze coś to pomoze
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) Aaa sorkaaa, nie doczytałam reszty wpisów ;]
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:13) pzrecież jesteś zalogowany (?)
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:05) nie ogarniam, wpisuje login i hasło i zamiast mnie zalogować to odświeża mi tylko stronę startową ;/
kmonnz  : (21 maj 2012 - 19:02) U mnie wszystko ochoczo działa nie od dzisiaj już.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:01) coś się schrzaniło przez ten Exif Viewer , nie mogę się zalogować na moje facebook'a :angry:
kmonnz  : (21 maj 2012 - 18:37) Kylo, Exif Viewer jest pod googla. ;)
rev  : (21 maj 2012 - 18:36) posiadam 10-22, znacznie lepszy od Sigm 10-20 co miałem okazje testować, one były mydlano-nieostre (2 egz które testowałem) a 10-22 kupiłem bo ostry , wewn zoom, wewn ognisk.
4kasia4  : (21 maj 2012 - 18:25) i jak się sprawuje??
TrybeX  : (21 maj 2012 - 17:42) do google chrome na bank też jest jakaś wtyczka do podglądania exifu;p
sprocket73  : (21 maj 2012 - 17:34) posiadamy :)
4kasia4  : (21 maj 2012 - 17:21) Canoniarze posiadacie może Canona 10-22/3,5-4,5??
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) ups myslałem że to wyszukiwarka :P
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) raw
Kylo200  : (21 maj 2012 - 16:19) dzięki ;) , chociaż nie skorzystam bo mi FF nie po drodze . Nie ma czegoś na GC ?
TrybeX  : (21 maj 2012 - 16:07) Kylo200m wtyczka do FF FxIF
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:40) Chciałam zapytać czy ktoś może wie, jak sformatować kartę pamięci lub cokolwiek z nią zrobić, ponieważ gdy chcę przerzucić zdjęcia na komputer, to poprostu nie mogę. Gdy chcę włączyć dysk G, bo przypuszczam że tam będą, kompuer sie zacina, a po chwili wyskakuje komunikat: Przekroczono limit czasu semafora. Formatowałam, nic to nie dało, proszę po pomoc najlepiej na pw.
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:38) Mam pytanko, wczoraj kupiłam sobie lustrzankę, mianowicie Canon EOS D1100.
Rozszerz pole shoutboxa

jak na starej fotografii... takie moje wariacje...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Wasiol 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1689

Napisano 07 grudzień 2010 - 15:55

dla mnie 1 i 3 sa bardzo slabe i nawet taka obrobka ich nie uratuje, z dwojka mozna powiedziec ze nawet wyszlo, proponuje bawic sie w obrobke z lepszymi zdjeciami, a nie z czym popadnie
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   laptopek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 54
  • Lokalizacjaokolice Wrocławia
  • Sprzętnikon d5000, obiektyw Nikkor 18-55 VR

Napisano 07 grudzień 2010 - 16:05

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 07 grudzień 2010 - 15:55 napisał

dla mnie 1 i 3 sa bardzo slabe i nawet taka obrobka ich nie uratuje, z dwojka mozna powiedziec ze nawet wyszlo, proponuje bawic sie w obrobke z lepszymi zdjeciami, a nie z czym popadnie

Bardzo słabe bo ? Kurcze, jak ja nie lubię określeń typu - " słabe bo... słabe " ;)

Wyszedłem z psem, to myślę " poćwiczę sobie trochę ", strzeliłem kilkanaście fotek, a później po przeróbce stwierdziłem że nawet nawet ;)

Dla mnie dzięki takiemu zabiegowi fotografie otrzymały klimat, nastrój... Taka to moja wizja zimy, nie każdemu może się podobać. Ale jeśli już coś z nimi nie tak według Ciebie to chociaż opisz to szerzej, please ;)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Wasiol 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1689

Napisano 07 grudzień 2010 - 16:08

slabe bo... bo co tam ciekawego ?? i tak mozna wkolo, nie lubisz krytyki, ja moge Twoje tematy omijac bo widze ze dzialam Ci na nerwy, a to jakos nie jest moim celem

PS rozwijajac widze tam plaskie krzaczory ktore sa brzydkie
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   laptopek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 54

Napisano 07 grudzień 2010 - 16:49

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 07 grudzień 2010 - 16:08 napisał

slabe bo... bo co tam ciekawego ?? i tak mozna wkolo, nie lubisz krytyki, ja moge Twoje tematy omijac bo widze ze dzialam Ci na nerwy, a to jakos nie jest moim celem

PS rozwijajac widze tam plaskie krzaczory ktore sa brzydkie

Po pierwsze, to nikt nie lubi krytyki, Ty pewnie też.
Po drugie, jeśli już to konstruktywna, a nie coś jest be bo jest i już.
Po trzecie, ja cały czas coś wrzucam i czytam Wasze opinie, staram się nauczyć aparatu...
Po czwarte, Ty tylko oceniasz, a ja jakoś nie widziałem za dużo Twoich zdjęć, mimo że uważasz iż nie lubię krytyki to ja nieustannie się na nią wystawiam zamieszczając swoje zdjęcia... Chętnie zobaczyłbym co Ty starasz się przekazać w swoich fotografiach...

