Canon 550D - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

iedliqasiek  : (18 maj 2012 - 05:46) http://www.forumphot...ek/page__st__28 wypowie się ktoś...??
gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Canon 550D

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   krolik112 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaPolska
  • SprzętPuszka + 2 słoiki

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:37

Witam co myślicie o takim zestawie Canon 550D + Sigma 17-70 F2.8-4 DC OS HSM i do tego moze jeszcze Speedlite 430 EX II (nie jestem pewien czy brać od razu lampę czy dokupić później).
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:44

Coś więcej o wymaganiach, doświadczeniu, etc. :?:

http://www.forumphot...opic.php?t=5096 ;-)
Pomogłem ? Kliknij Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   krolik112 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaPolska

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:51

dozaczynam i nie chcę cię uczyć fotografuje dla przyjemność. I przeważnie portrety trochę makro oraz czasami przyrodę
Nikon - trochę sprzętu, brak talentu
0

#4 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:56

Dla mnie wybór dobry, bo aparat jest naprawdę dobry, a obiektyw, jakiejkolwiek byś nie preferował dziedziny fotografii, to taki obiektyw warto mieć. Lampa też się przydaje,nawet w dzień i przy dobrym świetle.Ta wbudowana ma jedna wadę zasadniczą, która się rozbija na 3 utrapienia. Czyli jest za nisko osadzona , co skutkuje zjawiskiem czerwonych oczu , płaskością fotografii portretowych,rzucaniem cienia przez obiektyw.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 15 sierpień 2010 - 18:00

No moim zdaniem może być, jak do portretów to można o jakiejś jasnej stałce pomyśleć. Lampa też z pewnością się przyda, nie tylko do portretów. :ok:
Pomogłem ? Kliknij Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   krolik112 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaPolska

Napisano 15 sierpień 2010 - 18:00

Zastanawiałem się też nad Canon 50D ale trochę przeraza mnie jego waga 822 g no i tez trochę droższy
Nikon - trochę sprzętu, brak talentu
0

#7 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 15 sierpień 2010 - 18:09

Jeżeli nie jest on przeznaczony do wędrowania z nim po deszczu i obstukiwania go o okoliczne drzewa lub skały.To 550D ma lepsze parametry jakości zdjęć.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mac 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 145
  • LokalizacjaZduńska Wola
  • Sprzęt50D

Napisano 15 sierpień 2010 - 20:14

Mogway napisał:

550D ma lepsze parametry jakości zdjęć

Jako szczęśliwy posiadacz 50D proszę o uzasadnienie tej osobliwej teorii :shock:
Fotografie są jak cebula - mają warstwy
0

#9 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 16 sierpień 2010 - 12:28

Jako szczęśliwy posiadacz 50D ,nie możesz być bezstronny? Moja osobliwa teoria opiera się na testach przeprowadzonych przez optyczne.pl. Jeżeli oni nie są dla Ciebie miarodajni to istnieją jeszcze inne ekipy testujące, ale jeżeli z tego nie wyciągniesz wniosku, tzn,że jesteś fanatykiem i dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu. Niestety wykresy zbiegiem czasu uległy w optyczne.pl zmianie i punktacja jest inna, ale liczę na Twoją inteligencję i zmysł porównawczy. Otóż najpierw porównamy
50D do nikona 5000D a potem 5000D do 550D.
50D:
Dołączona grafika
D5000:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nie trzeba być Einsteinem,żeby zauważyć że punktacja D5000 są prawie identyczne jak 50D . A trzecia tabelka wykazuje przewagę 550D nad wspomnianym nikonem i zarazem nad 50D.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wawson 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 166
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 sierpień 2010 - 12:55

Bazując na liczbach można stwierdzić faktycznie ze 550D jest lepszy od 50D. Ale trzeba by wziąć pod uwage 1,5 roku różnicy miedzy tymi aparatami . I przypuszczam ze z tych różnych "drobnych" niuansów technologicznych wynika różnica w punktacji. Moim zdaniem jakość obrazu jest porównywalna natomiast jakość aparatu a przede wszystkim uszczelniona obudowa, większe gabaryty, dodatkowy wyświetlacz, lepsza migawka, przemawiają za 50D.
Rozwijaj Swoje Pasje ------> http://www.szkoleniafoto.pl/
0

