Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
problem z kupnem aparatu
Napisano 15 październik 2010 - 09:26
Fotografuje już długo, ale do tej pory nie dysponowalam lepszym sprzętem...prosze o rade
moje zdięcia możecie zobaczyć na moim fotoblogu www.onlyoou.fbl.pl
Napisano 15 październik 2010 - 09:52
Napisano 15 październik 2010 - 10:02
A podstawowy zestaw np a300 z kitem kupisz w granicach 800-1000 zeta. I zostaje cos na szklo (flinta za 600 - 70-210/4)
Powinno sprawic wiecej radosci , ale to nie jedyna propozycja uzywek ....
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 15 październik 2010 - 10:23
znajomy ma HS 10, to super aparat, naprawde jak na kompakt jest super i sam bym taki brał jakbym nie miał tego co mam
co do lustrzanek , pamiętaj o ich wadach:
- studnia bez dna, finansowa,
- kilogramy do dźwigania, konieczność zmieniania obiektywów,
chcesz coś kupić, potem sie okaże, że brak ogniskowych itp. w końcu sie okaże że masz 4 kilo do noszenia (weź sobie pochodź, wsadź 2 butelki picia 1.5 l w torebke i sobie ponoś na spacerze pół dnia) i perspektywa wsadzenia 10 tysięcy złotych (nie , nie żartuje)
bo potem będziesz chcieć tą lustrzanke zmienić na lepszą, potem szkła lepsze, zabraknie zbliżenia to tele, zabraknie szerokiego kąta to uwa, filtry dobre polaryzacyjne też po pare set zł... przemyśl to
sam nie wiem co mi odbiło że ja w to wszedłem
a wiesz co jest najgłupsze ?
jak sie skasujesz na sprzęt, a potem leży w szafce bo nie masz na wyjazd wakacyjny, bo wydało sie na aparat...
koledze doradziłem "najpierw na wakacje i widoki uzbieraj, potem myśl o tym czym te widoki uwiecznić"
bo ja uzbierałem na sprzęt i rok czekał w szufladzie aż uzbieram na wyjazd
Napisano 15 październik 2010 - 10:34
P.S.
Mam lustrzankę cyfrową od prawie trzech lat i wszystkie dodatki do niej jakie zakupiłem pewnie zmieściły by się w kwocie 400zł. Z tym, że używam wszystkie prawie obiektywy jakie mam od analogowych aparatów. Wszędzie ją też noszę i wożę (nawet na wyciągi narciarskie i szusy w dół). Czasem ciąży ale... to słodki ciężar.
Napisano 15 październik 2010 - 11:30
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 15 październik 2010 - 12:58
masz kupe tego sprzętu , masz iść z kobietą na spacer, cholera... dźwigać to ?
zostaje w szufladzie, idziemy na spacer... no i wiewiórki sie biją 5 minut, były by ekstra zdjęcia ale aparat w domu został
dobra, następnym razem biore
idziemy i nic
w końcu spacer sie kończy, idziemy po zakupy, raju, ja cały dzień z tymi kilogramami w plecaku, no przecież nie wsadze zakupów na sprzęt za 10 tysięcy (lustrzanka średniej klasy, 3 obiektywy średniej klasy nie eLki, filtry)
no i wracam spocony, padnięty, plecy bolą
w końcu znów nie ide i nie biore, wiewiórki sie biją, moja dziewczyna wyciąga kompakcik za 500 zl co waży 200 g z bateriami i robi fajne zdjecie,
okej są szumy, okej lekko rozmazane, okej kolory średnie
ale ma te wiewiórki
a ja mam aparat w szufladzie lub w połowie drogi na Rysy stwierdzam "mój kręgosłup, daj aleve" i siadam odpoczywać
Napisano 15 październik 2010 - 13:11
skoro ktoś ma dylemat
powiem czemu (skoro widzę tyle wad) ja kupiłem lustro - to było 2005, wszedłem w system C przez wówczas najtańsze 300D
wcześniej Zenit naście lat
więc dla mnie to był ogromny luksus, że mam AF i nie klisza
dziewczyna miała wtedy jakiegoś Kodaka cyfre - opóźnienie spustu migawki - wtedy sekunda, dziś chyba pół
więc mając kompakta - ucieknie Ci z kadru zwierzątko jak jest szybkie,
poziom szumów - wtedy różnica była potworna, dziś w Fuji HS10 jest elegancko,
