Czym zrobić takie foto ? - Analogowy sprzęt fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

iedliqasiek  : (18 maj 2012 - 05:46) http://www.forumphot...ek/page__st__28 wypowie się ktoś...??
gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Czym zrobić takie foto ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mobidik 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 sierpień 2010 - 08:08

Witam,

czym można zrobić takie foto (co najbardziej się dzisiaj opłaca) ? :

http://blog.defgrip....wp-content/uplo ... 50x524.jpg
http://blog.defgrip....wp-content/uplo ... 8_4482.jpg

Wiem, że powinienem w innym dziale, ale mam jeszcze pytania: można gdzieś poczytać o takiej fotografii z lat 70/80 ? czy można uzyskać efekty takiej, starej fotografii cyfrowym aparatem - bez użycia photoshopu ?

pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2700
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 29 sierpień 2010 - 08:25

Słabo to widać ale wygląda mi to zdjęcia z Polaroida --- aparatu natychmiastowego . Poczytać na ten temat najlepiej w książkach z tamtych lat --- polecam " Fotografia . Technika i Technologia " T. Cypriana .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4852
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 29 sierpień 2010 - 09:06

Pierwsze zdecydowanie polaroid. 2 skan ze zdjęcia zrobionego analogiem. Cyfrówką ,żeby zrobić taki efekt bez PSa. to trzeba ustawić balans bieli na pierwszym w kierunku zieleni, na drugim w kierunku czerwieni.Przełączyć na ostrość manualną i ustawić ostrość mocno na oko i na wszelki wypadek jeszcze dać trochę w kierunku nieostrości. Ustawić ISO na wartości gdzie pojawi się ziarno,Zrobić zdjęcie pod słońce bez osłonki, wydrukować i zrobić z tego skan.No i wtedy będziesz miał pewność,że wszyscy oglądający będą oczarowani.Dobrze by było to robić najtańszą cyfrówką lub telefonem.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7040
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 30 sierpień 2010 - 06:30

Kiedy mi takie zdjęcia wychodziły w latach70/80 to je wyrzucałem uważając (słusznie) za nieudane. Teraz zapanowała moda na takie foty! Zrobił bym teraz majątek gdybym je schował. ;-)
W analogu taki efekt kolorystyczny uzyskuje się przy zużytych odczynnikach. W cyfrówce przez zabawę z krzywymi (obojętnie w jakim programie, który posiada tą funkcję).
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2700
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 30 sierpień 2010 - 06:44

To drugie zdjęcie przypomina mi efekty uzyskiwane na polskim papierze " Fotoncolor " ---- kiedyś tego używałem bo nic innego nie było .
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mobidik 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 sierpień 2010 - 08:23

Dzięki, popróbuje najpierw z cyfrówką, chociaż nie będzie takiego klimatu :)

Nie wiem, czy przyszła taka moda, być może tak. Ja zawsze lubiłem tego typu zdjęcia, dla mnie mają to coś. Zresztą ogólnie uwielbiam zdjęcia z tamtego okresu, nie tylko takie "nieudane" :)

Można zdobyć jeszcze taki papier ? Jednak najpeirw to muszę się nauczyć robić zdjęcia i przerobić tą książkę, a później migracja na analoga, bo to wyższa szkoła jazdy
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2700
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 30 sierpień 2010 - 09:26

mobidik napisał:

Można zdobyć jeszcze taki papier ?
Czasem bywa na Allegro podobnie jak zestawy do jego wywoływania --- tyle , że jedno i drugie moooocno po terminie { 20 - 30 lat } ------- nikt ci nie zagwarantuje , że w ogóle będzie działało . A jak mam być szczery to ... daj sobie chłopie z tym spokój ---- trzeba być niezłym kamikaze aby się na to porywać --- wywołanie 1 zdjęcia trwa ponad pół godziny i to pod warunkiem , że jesteś biegły w dobieraniu filtracji --- a jak fajnie formalina gryzie w oczy podczas suszenia . To się robiło kiedyś jak innych możliwości nie było ---- dziś się używa procesu RA 4 --- znacznie szybszy , prostszy , bez formaliny i bez suszenia .
0

Strona 1 z 1