obiektyw jupiter 37a - pomoc - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

obiektyw jupiter 37a - pomoc

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   heniek szafran 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1

Napisano 11 November 2010 - 11:33

mam na stanie obiektyw jak w temacie i ma zagrzybioną soczewkę i mam problem mianowicie czy wie ktoś jak go rozebrać żeby dostać się do przedniej soczewki?

pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 11 November 2010 - 19:21

jeśli ma grzyb, to już raczej nic z niego nie będzie-a co dostania się do przedniej soczewki- wystarczy wykręcić pierścień ją mocujący, ten z rowkami( wykręca się pewnie w lewo- chociaż u ruskich nigdy nic nie wiadomo- np. naciąg w Zenicie jest na "lewy gwint")
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 02 May 2011 - 12:21

Wiem, że temat sprzed roku, ale zmagam sie z podobnym problemem. Szkiełko Jupiter 135mm F 3,5.

Na przedniej części obiektywu nie ma żadnych rowków - wiem o jakie chodzi, bo w trakcie rozkręcania go spotkałam sie z nimi na 1 czy 2 pierścieniach. Jak sie dokładnie przyjrzeć, to widać te rowki bezpośrednio POD soczewką, więc wnioskuję, że trzeba zdjąć najpierw pierścień z przodu, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Czekam na pomysły, bo ja już nie mam na to sił, a się uparłam :P
saranowak.pl
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
0

Strona 1 z 1