Szukam Dobrego Aparatu Za Niewielką Cenę - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:55) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia . Prosze o pomoc , pozdrawiam
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:50) ale jestem ciemniak, ale jak wysłaćnapisanego posta, co mam nacisnąć, albo mam bielmo na oczach???
niebieskiptak  : (21 maj 2012 - 19:44) jakim przewodem połączyć aparat z TV żeby widział filmy. Połączyłem kablem z kompletu tj mini hdmi-usb i nie widzi nakręconych filmów, tylko same zdjęcia
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:31) nic nie pomaga... jestem zmuszony przecierpieć katusze na IE..
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:27) wywal tą wtyczke, bo ona moze blokuje
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:23) nie pomogło ;/
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) usuń ciasteczka- moze coś to pomoze
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:16) Aaa sorkaaa, nie doczytałam reszty wpisów ;]
Babeczka  : (21 maj 2012 - 19:13) pzrecież jesteś zalogowany (?)
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:05) nie ogarniam, wpisuje login i hasło i zamiast mnie zalogować to odświeża mi tylko stronę startową ;/
kmonnz  : (21 maj 2012 - 19:02) U mnie wszystko ochoczo działa nie od dzisiaj już.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 19:01) coś się schrzaniło przez ten Exif Viewer , nie mogę się zalogować na moje facebook'a :angry:
kmonnz  : (21 maj 2012 - 18:37) Kylo, Exif Viewer jest pod googla. ;)
rev  : (21 maj 2012 - 18:36) posiadam 10-22, znacznie lepszy od Sigm 10-20 co miałem okazje testować, one były mydlano-nieostre (2 egz które testowałem) a 10-22 kupiłem bo ostry , wewn zoom, wewn ognisk.
4kasia4  : (21 maj 2012 - 18:25) i jak się sprawuje??
TrybeX  : (21 maj 2012 - 17:42) do google chrome na bank też jest jakaś wtyczka do podglądania exifu;p
sprocket73  : (21 maj 2012 - 17:34) posiadamy :)
4kasia4  : (21 maj 2012 - 17:21) Canoniarze posiadacie może Canona 10-22/3,5-4,5??
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) ups myslałem że to wyszukiwarka :P
karol_W  : (21 maj 2012 - 16:54) raw
Kylo200  : (21 maj 2012 - 16:19) dzięki ;) , chociaż nie skorzystam bo mi FF nie po drodze . Nie ma czegoś na GC ?
TrybeX  : (21 maj 2012 - 16:07) Kylo200m wtyczka do FF FxIF
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:40) Chciałam zapytać czy ktoś może wie, jak sformatować kartę pamięci lub cokolwiek z nią zrobić, ponieważ gdy chcę przerzucić zdjęcia na komputer, to poprostu nie mogę. Gdy chcę włączyć dysk G, bo przypuszczam że tam będą, kompuer sie zacina, a po chwili wyskakuje komunikat: Przekroczono limit czasu semafora. Formatowałam, nic to nie dało, proszę po pomoc najlepiej na pw.
kkkolorowa  : (21 maj 2012 - 15:38) Mam pytanko, wczoraj kupiłam sobie lustrzankę, mianowicie Canon EOS D1100.
Kylo200  : (21 maj 2012 - 15:13) może mi ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić exif bez ściągania pilku na dysk ? można to zrobić w jakiś łatwy sposób ?
misieqMP  : (21 maj 2012 - 05:55) Ale wszyscy twierdzą że jest słaby, to zmiany kita trzeba dorosnąć ...
Head_DNB  : (20 maj 2012 - 20:09) Debocik a kto tu stwerdza ze jest dobry wazne ze sie da nim zdjecie zrobic ostre na f8 na początek wystarczy....
Creat  : (20 maj 2012 - 17:55) http://www.forumphot...747#entry265747
Kogud  : (20 maj 2012 - 16:06) czesc, pomoze mi ktos z obiektywem tak na szybko, bo aukcja sie konczy
Debocik  : (20 maj 2012 - 15:29) Jak ktoś twierdzi, że ten obiektyw jest dobry, to chyba innego w ręku nie trzymał :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Szukam Dobrego Aparatu Za Niewielką Cenę dokładnie opisałam to czego chcę dlatego proszę o odpowiedź

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   daffodil 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 wrzesień 2010 - 11:04

Witam, to mój pierwszy post na tym forum, mam na imię Magdalena i nie mam doświadczenia w fotografii, za to od dłuższego czasu interesuję się grafiką komputerową.
Od jakiegoś czasu marzę o aparacie cyfrowym, z tym, że nie chciałabym wydać zbyt dużo, powiedzmy kwotę ok.1000zł razem z obiektywem mogłabym przemyśleć (oczywiście wolałabym wydać mniej, najbardziej przychylna byłabym kwocie 600-800zł, ale nie chcę aparatu, który nie daje użytkownikowi żadnych mozliwości). Z tego co czytałam mogę chyba liczyć na aparat hybrydowy.