A po piąte, i najważniejsze... czytaj posty zanim zaczniesz je oceniać ! Napisałem na samym początku że :

"Krótki spacer z psem, parę fotek... jako że nie wyglądały interesująco w kolorze to je zblackandwhitedowałem

Napiszcie co o tym myślicie Czy takie ukazanie fotografii ją uatrakcyjnia ?"

Pokazanie tych zdjęć to jednocześnie pytanie... Taka zabawa z fotografią... I jeszcze jedno, ukazanie tego co jest samo z siebie atrakcyjne na zdjęciu to żadna sztuka, sztuka to zrobić tak zdjęcie aby to co nieatrakcyjne wyszło pięknie... Mnie póki co może jeszcze nie wychodzi, ale szukam...

Zrobić zdjęcie pięknej dziewczynie ? Żaden problem, cyk i już, zrób zdjęcie menelowi, z pooraną bruzdami twarzą żeby wyszedł szlachetnie na zdjęciu, żeby uchwycić to coś w jego spojrzeniu = SZTUKA.

Pozdrawiam
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Wasiol 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1689

Napisano 07 grudzień 2010 - 19:17

Milo ze poswieciles moim postom tyle czasu i miejsca :) Przepraszam ze skrytykowalem w zenujacy sposob Twoja tworczosc, a co do moich zdjec nie wrzucam ich poniewaz nie sa zbyt dobre zeby je tutaj pokazywac (to nie nasza klasa). Zycze powodzenia i czekam na jakis ladny portret pieknej dziewczyny co jest dla Ciebie tylko formalnoscia ;)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   laptopek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 54

Napisano 07 grudzień 2010 - 20:22

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 07 grudzień 2010 - 19:17 napisał

Milo ze poswieciles moim postom tyle czasu i miejsca :) Przepraszam ze skrytykowalem w zenujacy sposob Twoja tworczosc, a co do moich zdjec nie wrzucam ich poniewaz nie sa zbyt dobre zeby je tutaj pokazywac (to nie nasza klasa). Zycze powodzenia i czekam na jakis ladny portret pieknej dziewczyny co jest dla Ciebie tylko formalnoscia ;)

Nie musiałem poświęcać zbyt dużo czasu bo nie masz za wiele tematów... Co do oceniania, to nie jeździj w taki sposób po innych skoro sam niewiele masz w tym zakresie do powiedzenia.
Opisany przeze mnie przykład dziewczyny nie jest przytykiem do portretu który zrobiłeś...
Co do porównania jeśli chodzi o łatwość robienia zdjęć czegoś pięknego i okropnego to wiadomym jest że - jak niejednokrotnie się o tym tu mówiło - np. zdjęcia nocne bronią się same, prawda ? Dlaczego ? Bo jest w nich już to coś, tak jak zdjęcie dziewczyny, ono też poniekąd broni się same...

Nie chcę się kłócić, tylko idąc Twoim tokiem myślenia, to musiałbym wrzucać na forum tylko idealne zdjęcia, i to takie które zachwycą wszystkich, a to chyba jest niewykonalne, prawda ? Poprzeglądałem zdjęcia niektórych użytkowników, i część bardziej mi odpowiada, a część mniej. Ja również robię zdjęcia lepsze i gorsze, dla mnie to normalka...

Powiem inaczej, jeśli uważałbym że mogę już oceniać pracę innych to raczej starałbym się dawać wskazówki, co do np. poprawek w kadrze, doboru koloru, pory dnia itp., itd... a już na pewno nie dałbym opisu... - " ogólnie, wszystkie do dupy" :) ( to oczywiście przenośnia )

Sama radość z przeczytania takiego komentarza, a jakie to pouczające :)
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 07 grudzień 2010 - 20:32

Mnie się niestety nie podoba. Na tych zdjęciach widać głównie niebo, które niczym nie zachwyca - ani chmur ani kolorów. Może zmiana proporcji ziemia-niebo (np. imitowanie panoramy) dałoby lepszy efekt.
Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Wasiol 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1689

Napisano 07 grudzień 2010 - 20:56

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 07 grudzień 2010 - 15:55 napisał

Jesli uwazasz ze w tym poscie Ci pojechalem to znaczy ze czas przestac ogladac wenezuelskie telenowele. Nie bede pisac ze cos jest dobre skoro jest slabe w moich oczach, jesli sie z moim zdaniem nie zgadzasz to olej je i zyj dalej.

