problem z kupnem aparatu - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:55) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia . Prosze o pomoc , pozdrawiam
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:50) ale jestem ciemniak, ale jak wysłaćnapisanego posta, co mam nacisnąć, albo mam bielmo na oczach???
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:44) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:31) nic nie pomaga... jestem zmuszony przecierpieć katusze na IE..
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:27) wywal tą wtyczke, bo ona moze blokuje
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:23) nie pomogło ;/
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) usuń ciasteczka- moze coś to pomoze
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) Aaa sorkaaa, nie doczytałam reszty wpisów ;]
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:13) pzrecież jesteś zalogowany (?)
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:05) nie ogarniam, wpisuje login i hasło i zamiast mnie zalogować to odświeża mi tylko stronę startową ;/
kmonnz  : (21 maj 2012 - 19:02) U mnie wszystko ochoczo działa nie od dzisiaj już.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:01) coś się schrzaniło przez ten Exif Viewer , nie mogę się zalogować na moje facebook'a :angry:
kmonnz  : (21 maj 2012 - 18:37) Kylo, Exif Viewer jest pod googla. ;)
rev  : (21 maj 2012 - 18:36) posiadam 10-22, znacznie lepszy od Sigm 10-20 co miałem okazje testować, one były mydlano-nieostre (2 egz które testowałem) a 10-22 kupiłem bo ostry , wewn zoom, wewn ognisk.
4kasia4  : (21 maj 2012 - 18:25) i jak się sprawuje??
TrybeX  : (21 maj 2012 - 17:42) do google chrome na bank też jest jakaś wtyczka do podglądania exifu;p
sprocket73  : (21 maj 2012 - 17:34) posiadamy :)
4kasia4  : (21 maj 2012 - 17:21) Canoniarze posiadacie może Canona 10-22/3,5-4,5??
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) ups myslałem że to wyszukiwarka :P
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) raw
Kylo200  : (21 maj 2012 - 16:19) dzięki ;) , chociaż nie skorzystam bo mi FF nie po drodze . Nie ma czegoś na GC ?
TrybeX  : (21 maj 2012 - 16:07) Kylo200m wtyczka do FF FxIF
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:40) Chciałam zapytać czy ktoś może wie, jak sformatować kartę pamięci lub cokolwiek z nią zrobić, ponieważ gdy chcę przerzucić zdjęcia na komputer, to poprostu nie mogę. Gdy chcę włączyć dysk G, bo przypuszczam że tam będą, kompuer sie zacina, a po chwili wyskakuje komunikat: Przekroczono limit czasu semafora. Formatowałam, nic to nie dało, proszę po pomoc najlepiej na pw.
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:38) Mam pytanko, wczoraj kupiłam sobie lustrzankę, mianowicie Canon EOS D1100.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 15:13) może mi ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić exif bez ściągania pilku na dysk ? można to zrobić w jakiś łatwy sposób ?
misieqMP  : (21 maj 2012 - 05:55) Ale wszyscy twierdzą że jest słaby, to zmiany kita trzeba dorosnąć ...
Head_DNB  : (20 maj 2012 - 20:09) Debocik a kto tu stwerdza ze jest dobry wazne ze sie da nim zdjecie zrobic ostre na f8 na początek wystarczy....
Creat  : (20 maj 2012 - 17:55) http://www.forumphot...747#entry265747
Kogud  : (20 maj 2012 - 16:06) czesc, pomoze mi ktos z obiektywem tak na szybko, bo aukcja sie konczy
Debocik  : (20 maj 2012 - 15:29) Jak ktoś twierdzi, że ten obiektyw jest dobry, to chyba innego w ręku nie trzymał :)
Rozszerz pole shoutboxa

problem z kupnem aparatu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   onlyoou 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 15 październik 2010 - 09:26

Mam problem z kupnem aparatu. Mam 1800 zł i nie wiem czy kupic tanią lustrzanke czy może drogi kompakt np fujifilm h10...
Fotografuje już długo, ale do tej pory nie dysponowalam lepszym sprzętem...prosze o rade

moje zdięcia możecie zobaczyć na moim fotoblogu www.onlyoou.fbl.pl
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 15 październik 2010 - 09:52

