Czym różnią się te obiektywy? proszę o pomoc! - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:55) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia . Prosze o pomoc , pozdrawiam
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:50) ale jestem ciemniak, ale jak wysłaćnapisanego posta, co mam nacisnąć, albo mam bielmo na oczach???
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:44) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:31) nic nie pomaga... jestem zmuszony przecierpieć katusze na IE..
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:27) wywal tą wtyczke, bo ona moze blokuje
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:23) nie pomogło ;/
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) usuń ciasteczka- moze coś to pomoze
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) Aaa sorkaaa, nie doczytałam reszty wpisów ;]
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:13) pzrecież jesteś zalogowany (?)
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:05) nie ogarniam, wpisuje login i hasło i zamiast mnie zalogować to odświeża mi tylko stronę startową ;/
kmonnz  : (21 maj 2012 - 19:02) U mnie wszystko ochoczo działa nie od dzisiaj już.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:01) coś się schrzaniło przez ten Exif Viewer , nie mogę się zalogować na moje facebook'a :angry:
kmonnz  : (21 maj 2012 - 18:37) Kylo, Exif Viewer jest pod googla. ;)
rev  : (21 maj 2012 - 18:36) posiadam 10-22, znacznie lepszy od Sigm 10-20 co miałem okazje testować, one były mydlano-nieostre (2 egz które testowałem) a 10-22 kupiłem bo ostry , wewn zoom, wewn ognisk.
4kasia4  : (21 maj 2012 - 18:25) i jak się sprawuje??
TrybeX  : (21 maj 2012 - 17:42) do google chrome na bank też jest jakaś wtyczka do podglądania exifu;p
sprocket73  : (21 maj 2012 - 17:34) posiadamy :)
4kasia4  : (21 maj 2012 - 17:21) Canoniarze posiadacie może Canona 10-22/3,5-4,5??
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) ups myslałem że to wyszukiwarka :P
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) raw
Kylo200  : (21 maj 2012 - 16:19) dzięki ;) , chociaż nie skorzystam bo mi FF nie po drodze . Nie ma czegoś na GC ?
TrybeX  : (21 maj 2012 - 16:07) Kylo200m wtyczka do FF FxIF
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:40) Chciałam zapytać czy ktoś może wie, jak sformatować kartę pamięci lub cokolwiek z nią zrobić, ponieważ gdy chcę przerzucić zdjęcia na komputer, to poprostu nie mogę. Gdy chcę włączyć dysk G, bo przypuszczam że tam będą, kompuer sie zacina, a po chwili wyskakuje komunikat: Przekroczono limit czasu semafora. Formatowałam, nic to nie dało, proszę po pomoc najlepiej na pw.
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:38) Mam pytanko, wczoraj kupiłam sobie lustrzankę, mianowicie Canon EOS D1100.
Rozszerz pole shoutboxa

Czym różnią się te obiektywy? proszę o pomoc!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   justka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:43

hej!

Mam takie pytanie odnośnie obiektywów do nikona d90, gdyby ktoś mógłby mi wyjaśnić, który byłby najlepszy i do jakiego rodzaju zdjęć...będę wdzięczna :)

czy lepiej dokupić standardowy obiektyw 18 - 105 mm czy może lepsze będą szkła 1.8/ 50 lub 1.4/50 ??

Sory za pytanie, ale jestem zielona jeśli chodzi o te wszystkie ogniskowe i tak dalej :)

Justyna
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ongzng 

• Nikoniarz
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 3388
  • LokalizacjaPrzysucha
  • SprzętAK 47

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:49

18-105(to jest ogniskowa) jest to zakres tzw. zooma ;)
50/1.8 lub 1.4 jest to obietyw stałoogniskowy, czyli nie przybliżysz nim nic. A 1.8 1.4 etc jest to wartość przysłony. 1.4 jest jaśniejszy. Te obiektywy są do portretów, jakichś imprez w klubach albo w domu gdzie jest mało światła. Te 18-105 są do wszystkiego, na początek wybierz właśnie ten ;)
D90 | Nikkor 50mm f1.8D | Tamron 28-75mm f2.8 | Nikkor 18-105mm f3.5-5.6G| Pentacon 50mm f1.8 | Helios 58mm f2 | Revuenon 135mm f2.8 | Nissin Di622 | YN-640II | pierścienie pośrednie i inne duperele. ;)

http://www.facebook.com/bmatynia

http://bmat.500px.com/

http://www.maxmodels.pl/ongzng.html
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   justka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:55