głębia ostrości - tak, to czynnik istotny
szeroki kąt - wtedy ogniskowe (przelicznik) zaczynały sie od 35 mm w kompaktach, dziś Fuji ma 24, rewelacja
co ma kompakt - automatyczne korekty zniekształceń, funkcje usuwania ludzi z tła (serie zdjęć robi), pełno automatycznych rzeczy poprawiających zdjęcie
jeśli fotografujesz pejzaże w dzień - w sumie po co Ci lustro, przy ISO 100 wszystko jest piękne niezależnie od ceny aparatu, przy ISO 800 różnice zobaczysz, przy ISO 2000 różnice porażą,
jeśli to mają być ptaszki w parku, wiewiórki w krzakach - lustro tylko ale z dobrym obiektywem (szybkim) lub sprawne oko i manual focus
jeśli uwielbiasz portrety i rozmazane tło - też lustro
jeśli wkurza Cie wizja 10 000 , dźwigania paru lub kilku kilogramów - kompakt
jest też grupa ludzi co kupuje bo to "trendi" i potem całe życie jadą na zielonym kwadraciku z KITem
ale pomijam osoby co kupują coś bo modne
mam nadzieje, że pomożemy podjąć właściwą decyzje :]
nigdy nie daj sie zwieść marketingowi i wyścigowi pixeli
im więcej pixeli, bardziej upchane, większe szumy, gorsza jakość
pixele są potrzebne w 3 sytuacjach:
- kadrujesz, wycinasz fragment (ale doobre szkło ostre musi być),
- robisz duży plakat (no ja akurat na ściane sobie A3 w labie wywołuję), dla ludzi co robią odbitki 10*15, 13*18 lub nawet mają monitor 19 cali , 6 MPIX to aż za dużo
- ciemno, duże ISO i zmniejszasz obraz, od odszumiania staje się miękki, jak jest miękki zmniejszasz i wtedy wyostrzasz
Napisano 15 październik 2010 - 13:20
Napisano 15 październik 2010 - 13:24
zoom to marketing, można zrobić i 50 krotny, ale kosztem jakości
ale ... czy będziesz kadrować te zdjęcia ? czy będziesz je oglądać z lupą na 28 calowym monitorze 3000*2000 pixeli z mega kartą graficzną ? czy na 17 calówce ?
czy jesteś takim onanistą sprzętowym jak ja, co płakał jak miał hot pixela ?
połowa tu to zboki , including myself
wiesz z aparatem jak ze sprzętem grającym
jeden usłyszy przejście montażu śladów słuchając płyty z zestawu Marantz + B&W
innego zadowala MP3 128 kbps słuchana z głośniczków kompa
pytanie czy Ciebie wkurzają te aberracje na tyle, by zamiast 1600 płacić np. 8000 (żeby mieć ten sam zakres ogniskowych) i dźwigać 4 kilo ???
Napisano 15 październik 2010 - 13:32
ja ogólnie interesuje się fotografią ludzi i nie wiem czy kompakcik mi wystarczy
Napisano 15 październik 2010 - 13:41
albo jedno albo drugie, nie możesz mieć naraz i panowania nad głębią i lekkiego kompakcika
choć w sumie entry-level plastikowy aparat (akurat numeracja Canon, bo o tych wiem) np. rzędu C450 a do niego obiektyw plastikowy jasny 50/f1.8 i będzie to lekki zestaw portretowy rzędu pewnie 600 gram
C50D z dobrym obiektywem np. 15-85 to razem półtora kilo na szyi, tak, tak, półtora kilo na szyi
ludzie Ci nie uciekną, wiewiórki tak, więc np. do zwierząt w ruchu lustro jest przymusem
może kompakcik wystarczy tutaj ? nie wiem jakie panowanie nad głebią i jaki portret by to Fuji zrobiło na ogniskowej rzędu 80-100 mm
Napisano 15 październik 2010 - 13:46
trudna decyzja przedemną
Napisano 15 październik 2010 - 13:49
Użytkownik Preskaler dnia 15 październik 2010 - 09:52 napisał
Różnica w jakości idzie w parze ze wzrostem kosztów. Chce dobrą jakość na lustrze to nie na takim z dolnej półki.
Jak kupi tanie lustro z kitowym obiektywem to nawet jakość będzie gorsza niż na np FZ38, a do tego w kompakcie będzie miała bardziej uniwersalny obiektyw.
A czy na lustrze czy na zaawansowanym kompakcie może tak samo robić zdjęcia na auto i na manualu