AF jak to w końcu jest [D5000]
Napisano 01 lipiec 2010 - 08:25
Napisano 01 lipiec 2010 - 08:38
Pozycja pierwsza- ustawiasz AF-A jeśli nie możesz się zdecydować czy zdjęcie jest w ruchu czy statyczne, AF-C ustawienie statyczne, AF-S- ujęcie w ruchy czy jakoś tak, bo nie pamiętam dokładnie nazw, a nie mam aparatu przy sobie.
Tryb wyboru pola ostrości. Na AF-A wybierasz ten tryb co jest na nim motocykl i wybierasz punkt ostrości. AF załatwi resztę. Jeżeli chcesz ręcznie podciągnąć ostrość, to krecisz pokrętłem na obiektywie, ale to nie jest konieczne, bo aparat z reguły trafia. Jak nie trafi, to puśc spust i niech złapie jeszcze raz. Jezeli mocno domkniesz przysłonę, to będzie duża głębia ostrości i możesz nie zauważyć różnicy, że aparat wyostrzył dokładnie w punkcie. Niestety do Bydgoszczy sie nie wybieram, bo bym Ci pokazał co i jak. W końcu nie mamy do siebie za daleko
Napisano 01 lipiec 2010 - 22:24
Przynajmniej taki efekt zauważyłem!.
Ps. też tak czasem masz że jak jest ciemno na manualu to nie chce robić fotek?
tzn. nie strasznie ciemno ale teraz mam problem. wciskam spust i nic.
jak ustawie recznie ostrosc to jest ok a jak na manual to szwankuje.
wystepuje to przy ciemnych fotkach na manualu inaczej jest kk.
hehe, Bydgoszczy już nie zamieszkuję.
Jestem laikiem jeżeli chodzi o lustra, coś tam wiem, czytam instrukcję (pierwszy raz w życiu dokładnie) ale i tak pewnie jeszcze wiele pytań przede mną
Napisano 02 lipiec 2010 - 07:38
Jeśli chodzi o rozmazanie tła, to jest odwrotnie. Im mniejsze f, tym bardziej rozmyte, oraz im dłuższa ogniskowa tym bardziej rozmyte tło.
Robienie zdjęć w ciemnym- czasem AF nie jest w stanie wyłapać kontrastu i dlatego nie potwierdza ostrości i nie chce zrobić zdjęcia. Jeżeli używasz AF i widzisz, że ostrość jest ok, to wciśnij AF-L (mały okrągły przucisk koło pokrętła i trzymając go wciśnij spust do końca. Aparat zrobi zdjęcie.
Podobnie jest jak używasz dekielka do ustawiania WB. Tam tez musisz wcisnąć ten przycisk, bo aparat bez potwierdzenia ostrości blokuje spust.
Napisano 24 lipiec 2010 - 12:21
Bo mało wierzyć mi się chcę, że przy 2s może takie coś wyjść ^^
Troszkę mnie nie było, ale wakacje są i ciężko złapać PC
Napisano 24 lipiec 2010 - 12:25
Kamil napisał:
Krótki czas naświetlania i dopalenie lampą - oto cały sekret ;-) Ewentualnie możesz spróbować bez lampy, ale na pewno za mało światła będzie. W dodatku lampa ładnie zamraża ruch
PS Witam Bydgoszczanina :-D Ja też z Bydzi jestem.
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:08
Efekty są takie: http://img836.images...6/557/woda2.jpg bez obróbki.
A ja za rok jak źle pójdzie zostanę wtórną Bydgoszczanką.
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:09
Kamil, nie żebym się czepiał, ale widzę, że ty się dopiero uczysz, a ty chcesz zdjęcia ślubne robić ?
To znaczy.. chyba rozumiem, że jako jakiś dodatkowy fotograf za darmo.. ?
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:19
Znam osobę, która małym kilkuletnim kompakcikiem chciała lecieć ślubną.
Przez miesiąc się można wiele nauczyć, ale nie mając doświadczenia, ultradrogiego lustra i puszki to ja bym się nie brała za coś takiego.
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:30
maj. napisał:
To tak nie działa ;-) Jak zostało powiedziane - "nieważny sprzęt - każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie".
Cytat
W moich EXIF'ach cuda sie dzieją. Nie raz pokazuje, że czas naświetlania to 1000s przy zdjęciach w ruchu ;-)
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:36
Ale dalam mojego nikona kuzynce, lat 13, która zielona jest jeśli chodzi o fotografię a jednak coś, coś jej tam wyszło.
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:41
No dobra, a tak na poważnie. Tego EXIF-a to wziąłem bardziej do siebie i faktycznie.. rozkminka mnie naszła jak to możliwe. No choćbyś miała i SUPERHYPERULTRAMEGAUBEROBIEKTYWŚWIATŁA L EX G F/0.1 to nie uchwycisz kropli spadającej wody z czasem 2s. Syra696, w tych Twoich zdjęciach w ruchu masz na mysli 1/1000s czy 1000s ?
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:42
Zdjęcie ma być technicznie poprawne i ciekawie wykonane jeśli ma się podobać odbiorcom ;-)
EDIT: No ja robiłam na 1/1000, a w EXIF'ie jest 1000s
Napisano 24 lipiec 2010 - 18:47
Napisano 24 lipiec 2010 - 22:23
No właśnie zaskoczyło mnie te 2 sekundy, albo woda musiałaby spadać w zwolnionym tempie
Dzięki za odzew.

Pomoc