Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Kiev 2
Próba wznowienia działania aparatu
Napisano 25 wrzesień 2010 - 18:17
Napisano 25 wrzesień 2010 - 19:20
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 25 wrzesień 2010 - 20:47
- Och, nie przejmuj się tym aż tak bardzo. Przysłona 5,6 i 1/125 sek, przy filmie setce.
- A jak będzie pochmurno?
- To próbuj zmieniać... W końcu nabierzesz wprawy.
No i próbowałem, aż doszedłem do tego, że na całym 36 klatkowym filmie, miałem może jedno zdjęcie niepoprawnie naświetlone. A fotografowałem na czarno białej kliszy, która jest jak wiadomo mniej tolerancyjna na błędy!
I teraz najlepsze: Gdy po około dwóch latach focenia Fedem, moje modlitwy zostały wysłuchane i stałem się szczęśliwym posiadaczem Praktiki MTL-5, przestałem się zastanawiać w ogóle nad przesłoną i czasem naświetlania. Wewnętrzny światłomierz, to było to!
Tylko że jak później przyszło mi się znowu pobawić czymś, co nie ma tego światłomierza, okazało się, że jestem jeszcze głupszy, niż w erze "przedfedowej". I niby O to chodzi, żeby nie utrudniać sobie roboty na siłę, jak są światłomierze, to trza z nich korzystać, ale... Jak by to powiedzieć, znów przyjemność fotografowania została okrojona z jakiejś swojej części.

A ja chcę zostać przodownikiem, więc śmiało Towarzysze, klikajcie
jak tylko możecie...Tak przy okazji, chciałbym kupić Mentora.
Napisano 26 wrzesień 2010 - 09:59
A co do kasetki, to możesz to bardziej opisać co to jest? >.<
Marcolini serdecznie dzięki ^^
Napisano 26 wrzesień 2010 - 10:19
A kaseta to takie blaszane { czasem plastikowe } opakowanie na film --- jak kupisz nowy film to będzie już w kasetce { kiedyś były i bez kaset ale dziś nie ma } --- Ty potrzebujesz pustej rolki { tej która siedzi w kasetce}aby film miał na co się nawijać .
A jak dostaniesz kasetkę rozbieralną { niestety większość jest nierozbieralna i blachę trzeba zniszczyć aby rolkę wyjąć } to zrób sobie patent znany ze Smieny --- zastosuj 2 kasety i przewijaj film z jednej do drugiej --- ma to dwie zalety --- po pierwsze odpada powrotne zwijanie filmu a po drugie { co ważniejsze } jeśli aparat Ci się przypadkowo otworzy to już zrobione zdjęcia ocaleją .
Napisano 28 wrzesień 2010 - 14:48