Jeśli jesteś leniwa i nie chce Ci się uczyć to kup kompakta ale jeśli jesteś ambitna i lubisz pokonywać trudności oraz osiągać zdecydowanie lepsze rezultaty w szerokim zakresie fotografowania to kup lustrzankę i to nie koniecznie z tych najniższych półek. Ja bym polecił kupić coś z używek np. C 400D (do 800 zł z 3 mies. gwarancją) lub już z całkiem przyzwoitej (pół prof.) C 40D.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6316
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 15 październik 2010 - 10:02

Ja osobiscie proponuje uzywane lustro - z czasem dorobisz sie wiecej szkiel i w koncu kupisz nowe body. A na poczatek wystarczy. Powiem tak, ze lustro daje wiecej mozliwosci i uciechy z focenia. Kompaktem tez cos tam zrobisz, i nawet niezle foty mozna czasem zrobic, ale ciagle nie ma az tak dobrego kompakta. Wynika to z ograniczonej przestrzeni zabudowy. osobiscie polecam lustro, nawet uzywane.
A podstawowy zestaw np a300 z kitem kupisz w granicach 800-1000 zeta. I zostaje cos na szklo (flinta za 600 - 70-210/4)
Powinno sprawic wiecej radosci , ale to nie jedyna propozycja uzywek ....
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3629
  • SprzętCanon

Napisano 15 październik 2010 - 10:23

a ja powiem tak:
znajomy ma HS 10, to super aparat, naprawde jak na kompakt jest super i sam bym taki brał jakbym nie miał tego co mam

co do lustrzanek , pamiętaj o ich wadach:
- studnia bez dna, finansowa,
- kilogramy do dźwigania, konieczność zmieniania obiektywów,

chcesz coś kupić, potem sie okaże, że brak ogniskowych itp. w końcu sie okaże że masz 4 kilo do noszenia (weź sobie pochodź, wsadź 2 butelki picia 1.5 l w torebke i sobie ponoś na spacerze pół dnia) i perspektywa wsadzenia 10 tysięcy złotych (nie , nie żartuje)

bo potem będziesz chcieć tą lustrzanke zmienić na lepszą, potem szkła lepsze, zabraknie zbliżenia to tele, zabraknie szerokiego kąta to uwa, filtry dobre polaryzacyjne też po pare set zł... przemyśl to

sam nie wiem co mi odbiło że ja w to wszedłem

a wiesz co jest najgłupsze ?

jak sie skasujesz na sprzęt, a potem leży w szafce bo nie masz na wyjazd wakacyjny, bo wydało sie na aparat...

koledze doradziłem "najpierw na wakacje i widoki uzbieraj, potem myśl o tym czym te widoki uwiecznić"

bo ja uzbierałem na sprzęt i rok czekał w szufladzie aż uzbieram na wyjazd
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 15 październik 2010 - 10:34

To jest trochę tak jak z kupnem samochodu. Kupisz samochód drogi i na banzynę już nie masz ale możesz kupić rower i wszędzie dojedziesz tam gdzie i samochodem a nawet więcej bo są ścieżki i samochodem tam nie dojedziesz a rowerem i owszem. Tak więc kupuj rower! Tfu, co ja piszę? Kompakta!;)
P.S.
Mam lustrzankę cyfrową od prawie trzech lat i wszystkie dodatki do niej jakie zakupiłem pewnie zmieściły by się w kwocie 400zł. Z tym, że używam wszystkie prawie obiektywy jakie mam od analogowych aparatów. Wszędzie ją też noszę i wożę (nawet na wyciągi narciarskie i szusy w dół). Czasem ciąży ale... to słodki ciężar.:)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6316
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 15 październik 2010 - 11:30