Wyświetl postUżytkownik laptopek dnia 07 grudzień 2010 - 20:22 napisał

Co do oceniania, to nie jeździj w taki sposób po innych skoro sam niewiele masz w tym zakresie do powiedzenia.

Moge nic nie pisac jesli Ty nie bedziesz wrzucac zdjec, bo nie masz w tym zakresie za wiele do pokazania :) Jak Ci taki uklad pasuje to ja na niego ide.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   lilium 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 365
  • SprzętNikon D3000 + Nikkor 18-105 f/3,5-5.6 + Nikkor 50mm f/1.8

Napisano 07 grudzień 2010 - 21:06

1 wyglada jakby byla przepalona i tylko zmieniono kolory zeby po oczach nie walila

2 mi sie nawet podoba ale troche za ciemna, niebo ma kolorekhm... sraczki

wlasciwie ciezko powiedziec cos konstruktywnego o tych zdjeciach
nie ma na nich zadnego punktu skupiajacego wzrok
ot kawalek osniezonego pola i niebo
na pewno czytales co nieco o kompozycji i mocnych punktach
nikt nie mowi ze zdjacia musza byc super idealne pod kazdym wzgledem bo przeciez czasami nawet przepalenia daja niepowtarzalny klimat
ale wydaje mi sie ze odbiegac od pewnych norma "z klasa" mozna dopiero gdy sie ma podstawy w malym palcow wowczas takie bledy to jednorazowe wariacje a nie partactwo

nie mozesz tez oczekiwac ze zamiast krytyki beda sama pochwalne peany
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   mdre 

• Moderator
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5809
  • Lokalizacjaśląsk
  • Sprzętcanon

Napisano 07 grudzień 2010 - 22:14

proszę bez awantur
nigdzie nie jest napisane, że zawsze mam rację ;P

http://www.forumphot...659#entry182659

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Hellio 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 182
  • LokalizacjaŁódź/Whitstable
  • SprzętCanon EOS Rebel T2i / 550D

Napisano 07 grudzień 2010 - 23:39

No ja też nie lobię takich odpowiedzi bez wyjaśnienia. Bo krytyka słabe nic nie wnosi. A jak chłopak ma robić "mocne" zdjęcia skoro jedyny błąd, który mu wytknięto to słabe. Ale nie ważne. Bo w końcu mamy oceniać fotki i ma być przyjemnie i każdy chce się tu czegoś nauczyć i dowiedzieć. Więc fakt w 1, 3 niebo i ziemia mieszają się w jedno. 2 jest dobre choć jak dla mnie troche jeszcze bym je przyciemnił. Ale to już takie moje widzimisię. Ponieważ lubię zdjęcia ciemne. A tak poza tym patrząc na temat (Jak na starej fotografii) to te zdjęcia są świetne. Ponieważ jak by zobaczyć pierwsze fotki National Geographic to właśnie tak wyglądały. Dwukolorowe zlewające się i zaszumiałe.
Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość. Charles Maurice de Talleyrand-Perigord
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   laptopek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 54

Napisano 08 grudzień 2010 - 15:46

Ok, bez awantur :)

Przepraszam za zaistniałą sytuację, jednak jak ktoś ma mnie opierniczyć za kiepskie foty, to niech chociaż powie co w nich jest nie tak.

Co do samych zdjęć, to faktycznie, kiedy na nie spojrzałem w kolorze to masakra, po przeróbce jednak stwierdziłem że je pokażę i sami ocenicie czy uratowało to ( niewątpliwie ) kiepski temat, czy zdjęcia nabyły jakiegoś swoistego charakteru czy nie.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć jedno, mnie te zdjęcia podobają się, nie są szczytem fotografii, nie ma w nich nic takiego co zaowocowałoby tym że ktoś zatrzyma wzrok na nich przez parę minut. Ale dla mnie przedstawiają wielką ciszę zimowego dnia, i tą wszechogarniającą pustkę, nic tylko śnieg i zachmurzone niebo...w kolorze tego tak nie odbierałem... Wiem że to nie Alpy ani nawet nie Tatry... No ale ja mieszkam w tych okolicach i tak tu mam ;) Dla jednych to tylko krzaczory na śniegu, a dla mnie " aż krzaczory " ;) Cokolwiek by to nie znaczyło ;)

W kolorze nie przedstawiałbym ich Wam, i jeszcze jedno, łapię każdą okazję do tego aby fotografować, czasami beznadziejny temat umiejętnie uchwycony okazuje się strzałem w dziesiątkę. Na tym wypadzie z psem np., uczyłem się ustawiania filtra polaryzacyjnego, chciałem zobaczyć czy uda mi się zrobić zdjęcie w tak kiepskich warunkach i jaki tego będzie efekt.
Przeróbka to "skutek uboczny" tych nauk...

Dzięki wszystkim za oceny i uwagi do moich fotek, i że poświęciliście czas aby pochylić się nad nimi.

Pozdrawiam :)
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2