OK, dziękuję za wyjaśniejnie :) hmm, ale rozumiem, że na przykład z obiektywem 18 -105 nie zrobię zdjęć makro, a z 1.8/50 byłoby to możliwe?

i czy ten obiektyw zmiennoogniskowy podpięty do d90 robi zdjęcia jakościowo podobne do 1.8/50?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:59

Ogniskowa to "długość", generalnie im wyższa ogniskowa tym większe "przybliżenie".

To "f" oznacza przysłonę, a ściślej jej wartość. Im mniejsza wartość, tym jaśniejszy jest obiektyw - wpada do niego więcej światła, a co za tym idzie możesz robić zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych (gdy jest ciemniej). Z drugiej strony im mniejsza wartość, tym lepsze rozmycie tła (dobre np. w portretach).

18-105 to tzw. "kit", czyli obiektyw, który zazwyczaj dodawany jest od razu w zestwie z aparatem. Ten model obiektywu, w przypadku Nikona jest jak najbardziej udany, więc możesz go śmiało brać.

Obiektywy 50 f/1.8 i 50 f/1.4, które wymieniłaś to obiektywy stałoogniskowe, zatem nie masz możliwości przybliżenia/oddalenia obiektu stojąc w jednym miejscu, musisz podejść. Z drugiej strony takie obiektywy zapewniają lepszą jakość obrazu niż tzw. "zoomy".

Jeśli czegoś jeszcze nie rozumiesz to pytaj :)

EDIT:

Wyświetl postUżytkownik justka dnia 05 grudzień 2010 - 16:55 napisał

OK, dziękuję za wyjaśniejnie :) hmm, ale rozumiem, że na przykład z obiektywem 18 -105 nie zrobię zdjęć makro, a z 1.8/50 byłoby to możliwe?

W obu wypadkach musisz użyć tzw. soczewek czy innych akcesoriów. Generalnie 50 f/1.8 ma lepsze odwzorowanie (skala powiększenia), bo 1:2, więc jest jakby lepszy do makro, ale nie jest do tegoż stworzony.

Wyświetl postUżytkownik justka dnia 05 grudzień 2010 - 16:55 napisał

i czy ten obiektyw zmiennoogniskowy podpięty do d90 robi zdjęcia jakościowo podobne do 1.8/50?

Nie, stałoogniskowe są lepsze jakościowo niż zoomy. Poza tym 50 f1.8 jest jaśniejszy. Z drugiej strony masz do dyspozycji jedną ogniskową, co jest chyba logiczne :P
Pomogłem ? Kliknij Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 05 grudzień 2010 - 17:01

Żaden z tych obiektywów nie jest przeznaczony do makro, można jednak dokupić odpowiednie akcesoria - soczewki, mieszki etc.
Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   justka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 05 grudzień 2010 - 17:11

czyli już wiem, że do body najlepiej by było dokupić i ten, i ten obiektyw. Zresztą ten 1.8/50 to przecież taki kompakt i chyba nie jest jakoś porażająco drogi...mam nadzieję.

I dzięki za propozycję, że jakby coś to mogę jeszcze wpaść tutaj i zapytać :) Bo chciałabym właśnie teraz przerzucić się z canona na nikona i myślicie, że d90 to dobry wybór?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 05 grudzień 2010 - 17:27

D90 jest dobrym aparatem. Nie wiem z jakiego modelu Canona chcesz się przesiadać i co juz do niego posiadasz a byś mogła to wykorzystać w nowym modelu. Jeśli masz lustrzankę Canona i akcesoria do niego, to zmiana systemu nie ma sensu jak na moje.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   justka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 05 grudzień 2010 - 17:39

canon się rozwalił i zresztą zraziłam się jakoś do tych aparatów, bo pomimo, że oczywiście zdjęcia nie były robione na auto tylko wszystko było ustawione jak należy, to odwzorowanie kolorów było naprawdę kiepskie (a to podobno dobry model miał być). Żeby nie było, aparat był również ustawiany przez bardziej wtajemniczonych ode mnie i nici :( Chociaż parę dobrych zdjęć udało mi się zrobić...dobra mniejsza.