No wlasnie - moj plecak juz przekroczyl 15kg (10 butelek wody a 1,5l) i nosze wszedzie. Kwota.... przewyzsza 10 tys, chociaz faktycznie sprzet moze szczegolny nie jest. Najglupsze jest to, ze i mam sprzet, i wyjezdzam , i robie zdjecia i.... potem sie okazuje, ze wszystkie fotki sa do niczego. Dlatego wlazlem na to forum, majac nadzieje dowiedzenia sie pozytecznych informacji i zastosowania ich w praktyce, zeby foty byly lepsze. To wlasciwie tyle. Wszystko zalezy od mozliwosci, zainteresowania i wlasnych checi focenia. A sprzet sam i tak nie zrobi dobrego zdjecia, a fotograf to jak polski pilot - i na drzwiach od stodoly poleci ;)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
1

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3629
  • SprzętCanon

Napisano 15 październik 2010 - 12:58

a najgorsze potem jest to
masz kupe tego sprzętu , masz iść z kobietą na spacer, cholera... dźwigać to ?
zostaje w szufladzie, idziemy na spacer... no i wiewiórki sie biją 5 minut, były by ekstra zdjęcia ale aparat w domu został
dobra, następnym razem biore
idziemy i nic
w końcu spacer sie kończy, idziemy po zakupy, raju, ja cały dzień z tymi kilogramami w plecaku, no przecież nie wsadze zakupów na sprzęt za 10 tysięcy (lustrzanka średniej klasy, 3 obiektywy średniej klasy nie eLki, filtry)
no i wracam spocony, padnięty, plecy bolą

w końcu znów nie ide i nie biore, wiewiórki sie biją, moja dziewczyna wyciąga kompakcik za 500 zl co waży 200 g z bateriami i robi fajne zdjecie,
okej są szumy, okej lekko rozmazane, okej kolory średnie
ale ma te wiewiórki

a ja mam aparat w szufladzie lub w połowie drogi na Rysy stwierdzam "mój kręgosłup, daj aleve" i siadam odpoczywać
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3629
  • SprzętCanon

Napisano 15 październik 2010 - 13:11

p.s. jeszcze coś dodam ;)

skoro ktoś ma dylemat
powiem czemu (skoro widzę tyle wad) ja kupiłem lustro - to było 2005, wszedłem w system C przez wówczas najtańsze 300D
wcześniej Zenit naście lat
więc dla mnie to był ogromny luksus, że mam AF i nie klisza :)
dziewczyna miała wtedy jakiegoś Kodaka cyfre - opóźnienie spustu migawki - wtedy sekunda, dziś chyba pół
więc mając kompakta - ucieknie Ci z kadru zwierzątko jak jest szybkie,
poziom szumów - wtedy różnica była potworna, dziś w Fuji HS10 jest elegancko,
głębia ostrości - tak, to czynnik istotny
szeroki kąt - wtedy ogniskowe (przelicznik) zaczynały sie od 35 mm w kompaktach, dziś Fuji ma 24, rewelacja
co ma kompakt - automatyczne korekty zniekształceń, funkcje usuwania ludzi z tła (serie zdjęć robi), pełno automatycznych rzeczy poprawiających zdjęcie

jeśli fotografujesz pejzaże w dzień - w sumie po co Ci lustro, przy ISO 100 wszystko jest piękne niezależnie od ceny aparatu, przy ISO 800 różnice zobaczysz, przy ISO 2000 różnice porażą,
jeśli to mają być ptaszki w parku, wiewiórki w krzakach - lustro tylko ale z dobrym obiektywem (szybkim) lub sprawne oko i manual focus
jeśli uwielbiasz portrety i rozmazane tło - też lustro
jeśli wkurza Cie wizja 10 000 , dźwigania paru lub kilku kilogramów - kompakt

jest też grupa ludzi co kupuje bo to "trendi" i potem całe życie jadą na zielonym kwadraciku z KITem

ale pomijam osoby co kupują coś bo modne

mam nadzieje, że pomożemy podjąć właściwą decyzje :]

nigdy nie daj sie zwieść marketingowi i wyścigowi pixeli ;)
im więcej pixeli, bardziej upchane, większe szumy, gorsza jakość

