czy są tańsze odpowiedniki speedlight do Canona ?
Napisano 28 October 2010 - 11:13
czy znacie ? bo niestety podobno Nissiny synchronizują się tylko jak wbudowana - do 1/250s
zależy mi na ultraszybkich zdjęciach - np. te spadające krople wody
czy może moje rozważania są głupie, gdyż błysk jest tak krótki, że czas przysłony nie ma żadnego znaczenia ?? i wystarczy byle lampa, gdyż błysk zamraża ruch w czasie np. 1/1000 ?
nie wiem ile trwa błysk lampy wbudowanej ani ile trwa błysk lampy zewnętrznej taniej rzędu 300-400 zł
Napisano 28 October 2010 - 11:18
Czyli posiada
Miniaturka probnego zdjecia (EXIF do wgladu) ISO 100 1/8000 lampa Nissin866i ustawiona na TTL +3,0 HiSpeed

Uploaded with ImageShack.us
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 28 October 2010 - 12:02
czyli coś za 1/3 tej ceny, gdyż lampy używam baaaaaaardzo sporadycznie
Napisano 28 October 2010 - 12:30
http://www.e-fotojok...anek-cyfrowych/
Sporadycznosc to jedno a liczba przewodnia to drugie - zalezy do czego jej uzywasz. Jak do kropelek, to slabsza wystarczy, a jak na hali, to chociaz raz w roku, slaba nie doswietlisz
430 ma LP 42 chyba, a N622 44 - to jest odpowiednik.
A 866 to raczej klasa 530 - a w kazdym przypadku to polowa ceny oryginalu
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 28 October 2010 - 12:54
przy Nissinie poprostu kręcenie kręciołkiem nic nie dawało, czas stał na 1/250s.
właśnie dlatego pytałem, bo może ktoś zna inną niezależną firme
to tak jak z obiektywami, że poza systemowymi czy Sigmą czy Tamronem są udane modele Samyang czy Rosyjskie jakieś manuale robione obecnie (widziałem w necie)
chyba że robiąc na 1/250 nie ma to znaczenia, gdyż błysk jest super krótki i mrozi inny ułamek czasu (ta nieszczęsna spadająca kropla wody i rozbryzg)
Napisano 28 October 2010 - 12:56
Zaraz sprawdze, czy ma taka, bo z moich informacji wynika, ze tak, ale zaraz sprawdze
Nie jestem pewien co do 1/250. Zeby zamrozic dobrze kropelki wody daje 1/400 , czasem sie udaje 1/320.
Ale mi wrzuciles problem do analizy
Zaraz zrobie foty wody w kranie
Napisano 28 October 2010 - 13:04
ustawiłem T , pokręciłem kręciołkiem, stanęło na 250 i stwierdziliśmy z kolegą "no to lipa"
ale z tego co pamiętam ten Nissin to z tyłu nie było jakichś specjalnych funkcji czy włączników (chyba że to nie był 622, wiem, że to był Nissin i za ok. 400 zł)
Napisano 28 October 2010 - 13:22
Moze nie jest artystyczne , ale jakis poglad powinno dac
Napisano 05 November 2010 - 15:42
o jest: Water klik
Użytkownik maciom96 edytował ten post 05 November 2010 - 15:46
Push me baby