jakby jeszcze komuś się chciało pisać bardzo, to może mi prosto wyjaśnić o co chodzi z preselekcją czasu, ustawieniem przysłony, iso, szumami i tak dalej :) do tej pory ustawiałam wszystko na czuja i tak nauczyłam się robić zdjęcia z ziarnem jakie chcę, rozmywać tło, kadrować itd., ale wciąż to techniczne nazewnictwo mnie przeraża i nie mam o tym pojęcia :)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679

Napisano 05 grudzień 2010 - 18:12

Co to był za model ?

Preselekcja czasu - wybierasz czas, dłuższy lub krótszy, a aparat ustawia przysłonę. Jeśli np. chcesz zatrzymać ruch ustawiasz krótki czas, jeśli chcesz efekt "rozmycia w ruchu" stosujesz dłuższy czas otwarcia migawki.

Czułość ISO - znaczy to samo co czułość kliszy, tylko, że w tym przypadku mamy matrycę. Każdy aparat ma skalibrowane dane czułości np. 200 - 3200, często są też czułości "rozszerzone" np. 100, ale ich używanie pogarsza jakość obrazu. Generalnie lepiej używać tych skalibrowanych. Podwyższanie ISO służy zwiększeniu czułości matrycy na światło, co teoretycznie pomaga w złych warunkach oświetleniowych, w praktyce czasem to nie wystarcza (obiektyw za ciemny i za duży szum).

Szumy - wiążą się z działaniem matrycy, a co za tym idzie z ISO i czasem naświetlania. Im wyższe ISO tym większe szumy, im dłuższy czas naświetlania tym większe szumy (matryca się nagrzewa). W lustrzankach nie jest to już tak duży problem, bo matryce są dość duże, gorzej w przypadku kompaktów, gdzie matryca jest kilkakrotnie mniejsza, a pikseli upycha się tyle samo.

Poczytaj trochę, np. to jest dość dobre: http://helion.pl/ksi...elby,focwsk.htm.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 05 grudzień 2010 - 19:17

Zwiększanie ISO nie zwiększa czułości matrycy!
Matryca ma cały czas taką samą czułość (zależnie od rodzaju elementów fotooptycznych).
Zwiększanie ISO powoduje tylko wzmocnienie sygnału otrzymanego z matrycy.
Szumy związane z długim czasem naświetlania nie występują zbyt często. Robiąc zdjęcie nawet z czasem 3 sekundy, matryca nie zdąży się nagrzać. Ma to głównie znaczenie przy czasie bulb, gdzie naświetla się kilka minut lub nawet dłużej i wtedy faktycznie może się takie coś pojawić.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679

Napisano 05 grudzień 2010 - 19:48

Przepraszam, rzeczywiście pomyłka z tym ISO.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   justka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 06 grudzień 2010 - 16:27

dzięki za wyjaśnienie pojęć :) a czy tym obiektywem 18-105mm będzie można uzyskać efekt mocnego rozmycia tła (profesjonaliści nazywają to bokeh??)?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 06 grudzień 2010 - 16:47

mocnego rozmycia nie da. Mocne rozmycie dają obiektywy o dużym otworze przysłony, np 85 1:1,8. No i jeśli przy tej samej wartości przysłony masz dłuższą ogniskową,to rozmycie jest wieksze
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   justka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 06 grudzień 2010 - 16:54

OK, a wyszperałam w googlach coś takiego (nie wiem tylko czy link się otworzy) i mam takie pytanie jak osiągnąć taki efekt? Tzn. jaki konkretny model obiektywu do D90 umożliwi mi robienie takich zdjęć??

http://selinaklarenb...bokeh-hug-me-2/

albo to:

http://www.robertsdonovan.com/?p=702

Chodzi mi o te charakterystyczne 'kółeczka' :P

Sory, że tak wypytuję, ale tu jestem anonimowa, a tak w realu trochę mi wstyd, że taka zielona jestem :P
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2