Pytanie/ pomoc Agfamatic pocket sensor - Analogowy sprzęt fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Pytanie/ pomoc Agfamatic pocket sensor

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   abc 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2

Napisano 20 September 2010 - 15:46

Witam znalazłam w domu Aparat agfamatic 2008 sensor

i mam pytanie, jaki film/ klisza jest potrzebna do takiego aparatu? Widzę, że klisza musi być mniejsza, ale jaka? czy sa jeszcze takie produkowane?

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 2682269485_3d7f104848.jpg

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 20 September 2010 - 15:57

O kupieniu kliszy zapomnij --- nie ma ich od wielu lat --- na AT jest opis Kijewa 30 { te same klisze } i tam ktoś wspomina o przycinaniu normalnej kliszy 35 mm ale i tak żaden lab takiej przyciętej kliszy nie wywoła --- no chyba że własnoręcznie będziesz wywoływać .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   abc 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2

Napisano 20 September 2010 - 17:06

Wyświetl postUżytkownik wienczyslaw5 dnia 20 September 2010 - 15:57 napisał

O kupieniu kliszy zapomnij --- nie ma ich od wielu lat --- na AT jest opis Kijewa 30 { te same klisze } i tam ktoś wspomina o przycinaniu normalnej kliszy 35 mm ale i tak żaden lab takiej przyciętej kliszy nie wywoła --- no chyba że własnoręcznie będziesz wywoływać .

Dzięki za odpowiedz ! : ))
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 20 September 2010 - 17:09

i dochodzi do tego problem szpulek w korexie- żaden korex nie oferuje tak wąskiej średnicy- we wspomnianej przez kolegę Wieńczysława recenzji na portalu aparaty tradycyjne ktoś podobno ciął na pół szpule od Tanka
jeśli bardzo Ci zależy, możesz próbować z filmami kamerowymi- ale nie wiem, jak to wywołać, i kasetkować- no właśnie- 16 mm ma własny rodzaj kasetek, których nigdy, tak samo jak aparatów na mikro filmy nie widziałem- z tym, że kasetek nawet na zdjęciu
jak chcesz to kombinuj
http://www.czarno-bi...roducts_id=1366
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 20 September 2010 - 18:24

Filozof --- da się załadować taki film do koreksu --- wywal wszystkie tulejki z trzpienia --- akurat pasuje na szerokość filmu --- szpula się nie blokuje --- trochę trudno założyć ---- baaaardzo dawno temu wywoływałem . Oczywiście odbitki z tak małego negatywu to półpocztówka max . Nie mogłem ramek w powiększalniku aż tak zmniejszyć to robiłem po 2 zdjęcia na raz na pocztówkę a ciąłem jak już wyschły .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6500
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 21 September 2010 - 06:50

Do kamery (16mm) mógł by ostatecznie być ale jest to film pozytywowy (odwracalny). Niby można go jako negatyw wywołać ale daje gorsze efekty jak film negatywowy. Też trudno będzie go dostać a jeśli już to w rolce 30m. i pewnie mocno przeterminowany. Z wywołaniem nie powinno być kłopotu bo w koreksach uniwersalnych była możliwość wywoływania filmów 60, 35, i 16 mm a jeśli takiego tanka nie zdobędziesz to można to zrobić metodą "na talerzu". Bierze się dwa talerze, do jednego wlewamy wywoływacz a do drugiego utrwalacz. Kładziemy je w ciemni na stole, gasimy światło i trzymając za końce filmu przeciągamy go najpierw w wywoływaczu a po spłukaniu w utrwalaczu. Film jest zanurzony tylko w jednym miejscu ale zbliżając do płynu na przemian ręce powodujemy kąpiel całego filmu. Takimi kołyszącymi ruchami wywołałem (w czasach gdy koreks był poza moim zasięgiem) mnóstwo filmów.:D
Można też zrobić sobie taśmę przekładkową (o szerokości równej filmowi 16 mm) i pofałdować termicznie tylko jej brzegi. Wtedy można zwinąć obie taśmy (przekładkową i negatywową) na dowolną tulejkę (np. koreks do wywoływania małego obrazka) i taki zwój wywoływać w tanku. Zasada tego sposobu jest taka aby obie taśmy stykały się ze sobą tylko punktowo i to wyłącznie na brzegach (tam gdzie jest perforacja)!
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Fotomechanik 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 825
  • LokalizacjaLechistan
  • SprzętCanon EOS 620, EOS 350D i mnóstwo innych. Ostatnio SMIENA Digital

Napisano 27 September 2010 - 19:39

Eee tam... Przecież to typowy film typu 110, w specjalnej kasetce. Rzeczywiście nie jest już produkowany, ale można go kupić na przykład na eBayu. Najświeższe są nawet z 2006 - 2007 roku. Osobna sprawa, to wywołanie, czarno-białe rzeczywiście trzeba by samemu, a kolorowe jeszcze wywołują niektóre punkty Kodaka. Poniżej link do przykładowej aukcji:

http://cgi.ebay.co.u...=item3cb00c8005

Inna rzecz, że jakość odbitek z tak niewielkiego obrazka rzeczywiście jest tragiczna. Aparaty na ten format już w swoich czasach były raczej ciekawostką techniczną. Dlatego robienie nim zdjęć na siłę jest trochę porywaniem się z motyką na słońce.
Zastanawiam się nad jakąś mądrą sentecją i dochodzę do wniosku, że wszystko już było... Dołączona grafika

A ja chcę zostać przodownikiem, więc śmiało Towarzysze, klikajcie Dołączona grafika jak tylko możecie...

Tak przy okazji, chciałbym kupić Mentora.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6500
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 28 September 2010 - 10:03

Zawsze za te kasetki trzeba było dużo zapłacić więc kombinowało się różnie. Kolega nawet próbował wycinać z filmu małoobrazkowego i wpychał go potem do tej kasetki. Dla próby możesz też tak zrobić i nawet pojedynczą klatkę potem wywołaj. Zobaczysz jaka jest jakość i w ogóle czy się opłaca walczyć o kasetkę?
0

Strona 1 z 1