Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Szukam Dobrego Aparatu Za Niewielką Cenę
dokładnie opisałam to czego chcę dlatego proszę o odpowiedź
Napisano 10 wrzesień 2010 - 11:04
Od jakiegoś czasu marzę o aparacie cyfrowym, z tym, że nie chciałabym wydać zbyt dużo, powiedzmy kwotę ok.1000zł razem z obiektywem mogłabym przemyśleć (oczywiście wolałabym wydać mniej, najbardziej przychylna byłabym kwocie 600-800zł, ale nie chcę aparatu, który nie daje użytkownikowi żadnych mozliwości). Z tego co czytałam mogę chyba liczyć na aparat hybrydowy.
Na czym mi zależy?
-Przede wszystkim na głębi zdjęcia, chciałabym wyraźnie oddzielać pierwszy plan od drugiego, ale nie tylko w sytuacji kiedy w zdjęciach makro np biedronka na liściu jest wyraźna a trawa niewyraźna, chciałabym zależnie od sytuacji podkreślać pierwszy lub drugi plan znajdujące się w różnych odleglościach.
-na rzeczywistym oddawaniu barw, przekłamane kolory, które zwykle podobają się amatorom mnie nie interesują. Kiedy będę chciała to subtelnie zmienię barwy po zrzuceniu na komputer.
-na możliwośći robienia różnych zdjęć, z pewnością nie będę fotografowała zdarzeń sportowych, ale chciałabym mieć możliwość fotografowania zarówno ludzi w sytuacjach codziennych, robienia portretów, fotografowania pejzarzy. Zdjęcia makro też mnie interesują ale ewentualnie mogłabym z nich zrezygnować.
Na czym mi nie zależy?
-na fcjach typu wykrywanie twarzy
-dużej palecie efektów, bo zawsze mogę przerobić zdjęcie w photoshopie czy paint shop pro photo corela.
-obrotowym wyświetlaczu i ogólnie na takich nie wpływających na jakość zdjecia udziwnieniach
Co do innych kwestii, które powinnam poruszyć, jako amatorka nie mam zdania. Mogłabym zgodzić się na aparat używany, ale chciałabym mieć pewność, że np poprzedni właściciel nie zniszczył obiektywu robiąć zdjęcia słońcu bez przesłony. Oczywiście wolałabym nowy, ale po przejrzeniu ofert na allegro wątpię, żeby za taką cenę dało się spełnić moje wymagania.
To już pewnie nie zależy od aparatu, ale chciałabym robić zdjęcia, które mają w sobie to coś, żeby była w nich też głębia niezależna od ostrości.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że chciało się to komus przeczytać.
Napisano 10 wrzesień 2010 - 11:45
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:05
No i nie chciałabym poprawiać każdego zrobionego zdjecia, jedynie te, w których warto dodać konkretne efekty.
I jeszcze jedno: czym kierować się przy kupnie obiektywu do tego aparatu?
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:31
Np ja zamienilem wszystkie obiektywy na szklo 70-200/2,8L IS USM, teraz dobieram szerszy - bo brakuje mi mniejszej odleglosci.
wiec 17-55/2,8 IS USM. Ale robie dynamike, do portretow jak dokupisz 50.1,8 (400 zeta) masz super szkielko tylko z wolnym AF , mozesz wziac 50/1,4 USM, ale to juz 3x drozej. Jak niepotrzebne, to po co ?
Ogolnie poczytaj recenzje o obiektywach. I napisz co najchetniej chcesz focic. Latwiej cos dobrac. Jest sporo niezlych szkiel w przystepnych cenach, ale zeby byly dobre, to musisz sprecyzowac warunki oswietleniowe (po co 2,8 jak robisz w dzien w terenie a drozsze) zamiast za 1.3 ceny f=4. O tak dalej. Powiedz, co najbardziej cie interesuje, a napewno znajdziesz tu kilka interesujacych porad. Decyzje i tak musisz podjac sama
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:35
Mała głębia ostrości zależy od przysłony i ogniskowej. Przy lustrzance nie będziesz mieć nic więcej jak jeden słabej jakości obiektyw, którym ani nie zrobisz zbliżeń, ani nie rozmyjesz tła jak należy. Aby sprostać Twoim wymaganiom byś musiała miec kilka obiektywów o dobrym świetle. Z jednym obiektywem 50f1,8 i canonem 1000D nie zmieścisz się w kwocie 1500 a co tu dalej.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:42
No lustro w tej kwocie odpada, bo skoro ktos nie będzie rozbudowywał systemu to hybryda sprawdzi się lepiej
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:45
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:48
Napisano 10 wrzesień 2010 - 12:56
Jesli chcesz się zajmowac zdjęciami i grafika na poważnie, to weź coś porządnego na raty i tyle. Zabawa w półśrodki sprawi, że wydasz kasę a nie będziesz do końca zadowolona z rezultatu.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 10 wrzesień 2010 - 13:10
Napisano 10 wrzesień 2010 - 13:36
A powiecie mi jeszcze w jakich miejscach (w Poznaniu albo w sieci) warto poszukać używanego aparatu? Na allegro trochę boję się kupować używane rzeczy, a jak bym zdecydowała się na nowy to dam sobie radę
W każdym bądź razie bardzo dziękuję za rady, jeśli potrzebujecie czegoś z grafiki np logotypu, niepociętego layoutu czy jakiejś grafiki reklamowej to mogę się odwdzięczyć za darmo (i tak chciałabym pozbierać trochę prac do portfolio, bez którego nikt mi nie da prawdziwego zlecenia). Z tym, że Flasha jeszcze nie umiem, pracuję narazie nad swoimi umiejętnościami w Corel Photo i Draw no i aktualnie bardziej w ich odpowiednikach adobe: Photoshopie i Illustratorze.
Pozdrawiam
Napisano 10 wrzesień 2010 - 15:38
Napisano 10 wrzesień 2010 - 18:11
Napisano 10 wrzesień 2010 - 22:05