Na czym mi zależy?
-Przede wszystkim na głębi zdjęcia, chciałabym wyraźnie oddzielać pierwszy plan od drugiego, ale nie tylko w sytuacji kiedy w zdjęciach makro np biedronka na liściu jest wyraźna a trawa niewyraźna, chciałabym zależnie od sytuacji podkreślać pierwszy lub drugi plan znajdujące się w różnych odleglościach.
-na rzeczywistym oddawaniu barw, przekłamane kolory, które zwykle podobają się amatorom mnie nie interesują. Kiedy będę chciała to subtelnie zmienię barwy po zrzuceniu na komputer.
-na możliwośći robienia różnych zdjęć, z pewnością nie będę fotografowała zdarzeń sportowych, ale chciałabym mieć możliwość fotografowania zarówno ludzi w sytuacjach codziennych, robienia portretów, fotografowania pejzarzy. Zdjęcia makro też mnie interesują ale ewentualnie mogłabym z nich zrezygnować.

Na czym mi nie zależy?
-na fcjach typu wykrywanie twarzy
-dużej palecie efektów, bo zawsze mogę przerobić zdjęcie w photoshopie czy paint shop pro photo corela.
-obrotowym wyświetlaczu i ogólnie na takich nie wpływających na jakość zdjecia udziwnieniach

Co do innych kwestii, które powinnam poruszyć, jako amatorka nie mam zdania. Mogłabym zgodzić się na aparat używany, ale chciałabym mieć pewność, że np poprzedni właściciel nie zniszczył obiektywu robiąć zdjęcia słońcu bez przesłony. Oczywiście wolałabym nowy, ale po przejrzeniu ofert na allegro wątpię, żeby za taką cenę dało się spełnić moje wymagania.

To już pewnie nie zależy od aparatu, ale chciałabym robić zdjęcia, które mają w sobie to coś, żeby była w nich też głębia niezależna od ostrości.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że chciało się to komus przeczytać.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6316
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 10 wrzesień 2010 - 11:45

co do oddawania barw to i w druga strone zawsze mozesz. Mowiac szczerze za te kwote moze znajdziesz canona 1000d. Ale to trzeba poszukac w uzywanych. Przynajmniej jezeli chodzi o lustro. Ma niezla matryce, szklo kitowe, ale cos pewnie znajdziesz. Jak wydusisz maksa z matrycy to po obrobce komputerowej cos znosnego wydusisz ze zdjecia. Prawde mowiac przy tej kwocie wolalbym zainteresowac sie analogiem i wywolywac na CD. Ale jak chcesz cyfrowo, to mnie poza 1000d nic madrzejszego nie wpada do glowy.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   daffodil 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:05

hmm wywoływać na cd? Chciałabym cyfrowy dlatego, że myślę, że wtedy można robić więcej zdjęć bez dodatkowych kosztów. zależy mi na tym, żebym mogła poprostu przerzucić zdjęcia na komputer.
No i nie chciałabym poprawiać każdego zrobionego zdjecia, jedynie te, w których warto dodać konkretne efekty.
I jeszcze jedno: czym kierować się przy kupnie obiektywu do tego aparatu?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6316
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:31

zalezy, co chcesz focic. Jak dynamike to szybki AF (drogie), poza tym optyka , aberracja, ogniskowa i jasnosc.
Np ja zamienilem wszystkie obiektywy na szklo 70-200/2,8L IS USM, teraz dobieram szerszy - bo brakuje mi mniejszej odleglosci.
wiec 17-55/2,8 IS USM. Ale robie dynamike, do portretow jak dokupisz 50.1,8 (400 zeta) masz super szkielko tylko z wolnym AF , mozesz wziac 50/1,4 USM, ale to juz 3x drozej. Jak niepotrzebne, to po co ?
Ogolnie poczytaj recenzje o obiektywach. I napisz co najchetniej chcesz focic. Latwiej cos dobrac. Jest sporo niezlych szkiel w przystepnych cenach, ale zeby byly dobre, to musisz sprecyzowac warunki oswietleniowe (po co 2,8 jak robisz w dzien w terenie a drozsze) zamiast za 1.3 ceny f=4. O tak dalej. Powiedz, co najbardziej cie interesuje, a napewno znajdziesz tu kilka interesujacych porad. Decyzje i tak musisz podjac sama :D

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:35

W twj kwocie to szału ni ma. Ja proponuje troche dołożyc do Panasonica Lumixa FZ38 lub do Fuji, Canona SX20, Sony w kwocie 1300-1500. To ciagle będzie aparat kompaktowy, ale z dużym obiektywem, formatem zapisu RAW, ustawieniami manualnymi.
Mała głębia ostrości zależy od przysłony i ogniskowej. Przy lustrzance nie będziesz mieć nic więcej jak jeden słabej jakości obiektyw, którym ani nie zrobisz zbliżeń, ani nie rozmyjesz tła jak należy. Aby sprostać Twoim wymaganiom byś musiała miec kilka obiektywów o dobrym świetle. Z jednym obiektywem 50f1,8 i canonem 1000D nie zmieścisz się w kwocie 1500 a co tu dalej.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:42

