czy są tańsze odpowiedniki speedlight do Canona ? - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

czy są tańsze odpowiedniki speedlight do Canona ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2991
  • SprzętCanon

Napisano 28 October 2010 - 11:13

szukam mianowicie czegoś, co zapewni mi możliwość synchronizacji błysku przy bardzo krótkich czasach (np. 1/1000) a nie będzie to model 580 czy model 430, bo dla rzadko używanej (hipotetycznie) lampy nie mam zamiaru wydawać większych pieniędzy

czy znacie ? bo niestety podobno Nissiny synchronizują się tylko jak wbudowana - do 1/250s

zależy mi na ultraszybkich zdjęciach - np. te spadające krople wody

czy może moje rozważania są głupie, gdyż błysk jest tak krótki, że czas przysłony nie ma żadnego znaczenia ?? i wystarczy byle lampa, gdyż błysk zamraża ruch w czasie np. 1/1000 ?

nie wiem ile trwa błysk lampy wbudowanej ani ile trwa błysk lampy zewnętrznej taniej rzędu 300-400 zł
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5761
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 28 October 2010 - 11:18

Nissin 866 synchronizuje do 1/8000 - wlasnie sprawdzilem, Ma wlaczanie opcji HiSpeed , jak wylaczysz to wraca do 1/250.
Czyli posiada

Miniaturka probnego zdjecia (EXIF do wgladu) ISO 100 1/8000 lampa Nissin866i ustawiona na TTL +3,0 HiSpeed
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2991
  • SprzętCanon

Napisano 28 October 2010 - 12:02

cena tej N 866 lampy to 800-900 (tyle samo co modelu 430 Canona), ja napisałem, że szukam czegoś taniego 300-400

czyli coś za 1/3 tej ceny, gdyż lampy używam baaaaaaardzo sporadycznie
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5761
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 28 October 2010 - 12:30

Pewnie nie za bardzo, ale N622 kupisz za niecale 400

http://www.e-fotojok...anek-cyfrowych/

Sporadycznosc to jedno a liczba przewodnia to drugie - zalezy do czego jej uzywasz. Jak do kropelek, to slabsza wystarczy, a jak na hali, to chociaz raz w roku, slaba nie doswietlisz ;)
430 ma LP 42 chyba, a N622 44 - to jest odpowiednik.
A 866 to raczej klasa 530 - a w kazdym przypadku to polowa ceny oryginalu

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2991
  • SprzętCanon

Napisano 28 October 2010 - 12:54

no właśnie w sklepie byłem, kolega mi podpiął 622 (pracuje w FJ) i sprawdziliśmy, że powyżej 1/250 na Tv nie raczy przekroczyć , a po podpięciu Canonowskiej szło dalej i 1/500 i 1/1000 i 1/2000
przy Nissinie poprostu kręcenie kręciołkiem nic nie dawało, czas stał na 1/250s.

właśnie dlatego pytałem, bo może ktoś zna inną niezależną firme

to tak jak z obiektywami, że poza systemowymi czy Sigmą czy Tamronem są udane modele Samyang czy Rosyjskie jakieś manuale robione obecnie (widziałem w necie)

chyba że robiąc na 1/250 nie ma to znaczenia, gdyż błysk jest super krótki i mrozi inny ułamek czasu (ta nieszczęsna spadająca kropla wody i rozbryzg)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5761
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 28 October 2010 - 12:56

A wchodziles w menu ? Trzeba wlaczyc opcje HiSpeed . Jak jest na off, to jak nie ustawisz na aparacie, zjezdza na 1/250

Zaraz sprawdze, czy ma taka, bo z moich informacji wynika, ze tak, ale zaraz sprawdze

Nie jestem pewien co do 1/250. Zeby zamrozic dobrze kropelki wody daje 1/400 , czasem sie udaje 1/320.
Ale mi wrzuciles problem do analizy :D Teraz bedzie mnie to meczyc, az sprawdze :D
Zaraz zrobie foty wody w kranie :D

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2991
  • SprzętCanon

Napisano 28 October 2010 - 13:04

no wsadziłem lampe na stopke
ustawiłem T , pokręciłem kręciołkiem, stanęło na 250 i stwierdziliśmy z kolegą "no to lipa"
ale z tego co pamiętam ten Nissin to z tyłu nie było jakichś specjalnych funkcji czy włączników (chyba że to nie był 622, wiem, że to był Nissin i za ok. 400 zł)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2991
  • SprzętCanon

Napisano 28 October 2010 - 13:16

http://www.digitalfu...622_details.jpg

obłazek, z tyłu nie być guzik "hajspid" :|
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5761
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 28 October 2010 - 13:22

No tak, ja mam wyswietlacz w 866 i pelno ustawien. W trybie ttl wchodze w menu i sa ustawienia, sila dopalacza, hispeed, 2ga kurtyna etc., ..... A na dokladke chyba mi sie calosc spampulonila wlasnie. Ale mam dla ciebie fote kropelki przy 1/250

Załączona grafika: proba2.JPG

Moze nie jest artystyczne , ale jakis poglad powinno dac

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   maciom96 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 700
  • LokalizacjaKraków
  • Sprzęt450D

Napisano 05 November 2010 - 15:42

ja robiłem zdjęcia bez problemu kropelkom wody wbudowaną lampą i kitem canona - 1/200s - bo taki jest maks lampy, przysłona 8 i ISO 100 - efekty są w temacie Water, zaraz znajdę...

o jest: Water klik

Użytkownik maciom96 edytował ten post 05 November 2010 - 15:46

C 450d

Push me baby Dołączona grafika
0

Strona 1 z 1