pixele są potrzebne w 3 sytuacjach:
- kadrujesz, wycinasz fragment (ale doobre szkło ostre musi być),
- robisz duży plakat (no ja akurat na ściane sobie A3 w labie wywołuję), dla ludzi co robią odbitki 10*15, 13*18 lub nawet mają monitor 19 cali , 6 MPIX to aż za dużo :)
- ciemno, duże ISO i zmniejszasz obraz, od odszumiania staje się miękki, jak jest miękki zmniejszasz i wtedy wyostrzasz :) w Canonie jest mRaw sRaw (manualnie może lepiej zrobisz obrabiając zdjęcie) ,
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   onlyoou 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 15 październik 2010 - 13:20

troche mnie dziwi, że w takim kompakcie jest aż tak duży 30 krotny zoom optyczny...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3629
  • SprzętCanon

Napisano 15 październik 2010 - 13:24

jak zobaczysz aberracje i różnice kolorów między zoomem to sie nie zdziwisz

zoom to marketing, można zrobić i 50 krotny, ale kosztem jakości

ale ... czy będziesz kadrować te zdjęcia ? czy będziesz je oglądać z lupą na 28 calowym monitorze 3000*2000 pixeli z mega kartą graficzną ? czy na 17 calówce ?

czy jesteś takim onanistą sprzętowym jak ja, co płakał jak miał hot pixela ? ;)
połowa tu to zboki , including myself ;)

wiesz z aparatem jak ze sprzętem grającym
jeden usłyszy przejście montażu śladów słuchając płyty z zestawu Marantz + B&W
innego zadowala MP3 128 kbps słuchana z głośniczków kompa

pytanie czy Ciebie wkurzają te aberracje na tyle, by zamiast 1600 płacić np. 8000 (żeby mieć ten sam zakres ogniskowych) i dźwigać 4 kilo ???
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   onlyoou 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 15 październik 2010 - 13:32

Nie jestem za noszeniem ciężkich sprzętów...

ja ogólnie interesuje się fotografią ludzi i nie wiem czy kompakcik mi wystarczy
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3629
  • SprzętCanon

Napisano 15 październik 2010 - 13:41

też nie wiem co wystarczy
albo jedno albo drugie, nie możesz mieć naraz i panowania nad głębią i lekkiego kompakcika

choć w sumie entry-level plastikowy aparat (akurat numeracja Canon, bo o tych wiem) np. rzędu C450 a do niego obiektyw plastikowy jasny 50/f1.8 i będzie to lekki zestaw portretowy rzędu pewnie 600 gram

C50D z dobrym obiektywem np. 15-85 to razem półtora kilo na szyi, tak, tak, półtora kilo na szyi

ludzie Ci nie uciekną, wiewiórki tak, więc np. do zwierząt w ruchu lustro jest przymusem
może kompakcik wystarczy tutaj ? nie wiem jakie panowanie nad głebią i jaki portret by to Fuji zrobiło na ogniskowej rzędu 80-100 mm
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   onlyoou 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 15 październik 2010 - 13:46

dokładnie, nie moge mieć wszystkiego....
trudna decyzja przedemną
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 15 październik 2010 - 13:49

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 15 październik 2010 - 09:52 napisał

Jeśli jesteś leniwa i nie chce Ci się uczyć to kup kompakta ale jeśli jesteś ambitna i lubisz pokonywać trudności oraz osiągać zdecydowanie lepsze rezultaty w szerokim zakresie fotografowania to kup lustrzankę i to nie koniecznie z tych najniższych półek. Ja bym polecił kupić coś z używek np. C 400D (do 800 zł z 3 mies. gwarancją) lub już z całkiem przyzwoitej (pół prof.) C 40D.

Różnica w jakości idzie w parze ze wzrostem kosztów. Chce dobrą jakość na lustrze to nie na takim z dolnej półki.

Jak kupi tanie lustro z kitowym obiektywem to nawet jakość będzie gorsza niż na np FZ38, a do tego w kompakcie będzie miała bardziej uniwersalny obiektyw.

A czy na lustrze czy na zaawansowanym kompakcie może tak samo robić zdjęcia na auto i na manualu ;)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2