ForumPhoto.pl - Fotografia, Forum fotograficzne: AF jak to w końcu jest [D5000] - ForumPhoto.pl - Fotografia, Forum fotograficzne

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

AF jak to w końcu jest [D5000]

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil 

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 26
  • Rejestracja nie, 17 maj 09
  • LocationBydgoszcz

Napisano 01 lipiec 2010 - 08:25

Hej! Jestem amatorem, kiedyś jak miałem S5600 miałem 9 punktów AF jeżeli się nie mylę i np. miałem jakiś obiekt po lewej stronie który chciałem wyostrzyć więc ustawiałem "tryb wyboru pola ostrości" np. na misia i ustawiałem ręcznie ostrość ( co swoją drogą w s5600 trwało wiekami ). a w D5000 totalnie nie chce mi ty wychodzić, wybieram pole ostrości a on i tak łapie sobie ostrość tam gdzie chce, a jak manualnie zmieniam ostrość to nie ma różnicy czy jest na lewo, prawo, u góry czy nie wiem gdzie tam jeszcze. Więc co robię źle? ..
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Members
  • Postów 1111
  • Rejestracja wto, 05 sty 10
  • LocationChełmża

Napisano 01 lipiec 2010 - 08:38

Ustawienia AF
Pozycja pierwsza- ustawiasz AF-A jeśli nie możesz się zdecydować czy zdjęcie jest w ruchu czy statyczne, AF-C ustawienie statyczne, AF-S- ujęcie w ruchy czy jakoś tak, bo nie pamiętam dokładnie nazw, a nie mam aparatu przy sobie.
Tryb wyboru pola ostrości. Na AF-A wybierasz ten tryb co jest na nim motocykl i wybierasz punkt ostrości. AF załatwi resztę. Jeżeli chcesz ręcznie podciągnąć ostrość, to krecisz pokrętłem na obiektywie, ale to nie jest konieczne, bo aparat z reguły trafia. Jak nie trafi, to puśc spust i niech złapie jeszcze raz. Jezeli mocno domkniesz przysłonę, to będzie duża głębia ostrości i możesz nie zauważyć różnicy, że aparat wyostrzył dokładnie w punkcie. Niestety do Bydgoszczy sie nie wybieram, bo bym Ci pokazał co i jak. W końcu nie mamy do siebie za daleko :D
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil 

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 26
  • LocationBydgoszcz

Napisano 01 lipiec 2010 - 22:24

Już czaję, ale im większe "F" tym zdjęcia się bardziej rozmazują w tle nie? np. F na 5.3
Przynajmniej taki efekt zauważyłem!.

Ps. też tak czasem masz że jak jest ciemno na manualu to nie chce robić fotek?
tzn. nie strasznie ciemno ale teraz mam problem. wciskam spust i nic.
jak ustawie recznie ostrosc to jest ok a jak na manual to szwankuje.
wystepuje to przy ciemnych fotkach na manualu inaczej jest kk.

hehe, Bydgoszczy już nie zamieszkuję.
Jestem laikiem jeżeli chodzi o lustra, coś tam wiem, czytam instrukcję (pierwszy raz w życiu dokładnie) ale i tak pewnie jeszcze wiele pytań przede mną :).
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Members
  • Postów 1111
  • Rejestracja wto, 05 sty 10
  • LocationChełmża

Napisano 02 lipiec 2010 - 07:38

Poczytaj sobie "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej- 195 ujęć Scotta Kelbyego" fajna książka, która wyjaśni ci podstawowe zasady fotografii.
Jeśli chodzi o rozmazanie tła, to jest odwrotnie. Im mniejsze f, tym bardziej rozmyte, oraz im dłuższa ogniskowa tym bardziej rozmyte tło.
Robienie zdjęć w ciemnym- czasem AF nie jest w stanie wyłapać kontrastu i dlatego nie potwierdza ostrości i nie chce zrobić zdjęcia. Jeżeli używasz AF i widzisz, że ostrość jest ok, to wciśnij AF-L (mały okrągły przucisk koło pokrętła i trzymając go wciśnij spust do końca. Aparat zrobi zdjęcie.
Podobnie jest jak używasz dekielka do ustawiania WB. Tam tez musisz wcisnąć ten przycisk, bo aparat bez potwierdzenia ostrości blokuje spust.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil 

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 26
  • LocationBydgoszcz

Napisano 24 lipiec 2010 - 12:21

Dzięki! Książkę z pewnością kupię, ale obecnie brak $$$$ bo wydane na aparat :D ale muszę kupić przed wrześniem bo może wyjdzie tak, że będę zdjęcia ślubne robił :shock: . A wiesz może jak taki efekt uzyskać? http://kobolt.flog.p...is/793068/nudno ... anu-kapie-
Bo mało wierzyć mi się chcę, że przy 2s może takie coś wyjść ^^

Troszkę mnie nie było, ale wakacje są i ciężko złapać PC :D.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Dyskutant
  • Grupa Members
  • Postów 898
  • Rejestracja pon, 09 lut 09
  • LocationBydgoszcz
  • Sprzęt fotogragiczny::Canon 40D

Napisano 24 lipiec 2010 - 12:25

Kamil napisał:

Bo mało wierzyć mi się chcę, że przy 2s może takie coś wyjść ^^

Krótki czas naświetlania i dopalenie lampą - oto cały sekret ;-) Ewentualnie możesz spróbować bez lampy, ale na pewno za mało światła będzie. W dodatku lampa ładnie zamraża ruch :D

PS Witam Bydgoszczanina :-D Ja też z Bydzi jestem.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   maj. 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 34
  • Rejestracja pon, 12 lip 10
  • Locationgdzie ptaki wracają.