Grimes to już niech dołoży Do FZ28 pomiędzy nimi nie ma dużej różnicy w specyfikacji, a zawsze troszkę siana zaoszczędzone ;)

No lustro w tej kwocie odpada, bo skoro ktos nie będzie rozbudowywał systemu to hybryda sprawdzi się lepiej :)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   daffodil 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:45

Oj, gdybym miała wydać powyżej 1000zł to niestety musiałabym pare miesięcy poczekać i zobaczyć jak będzie się rozwijała moja sytuacja finansowa. Rzeczywiście robienie zdjęć w ruchu nie jestdla mnie konieczne, zależy mi głównie na zdjęciach ludzi z bliska, fotografowaniu miejskich i nie tylko pejzazy i na robieniu dobrych zdjęć przedmiotom.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   daffodil 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:48

No rzeczywiście ten FZ28 jest tańszy i pewnie bardziej by mi odpowiadał. a co sądzicie o kupnie używanego?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:56

Kompakty nie mają migawki, więc jest szansa że będzie bez problemu smigał. Mam w pracy Fuji S6500. Stary aparat, ale zdjęcia robi super. Pomyśl nad czymś tej marki. Ważne dla Ciebie może być posiadanie trybów manualnych no i zapis w formacie RAW. W tym formacie masz wpływ na wiecej elementów zdjęcia na etapie postprodukcji.
Jesli chcesz się zajmowac zdjęciami i grafika na poważnie, to weź coś porządnego na raty i tyle. Zabawa w półśrodki sprawi, że wydasz kasę a nie będziesz do końca zadowolona z rezultatu.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6316
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 10 wrzesień 2010 - 13:10

Uzywki jak najbardziej pod warunkiem, ze z pewnego zrodla. Lustro ma limit na migawce wiec warto sprawdzic najpierw licznik. A kompakty.... po prostu sprawdz przy kupnie, wytarcia (swiadczace o intensywnym uzywaniu) itp. Zrob kilka klatek, obejrzyj i zobacz jaki to stan. Przewazie niezly, ale trafiaja sie oszusci .... Bo poza tym.... jak kupisz nowe i zrobisz 1 zdjecie to juz uzywka :D Osobiscie szkla kupuje uzywane , a przy tej klasie na jednym zaoszczedzilem ponad 2k, na drugim prawie 1,5k. A stan naprawde idealny ....

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   daffodil 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 wrzesień 2010 - 13:36

Przemyślę wszystko dokładnie i jeszcze raz przedyskutuję budżet z moim chłopakiem.
A powiecie mi jeszcze w jakich miejscach (w Poznaniu albo w sieci) warto poszukać używanego aparatu? Na allegro trochę boję się kupować używane rzeczy, a jak bym zdecydowała się na nowy to dam sobie radę:)

W każdym bądź razie bardzo dziękuję za rady, jeśli potrzebujecie czegoś z grafiki np logotypu, niepociętego layoutu czy jakiejś grafiki reklamowej to mogę się odwdzięczyć za darmo (i tak chciałabym pozbierać trochę prac do portfolio, bez którego nikt mi nie da prawdziwego zlecenia). Z tym, że Flasha jeszcze nie umiem, pracuję narazie nad swoimi umiejętnościami w Corel Photo i Draw no i aktualnie bardziej w ich odpowiednikach adobe: Photoshopie i Illustratorze.

Pozdrawiam
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 10 wrzesień 2010 - 15:38

Z używanym sprzętem zawsze będzie problem, czy to kompakt czy lustro, w sumie nigdy nie wiemy na co trafimy ;) Ja lustro kupowałem od faceta z Poznania. Mogłem obejrzeć przed kupnem i miałbym blisko gdyby coś było nie tak :) Co do FZ28 i FZ38 to bardzo fajne aparaciki, kolega z FZ38 nie narzeka, a i mi w obsłudze przypasował :rolleyes:
www.marcinpaulus.pl

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 10 wrzesień 2010 - 18:11

Ja bym się decydował jednak na używaną lustrzankę Canona. Czasem można trafić 20D ale też pewnie trochę drożej. Za to świetnie ten aparat współpracuje z tanimi obiektywami analogowymi. Trzeba je ustawiać ręcznie ale za tą cenę...
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 10 wrzesień 2010 - 22:05

Z tym ustawianiem ręcznym to wiesz, możesz tak napisać osobie interesującej się fotografią, a nie takiej która zaczyna swoją przygodę, lub bedzie pstrykać fotki na auto ;)
www.marcinpaulus.pl

0

Strona 1 z 1