Obiektyw Falcon 500 mm F/8 ST? - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Obiektyw Falcon 500 mm F/8 ST?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   piooof 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 25 August 2010 - 11:41

Siemka wypatrzyłem ten obiektyw i zaciekawiła mnie cena, ale nie wiem na ile jest on dobry. Nie jestem jakimś profesjonalistą ale nie chce źle zainwestować. Cena jest niska wiec będę mógł kupiź sobie jeszcze jeden obiektyw. Piszcie co wiecie. Jak znacie podobne obiektywy to też piszcie.

Tu macie szczegóły na temat tego obiektywu:

http://jabbafoto.pl/.../546718/falcon- ... f8-st.html
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   2green 

• Nieobecny do odwołania
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1993

Napisano 25 August 2010 - 12:04

/Obiektyw bardzo dobry do zabawy. Do fotografowania chociażby ptaków już się nie nada. Kiepska jakość chociaż i tak lepsza niż w lustrzanych samyangach i falconach.

Nie zapominaj, że przy tej ogniskowej pomnożonej jeszcze przez 1.6 (o ile pamiętam taki jest przelicznik w alfach) masz już 800mm, tak więc statyw będzie Ci potrzebny żeby zrobić nieporuszone zdjęcie.

Do zabawy i podglądania sąsiadek - smiało kupuj.

Do robienia zdjęć i pokazywania ich komukolwiek - zapomnij.
"Nie mam ulubionych tematów, mam tylko ulubiony aparat. Każdy nowy temat to nowe wyzwanie."
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 August 2010 - 12:06

Dokładnie, do robienia zdjęć się nie nadaje. Jakby się nadawał to każdy by śmigał z 500tką, a tak niestety za 500tkę trzeba 30tys. wyłożyć ;(.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ekonom 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 452
  • LokalizacjaTwardogóra
  • SprzętA450 + Grip + Fish Eye 8mm f3,5+ Lampa HVL-F56AM ----- Canon 5D Mark II + 24-70 2.8L + 70-200 2.8L + TC 2X + Lampa 580EX II

Napisano 28 August 2010 - 17:01

2green, Tair-3s 300mm da sie go podpiac do Sonego ?? trzeba miec jakas przejsciowke czy cos ? pytam z ciewakosci bo zainteresowal mnie ten obiektyw
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ekonom 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 452
  • LokalizacjaTwardogóra
  • SprzętA450 + Grip + Fish Eye 8mm f3,5+ Lampa HVL-F56AM ----- Canon 5D Mark II + 24-70 2.8L + 70-200 2.8L + TC 2X + Lampa 580EX II

Napisano 28 August 2010 - 17:01

2green, Tair-3s 300mm da sie go podpiac do Sonego ?? trzeba miec jakas przejsciowke czy cos ? pytam z ciewakosci bo zainteresowal mnie ten obiektyw
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 28 August 2010 - 21:22

tak, trzeba mieć przejściówkę, z m42 na bagnet alpha
poza tym, Green przerobił Fotosnajpera tak, aby pasował do Sonego- zapytam się- jak?- i czy udałoby się to z moją 330?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ekonom 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 452
  • LokalizacjaTwardogóra

Napisano 29 August 2010 - 21:54

ok ok :) ja bym prosil o odp jak on to zrobil :) albo moze podal bys mi jakiegos linka do przejsciowki ?? :) z gory dzieki :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze

Napisano 29 August 2010 - 21:58

przejściówkę, można kupić na Allegro za 40 zł, a jak przerobić fotosnajpera , było napisane na forum pentaxiarzyhttp://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=19434
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   2green 

• Nieobecny do odwołania
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1993

Napisano 29 August 2010 - 22:19

Co do taira - zacne to szkiełko ale aberracje ma kosmiczne. Co ciekawsze - w moim egz występują tylko przy mało kontrastowej pogodzie. Godne polecenia dla tych którym nie przeszkadza Mf i mają szybkie oko i sprawną rękę. Ja nie narzekam. Wychodzą mi nawet zdjęcia dynamiczne (air show, góraszka, ptak w locie). Podsumowując - nie znajdziesz nic lepszego jakościowo ze stałym 300/4,5 ostrym od pełnej dziury za ok 300zł...

Co do przejściówki - można ją dostać bez problemu na allegro. Cena ok 40 zł bez potwierdzenia ostrości oraz ponad 100zł z potwierdzeniem. Po zakupie przejściówki cały zestaw jest gotowy do pracy a Alfami. Oczywiście spust nie działa więc trzeba używać przycisku na korpusie co mija się trochę z celem. Ja u siebie rozwiązałem to tak -

1.rozłożyłem uchwyt pistoletowy
2. rozebrałem wężyk spustowy bo potrzebowałem kabla z odpowiednią końcówką
3. w koniec wężyka spustowego wlutowałem mikroprzycisk/mikroprzełącznik
4. Wszystko wmontowałem w środek tak by przy wciskaniu spustu, ruchomy bolec znajdujący się wewnątrz uchwytu wyzwalał migawkę.
5. gotowe. Kabelek w korpus i jazda. Można tak przerobić Taira na dowolny system. Trzeba mieć tylko kabel.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.
"Nie mam ulubionych tematów, mam tylko ulubiony aparat. Każdy nowy temat to nowe wyzwanie."
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze

Napisano 30 August 2010 - 17:37

ja mam pytania- z tego co wiem o fotosnajperze, to tam jest gwint, mocujący obiektyw- i jest gwint mocujący aparat- czy nie jest trochę krzywo przez to?- tzn, czy obiektyw jest w prawidłowej osi?
aha- i co zrobić gdy aparat nie ma gniazda na wężyk?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   2green 

• Nieobecny do odwołania
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1993

Napisano 30 August 2010 - 18:27

Mocujesz korpus do obiwektyw a obiektyw wkręcasz w uchwyt. Pierścień ostrości dodatkowo wchodzi w uchwyt więc wszystko jest prościutko. W a330 z tego co wyczytałem nie można stosować wężyka spustowego , za to jest tam odbiornik IR. Kupujesz pilot i przerabiasz tak, aby wszedł do środka uchwytu. Zasada ta sama. Rozkładasz na części. Trzeba będzie pewnie dolutować inny przycisk na kablu. Nadajnik IR na zewnątrz tak aby trafiał w aparat i wyzwalał migawkę. Tym sposobem masz bezprzewodowy fotosnajper ;p

EDIT: Właśnie zapoznałem się dokładniej z tematem. Jak się za to weźmiesz to może Ci wyjść całkiem niezły i ciekawy sprzęt.

1. Kupujesz pilot z najmniejszą i najprostszą płytką http://allegro.pl/pi...do-sony-a230-a3 ... 45520.html

2. Wymiary 55 x 33 x 7 mm. Po zdjęciu obudowy pewnie trochę mniejsze będzie.
Żywotność baterii do 3 lat, ok. 20000 wyzwoleń.

3. robisz resztę jak pisałem wcześniej. Przycisk dwupoziomowy oraz dioda IR w dobrym miejscu :ok:
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ekonom 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 452
  • LokalizacjaTwardogóra

Napisano 31 August 2010 - 18:41

aaaa moze podasz mi linka do przejsciowki ;) :lol: mam a450 :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze

Napisano 01 September 2010 - 17:41

na allegro wpisujesz M42 sony i tyle
0

Strona 1 z 1