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:08

Wodę zawsze robię z fleszem na 1/200.
Efekty są takie: http://img836.images...6/557/woda2.jpg bez obróbki.

A ja za rok jak źle pójdzie zostanę wtórną Bydgoszczanką.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Disabled 

• Papla
  • Grupa Members
  • Postów 371
  • Rejestracja sob, 29 maj 10
  • LocationSuchedniów

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:09

Syra696, nie wiem czy zauważyłaś, ale e EXIF-ie tego zdjęcia jest czas naświetlania 2s. Przez tyle czasu to już kilka kropel zdąży spaść.

Kamil, nie żebym się czepiał, ale widzę, że ty się dopiero uczysz, a ty chcesz zdjęcia ślubne robić ?
To znaczy.. chyba rozumiem, że jako jakiś dodatkowy fotograf za darmo.. ?
Fotograf Teoretyk.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   maj. 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 34

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:19

Disabled z dobrą maszyną to i ślepy zrobi cudną sesję.
Znam osobę, która małym kilkuletnim kompakcikiem chciała lecieć ślubną.

Przez miesiąc się można wiele nauczyć, ale nie mając doświadczenia, ultradrogiego lustra i puszki to ja bym się nie brała za coś takiego.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Dyskutant
  • Grupa Members
  • Postów 898
  • LocationBydgoszcz

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:30

maj. napisał:

Disabled z dobrą maszyną to i ślepy zrobi cudną sesję.

To tak nie działa ;-) Jak zostało powiedziane - "nieważny sprzęt - każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie".

Cytat

Syra696, nie wiem czy zauważyłaś, ale e EXIF-ie tego zdjęcia jest czas naświetlania 2s.

W moich EXIF'ach cuda sie dzieją. Nie raz pokazuje, że czas naświetlania to 1000s przy zdjęciach w ruchu ;-)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   maj. 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 34

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:36

Taa... nie pomoże sprzętu kupa, gdy fotograf dupa.
Ale dalam mojego nikona kuzynce, lat 13, która zielona jest jeśli chodzi o fotografię a jednak coś, coś jej tam wyszło.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Disabled 

• Papla
  • Grupa Members
  • Postów 371
  • LocationSuchedniów

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:41

Na Auto to każdy zdjęcia zrobi :) Lat 13 ? Znaczy, lustrzanka to taki typ aparatu co ma takie lustereczko, a nie taki co robi się nim zdjęcia w lustrze :)

No dobra, a tak na poważnie. Tego EXIF-a to wziąłem bardziej do siebie i faktycznie.. rozkminka mnie naszła jak to możliwe. No choćbyś miała i SUPERHYPERULTRAMEGAUBEROBIEKTYWŚWIATŁA L EX G F/0.1 to nie uchwycisz kropli spadającej wody z czasem 2s. Syra696, w tych Twoich zdjęciach w ruchu masz na mysli 1/1000s czy 1000s ? :)
Fotograf Teoretyk.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Dyskutant
  • Grupa Members
  • Postów 898
  • LocationBydgoszcz

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:42

Coś zawsze wyjdzie, ale czasami nie wystarczy tylko 'coś'. Każdy potrafi spojrzeć w wizjer i pstryknąć coś na auto.
Zdjęcie ma być technicznie poprawne i ciekawie wykonane jeśli ma się podobać odbiorcom ;-)

EDIT: No ja robiłam na 1/1000, a w EXIF'ie jest 1000s :)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Disabled 

• Papla
  • Grupa Members
  • Postów 371
  • LocationSuchedniów

Napisano 24 lipiec 2010 - 18:47

Hardcore :) Zdjęcia sportu na 1000s :) Z ręki i bez statywu i stabilizacji. No chyba, że stabilizacja 123456 poziomowa :) A obiektyw z minimalnym otworem przysłony f/109
Fotograf Teoretyk.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil 

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 26
  • LocationBydgoszcz

Napisano 24 lipiec 2010 - 22:23

Spokojnie :), to będzie bardziej dla mojej siostry - troszkę syf się robi z fotografem a sam ich nie będę robił. Ja wiem, że aparat sam zdjęć nie robi i kupując lustro byłem tego świadom :), to jest tylko takie odgórne założenie, że jeżeli nic sis. nie znajdzie do tego czasu to pomyśli się aby coś zrobić (jakieś foty), ale to też głównie będzie z moją drugą sis. która jest trochę oblatana w sprawach foto, więc myślę że nie będzie tak źle :).
No właśnie zaskoczyło mnie te 2 sekundy, albo woda musiałaby spadać w zwolnionym tempie :P. Pobawię się z tą wodą, efekt 5zł niezły - używasz statywu? Czekam jutro na aparat bo bałem się go autobusem wozić przez pół Polski :).
Dzięki za odzew.
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2