Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
PROSZĘ O POMOC W WYBORZE APARATU
Napisano 30 sierpień 2010 - 11:53
Napisano 30 sierpień 2010 - 12:28
UŻYWAJ opcji Edytuj :!: i poczytaj posty w tym dziale, a na pewno dowiesz się wszystkiego o tych aparatach ;-)
Napisano 30 sierpień 2010 - 12:33
marcinekpl napisał:
UŻYWAJ opcji Edytuj :!: i poczytaj posty w tym dziale, a na pewno dowiesz się wszystkiego o tych aparatach ;-)
to co polecasz ?????
Napisano 30 sierpień 2010 - 12:53
Napisano 30 sierpień 2010 - 13:31
wienczyslaw5 napisał:
o właśnie ;-) Jak masz 2,500 to polecam poczytać o D5000 i obiektywie 18-105 ;-)
Napisano 30 sierpień 2010 - 17:01
http://www.ceneo.pl/4378923
Napisano 30 sierpień 2010 - 17:03
marcinekpl napisał:
wienczyslaw5 napisał:
o właśnie ;-) Jak masz 2,500 to polecam poczytać o D5000 i obiektywie 18-105 ;-)
ciężko takiego typu sprzęt wychaczyć za 2,5 koła
Napisano 30 sierpień 2010 - 20:39
marcinekpl napisał:
Grimes poradził mi żebym poczekała około miesiąca bo ma wyjść nowy model Nikona
Będzie d3100 lub d5000 z obiektywem 18-105
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc
Napisano 28 październik 2010 - 18:55
Jestem przed zakupem nowego aparatu, w formie prezentu wziętego na raty. Sory że to piszę ale dla mnie jest to istotne bo to ogranicza.
W dodatku muszę zmieścić się przed 2000tys. z resztą akcesoriów typu karta i pokrowiec. Oczywiście z czasem wzrostu umiejętności chciałbym inwestować sprzęt dlatego wolał bym obracać się w markach Nikona i Canona. Teraz zaczynają się schody Nikon D3000 czy Canon 1000D ewentualnie jakieś droższe body a jakiś podstawowy obiektyw 18-55mm dokupię sobie sam. Z tego co wiem to w przypadku Nikona kłopotliwe będzie kupno kolejnych szkieł ponieważ jest on pozbawiony silnika AF, a czy Canon ma go w korpusie bo nie wiem. Jeśli Canon 1000D to jakie szła? myślałem o tym żeby wziąć do niego 70-300m a 18-50 samemu sobie kupić, czy to dobre rozwiązanie? Gdybym był w posiadaniu tych szkieł to po wakacjach prawdopodobnie mógł bym przeskoczyć na trochę wyższe body. Sory za to opowiadanie ale jest tyle pytań na które przydały by się odpowiedzi fachowców. A i jeszcze chciałem się zapytać czy wszystkie lustrzanki z tych nie pracują poniżej 0 stopni C? bo przeczytałem gdzieś że Canon 1000D tak właśnie ma
Napisano 28 październik 2010 - 19:02
to dotyczy tylko starego typu obiektywów, zabytków Nikona
wiadomo, że silniczek wewn. obiektywu zawsze będzie działał szybciej niż w body (podobnie jak stabilizacja będzie lepsza)
więc argument o silniczku w body to troche tak jakbym dał argument sprzedając hi-fi do samochodu, że ta wieża łyka kasety, tylko dziś są już pliki MP3 a nie kasety, prawda ?
tak samo w aparatach
jak kupujesz nowe obiektywy mające góra kilka lat - wszystkie mają silniczek w sobie
to o czym ludzie tak piszą, wynika z faktu, że za bardzo niskie pieniądze kupują jakieś co najmniej kilku letnie (jak nie 10 letnie) szkła
Napisano 28 październik 2010 - 19:44
Canon wg. mnie jest lepszy ze względu na lepszą współpracę z M42, brak problemów z silniczkiem w body (1.8/50 od nikona nie ma silnika!)
w porównaniu z D3000 c1000D jest lepszy ze względu na matrycę CMOS
Generalnie w sezonie zimowym każda cyfra jest narażona na niebezpieczeństwo- a amatorska tym bardziej- ze względu na wychłodzenie, i wejście do ciepłego pomieszczenia- na aparacie skropli się para wodna, a jak nie daj boże zdejmiemy obiektyw. lub zmienimy go na zewnątrz to prawie na pewno możemy dzwonić do serwisu.
Ja w sezonie zimowym używam uniwersalnej Prakticy MTL5, czasem Zenita, jeszcze rzadziej- Feda 5b, a latem- wspomnianych sprzętów i A330