Zastosowanie obiektywu z aparatu analogowego do cyfrówki - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:55) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia . Prosze o pomoc , pozdrawiam
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:50) ale jestem ciemniak, ale jak wysłaćnapisanego posta, co mam nacisnąć, albo mam bielmo na oczach???
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:44) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:31) nic nie pomaga... jestem zmuszony przecierpieć katusze na IE..
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:27) wywal tą wtyczke, bo ona moze blokuje
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:23) nie pomogło ;/
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) usuń ciasteczka- moze coś to pomoze
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) Aaa sorkaaa, nie doczytałam reszty wpisów ;]
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:13) pzrecież jesteś zalogowany (?)
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:05) nie ogarniam, wpisuje login i hasło i zamiast mnie zalogować to odświeża mi tylko stronę startową ;/
kmonnz  : (21 maj 2012 - 19:02) U mnie wszystko ochoczo działa nie od dzisiaj już.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:01) coś się schrzaniło przez ten Exif Viewer , nie mogę się zalogować na moje facebook'a :angry:
kmonnz  : (21 maj 2012 - 18:37) Kylo, Exif Viewer jest pod googla. ;)
rev  : (21 maj 2012 - 18:36) posiadam 10-22, znacznie lepszy od Sigm 10-20 co miałem okazje testować, one były mydlano-nieostre (2 egz które testowałem) a 10-22 kupiłem bo ostry , wewn zoom, wewn ognisk.
4kasia4  : (21 maj 2012 - 18:25) i jak się sprawuje??
TrybeX  : (21 maj 2012 - 17:42) do google chrome na bank też jest jakaś wtyczka do podglądania exifu;p
sprocket73  : (21 maj 2012 - 17:34) posiadamy :)
4kasia4  : (21 maj 2012 - 17:21) Canoniarze posiadacie może Canona 10-22/3,5-4,5??
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) ups myslałem że to wyszukiwarka :P
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) raw
Kylo200  : (21 maj 2012 - 16:19) dzięki ;) , chociaż nie skorzystam bo mi FF nie po drodze . Nie ma czegoś na GC ?
TrybeX  : (21 maj 2012 - 16:07) Kylo200m wtyczka do FF FxIF
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:40) Chciałam zapytać czy ktoś może wie, jak sformatować kartę pamięci lub cokolwiek z nią zrobić, ponieważ gdy chcę przerzucić zdjęcia na komputer, to poprostu nie mogę. Gdy chcę włączyć dysk G, bo przypuszczam że tam będą, kompuer sie zacina, a po chwili wyskakuje komunikat: Przekroczono limit czasu semafora. Formatowałam, nic to nie dało, proszę po pomoc najlepiej na pw.
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:38) Mam pytanko, wczoraj kupiłam sobie lustrzankę, mianowicie Canon EOS D1100.
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Zastosowanie obiektywu z aparatu analogowego do cyfrówki

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   FIGOP 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • LokalizacjaRYBNIK

Napisano 28 listopad 2010 - 12:51

Witam

Mam nikona D40. dorwałem 2 obiektywy od zenita. Mianowicie Helios 44m-4 oraz teleobiektyw jupiter 21m 4/200. oba na gwint 42M. znalazłem adaptery które umożliwiają zastosowanie ich w nikonie. Tylko z tego co widzę każda przejściówka jest podobna a ceny inne. Czym to jest spowodowane. Którą wybrać????

Dodatkowo dorwałem 2 obiektywy do aparatu praktica. Jeden to panoramiczny pentagon 2.8/28mm MC. Drugi to teleobiektyw 2,8/135MC.
Chciałbym zastosować je też, a raczej spróbować zastosować w nikonie, z tym ze one nie posiadają mocowania typu gwint 42m tylko jakiś inny . pytanie co to za mocowanie, i czy znajdę jakiś adapter.?????

Z góry dzięki za pomoc
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bob_marley23 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4241
  • LokalizacjaŚląsk
  • SprzętZenit TTL

Napisano 28 listopad 2010 - 12:55

http://allegro.pl/li...2+nikon&order=p

jedne są z potwierdzeniem ostrości drugie nie i tak jest róznica :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   FIGOP 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • LokalizacjaRYBNIK

Napisano 28 listopad 2010 - 13:22

Wyświetl postUżytkownik bob_marley23 dnia 28 listopad 2010 - 12:55 napisał

http://allegro.pl/li...2+nikon&order=p

jedne są z potwierdzeniem ostrości drugie nie i tak jest róznica :)

Ale który wybrać. Powiem tak. Jestem amatorem i się w ogóle nie znam. Gdybym się znał to bym nie pytał. Wiec który wybrać z soczewka czy bez?? I co z tym bolcem , o co z nim chodzi i czy w ogóle to będzie działało???? Bardzo proszę o wyjaśnienie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bob_marley23 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4241
  • LokalizacjaŚląsk
  • SprzętZenit TTL

Napisano 28 listopad 2010 - 13:34

z potwierdzeniem ostrości wygląda tak: jeśli ją masz aparat Ci będzie potwierdzał że złapałaś tą ostrość natomiast jeśli jej nie ma musisz robić manualnie na wyczucie ;), blokada bolca nie jest potrzebna... sprawdź czy masz w tych obiektywach przełączniki a/m jeśli będzie to nie nie trzeba to wystarczy że przełączysz i możesz kręcić przesłoną... natomiast jeśli nie ma to możesz go wpić np. igłą do środka i przesłona też będzie działać :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   FIGOP 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • LokalizacjaRYBNIK

