pzodr.
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
dlaczego nie SONY?
Napisano 20 listopad 2010 - 22:28
pzodr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 20 listopad 2010 - 22:30
Popełniłem błąd- na początku maja tego roku zakupiłem A330- pierwsze kilka miesięcy służyła bezproblemowo....
Potem przy ostrzeniu manualnym pierścień zaczął się zacinać, ale to mi nie przeszkadzało, bo z KITem używałem głównie AF.
Jeszcze później zaczął się zacinać pierścień zooma.... no, ale to bardzo rzadko...
A ostatnio, może 2 tygodnie temu zaczęła się odklejać okleina....
NO TO JEST PRZEGIĘCIE! Wydałem 1500zł na aparat, w którym odkleja się okleina, podczas wkładania do torby czasem otwiera się lampa, a kit to pieśń rozpaczy... W "Zenicie" z 81 roku okleina nie myśli nad odklejaniem się, standardowy obiektyw nigdy nie stwarzał problemów....
Napisano 20 listopad 2010 - 22:39
Rev- jak Ci się aparat wyłącza od przegrzania to radzę go dać na gwarancję. Ogólnie bzdury bzdurami zakrapiane. Moje a300 i miało +40 i - ok35 przez dłuuugi czas i żyje. Zapraszam tez do mnie na macanie puszki. Za każde skrzypnięcie daję browara
Jeszcze raz piszę-nie jestem fanboyem ani haterem żadnej marki. Parę zdjęć wydaje mi się ze dobrych w życiu zrobiłem a nawet jakieś tam małe konkursiki wygrywałem właśnie tym chałowym a300. Pierwsza sprawa to to co pisałem w poprzednim poście - trzeba umieć wykorzystać sprzęt bo inaczej to można mieć i marka3 i gwoździe nim wbijać. Tyle w temacie.
Nie wiem jak kolejne kastraty po moim a300 jak a330 czy 290 czy inne cholerstwo więc o nich się nie wypowiem
Napisano 21 listopad 2010 - 10:21
Użytkownik filozof97 dnia 20 listopad 2010 - 22:30 napisał
Nie miałeś jeszcze do czynienia z kitem canona
green, sam miałem sony, i w to że przy iso 3200 w A300 szumu nie miałeś nie jestem w stanie uwierzyć. Ja miałem szum przy 800, przy 1600 to było go już duuuuużo, a 3200 nie używałem w ogóle, bo poza szumem nie było nic. Akurat A200, A300 czy A350 to baardzo szumiące aparaty, i canony czy nikony z tamtego okresu w tym temacie kładły je na łopatki. Dopiero w nowych puszkach A450, A500 czy A550 sony sobie poradziło z szumem. A co do jakości, może i nic nie skrzypi, ale plastiki są lipne. Nawet A550 jest plastikowe jak cholera, w porównaniu do C50D ( ja wiem, inna klasa, ale pieniądze podobne ) to jest przepaść.
Napisano 21 listopad 2010 - 10:51
Pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 21 listopad 2010 - 11:36
Sony też się stara, ale na marke i respekt w tej branży trzeba dłuuugo pracować.
Napisano 21 listopad 2010 - 11:44
Użytkownik poul11 dnia 21 listopad 2010 - 10:21 napisał
Przesadzasz, guzik prawda.
Chociażby dla przykładu podam że Sony ma większą matrycę od Canona (Canon-22.2 x 14.8 mm, Sony-23.6 x 15.8 mm [APS-C])
Pozatym jakbyś nie wiedział to masz podwójny system odszumiania, który musisz mieć załączony.
Zob. v
Napisano 21 listopad 2010 - 11:55
Druga sprawa - C50D podobna cena? Chyba w Kambodży.
Kasza 142 w sumie gada dobrze. Ciężko nie zauważyć, że sony zaczęło od totalnej amatorszczyzny i ludzie kupowali soniaki bo chcieli robić zdjęcia baniek mydlanych na mieście tak jak w reklamie. Wmówiono im że jak sobie kupią lustrzankę za 1500 z kitem to będą robili kosmiczne zdjęcia a potem na allegro były setki aparatów z przebiegiem kilkaset zdjęć. Niestety Canon i nikon święty nie jest. Mam gdzieś gazety gdzie mają oni podobne reklamy jak soniak. Babka trzyma Canona jakiegoś nowego i robi z wyciągnięcia sweet focię i podpisane coś w stylu "teraz Kasia jest najbardziej rozchwytywanym fotografem w klasie"...
Podsumowując - gdybym teraz kupował aparat i wiedział tyle ile wiem to bym dozbierał na jakiegoś 40 lub 50d bo wiem że będę w tym trochę już siedział. Dla totalnego amatora system nie zrobi żadnej różnicy bo i tak jej nie zauważy, a nie oszukujmy się amator nie wyda 10K na sprzęt tylko max 3K a w tej cenie czy kupi canona czy nikona czy zenita czy sony czy cokolwiek to i tak będzie miał podobne wyniki...
PS: A jeżeli ktoś nie umie zrobić jakimś aparatem z niższej półki dobrego zdjęcia to jest po prostu leszczem
A Ty Barman chyba się zrzygasz jak weźmiesz to w ręce przesiadając się na sprzęt o... pińć klas niższy
Napisano 21 listopad 2010 - 12:19
Czasem nie ma wyjścia i trzeba je włączyć, ale nie powinno się non stop z tego korzystać.
Co do ISO 3200 to cudów nie ma. Pełna klatka zaczyna już szumieć przy tych wartościach. W Nikonie mogę używać ISO do 2500 i jest to uważane za niezły wynik jak na Cropa. Zrób RAW na ISO 2000 i wrzuć link, bo aż jestem ciekawy co do świetności ISO Sony, zwłaszcza że jesteś jedyną osobą która na to nie narzeka
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 21 listopad 2010 - 12:47
Napisano 21 listopad 2010 - 12:57
Napisano 21 listopad 2010 - 13:39
Napisano 21 listopad 2010 - 13:45