Napisano 28 listopad 2010 - 13:41

nie ma tam zadnych przełaczników. ale to rozumiem ze lepiej kupić z potwierdzeniem ostrości i z soczewką.

a co z tymi obiektywami do aparatu praktica. dziwne mocowanie. nie umiem znalśc co to za rodzaj mocowania. na allegro znalazłem taki obiektyw i pisało rodzaj mocowania typu B. ale widziałem ze te aparaty maja mocowanie 42m i te co ja mam dlatego moze go nazywaja typ B. jaki adapter zastosowac?? i czy wogóle to ma sens sie w to bawić, jak mam w swoim nikonie 2 obiektywy jeden to 18-55mm standard z tym aparatem a drugi to sigma 70-300mm ????
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1260
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 28 listopad 2010 - 15:10

Lepiej z potwierdzeniem ostrości, na pewno z soczewką (bez soczewki nie ustawisz ostrości na odległość większą niż 1-2 m).

Cytat

a co z tymi obiektywami do aparatu praktica. dziwne mocowanie. nie umiem znalśc co to za rodzaj mocowania. na allegro znalazłem taki obiektyw i pisało rodzaj mocowania typu B. ale widziałem ze te aparaty maja mocowanie 42m i te co ja mam dlatego moze go nazywaja typ B.

Praktiki miały dwa rodzaje mocowania - gwint M42 oraz bagnet B. Ty masz dwa obiektywy akurat z bagnetem.

Cytat

i czy wogóle to ma sens sie w to bawić, jak mam w swoim nikonie 2 obiektywy jeden to 18-55mm standard z tym aparatem a drugi to sigma 70-300mm ????

Chyba niewielki, bo ogniskowe w pełni Ci się dublują... Pytanie jaką jakość dadzą te manualne obiektywy z przejściówką z soczewką.

Pzdr

Grzesiu
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   FIGOP 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • LokalizacjaRYBNIK

Napisano 28 listopad 2010 - 20:40

no a na ten bagnet B sa jakieś przejscia na nikona???
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 29 listopad 2010 - 13:51

Chwila chwila. Nikon ma potwierdzenie ostrości przy każdym adapterze (nawet tym za 30 złotych).
Droższe adaptery mają soczewkę, która umozliwia ostrzenie w nieskończoność (bez soczewki można ostrzyć do około 2 metrów).
Najdroższe adaptery mają układ mierzący światło, przez co działa światłomierz w aparacie.
Optymalnym wyborem jest adapter z soczewką, bez pomiaru światła. W cyfrówce nie jest problem podejrzeć zdjęcie i wprowadzić sobie korektę nastawów, można też robić zdjęcia w formacie RAW i w niewielkim stopniu błąd korygować na komputerze.
Adaptery bez soczewki sprawdzą się tylko w przypadku ciasnych portretów i zdjęć macro.
Co do jakości przy soczewce to opinie są różne, ale nie jest tak źle.
W niektórych obiektywach jest możliwość wykręcenia tylnej soczewki o ok 2 mm co likwiduje problem stosowania dodatkowej soczewki.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   FIGOP 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • LokalizacjaRYBNIK

Napisano 29 listopad 2010 - 14:21

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 29 listopad 2010 - 13:51 napisał

Najdroższe adaptery mają układ mierzący światło, przez co działa światłomierz w aparacie.

mowa o czymś takim? http://allegro.pl/ad...1327226864.html racja troszke drogo wiec chyba wybiore tą optymalną wersję czyli tylko z szoczewką.

co do tych obiektywów z aparatu praktica z mocowaniem typu B to znalazłem coś takiego ale nie wiem czy to bedzie to. w każdym razie moje obiektywy sa firmy pentacon i tak samo nazywaja sie te adaptery. ale czy to jest to?? http://allegro.pl/ad...1340721791.html http://allegro.pl/ad...1328103226.html http://allegro.pl/ad...1327226854.html
http://allegro.pl/li...ategory=0&sg=0a jeżli to jest własnie to, to który wybrać???

Zanalazłem taki obiektyw co ma z wygladu bardzo podobne mocowanie co moje. W dodatku w opisie jednego z adapterów jest wymieniona nazwa tego obiektywu, ze niby pasują on do siebie http://allegro.pl/ca...1340728185.html . A mój obiektyw jest taki http://allegro.pl/pr...1343148469.html
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1260
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 29 listopad 2010 - 15:50

Cytat

co do tych obiektywów z aparatu praktica z mocowaniem typu B to znalazłem coś takiego ale nie wiem czy to bedzie to. w każdym razie moje obiektywy sa firmy pentacon i tak samo nazywaja sie te adaptery. ale czy to jest to??

Nie, to niestety zupełnie inna bajka - adapter dla obiektywów ze średnioformatowego aparatu Pentacon Six. Do Twoich nie pasuje. Po niejakim googlaniu mocno wątpię, czy w ogóle jest do kupienia poszukiwana przez Ciebie przejściówka z bagnetu B na F?

Pzdr

Grzesiu
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3000
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 29 listopad 2010 - 19:17

bagnet B jest duuużo płytszy od F- więc ciężko będzie z przejściówką- jeszcze gorzej, niż z M42
0

Strona 1 z 1