#11 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 16 sierpień 2010 - 13:15

wawson, pytanie , brzmi czemu nie kupiłeś 50D tylko 7D? Jeżeli twierdzisz , że jakość obrazu 50D i 550D jest porównywalna, a różni je tylko szybkość migawki drugi wyświetlacz większy i szczelniejszy korpus.Czyli elementy które nie mają nic wspólnego z jakością zdjęcia. Zapewne wiesz że parametry jakościowe zdjęcia z 7D i 550D są identyczne z istotną przewagą na korzyść 550D w kwestii zakresu tonalnego. Czyli jeżeli 50D i 550D jakość jest identyczna , a obudowa i funkcjonalność 50D i 7D są również porównywalne, to po co przepłacałeś? Tylko mi nie mów ,że jakość zdjęć jest lepsza w 7D jak 50D, bo sobie sam zaprzeczysz..
7D:
Dołączona grafika
Zakres tonalny tragedia jak na aparat za te pieniądze, dobrze,że w 550D tego nie powielili.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Mac 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 145
  • LokalizacjaZduńska Wola
  • Sprzęt50D

Napisano 16 sierpień 2010 - 13:58

Cytat

Nie trzeba być Einsteinem,żeby zauważyć że punktacja D5000 są prawie identyczne jak 50D . A trzecia tabelka wykazuje przewagę 550D nad wspomnianym nikonem i zarazem nad 50D.

Mogway nie jestem fanatykiem, po prostu jestem stronniczy ;-).
Nie do końca wierzę w testy porównawcze, nie trzeba być Einsteinem żeby podejrzewać brak obiektywnej/pełnej/rzetelnej oceny w tego typu publikacjach. Jestem pewien że za pomocą odpowiednio dobranych danych można udowodnić wyższość 550D nad dowolnie wybranym FF ale czy to od razu prawda?
Wierzę w to:
- C 550D: sensor 22,2 x 14,8 mm CMOS 18,7 Mp
- C 50D : sensor 22,5 x 14,8 mm CMOS 15,1 Mp
Upchanie większej ilości pikseli na matrycy o tym samym rozmiarze musi skutkować pogorszeniem jakości. A ty jako użytkownik 500D jesteś całkowicie bezstronny?
Fotografie są jak cebula - mają warstwy
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   wawson 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 166
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 sierpień 2010 - 14:01

Przede wszystkim nie jestem zawodowym fotografem i nie drukuje zdjęć na bilbordach wiec dla mnie większość zdjęć w wielkości 4MB będzie porównywalnej jakości. Jednocześnie uważam ze dobre zdjęcie to będzie takie ,które mi sie podoba i niezależnie czy jest super technicznie zrobione czy jest idealnie naświetlone i czy ma odpowiedni zakres tonalny ,jak ma coś w sobie co mnie rusza to to jest właśnie dobre zdjęcie.
Pytasz czemu wybrałem 7D a nie 50D ? dla trybu filmowania ,
A dla czego 7D zamiast 550D? z powodu pełnego uszczelnienia korpusu oraz wzmocnień (przydaje sie np. przy flycam)
A uprzedzając pytanie dla czego 7D a nie 5D ? Bo czekam na nową 5D ew. będę zbierał na 1D ,ciułał kasę i kompletował szklarnie na FF :-)
Zdjęcia oczywiście też robie ale na moje skromne potrzeby do niedawna wystarczał mi stary Rebel (odpowiednik 350D). No ale ja mam podejście bardziej "artystyczne" niż "techniczne" dla tego bardziej przemawiają do mnie testy np na fotopolis niz te na optyczne ;-)
Rozwijaj Swoje Pasje ------> http://www.szkoleniafoto.pl/
0

#14 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 16 sierpień 2010 - 14:44

Mac, Na stronie fotopolis znajdziesz artykuł jak testowane są sprzęty. 2 Chciałeś posłuchać mojej teorii i czym ją podpieram to napisałem. Napisałem również we wcześniejszym poście,że to są parametry jakości zdjęcia, a nie całkowite zalety aparatu. 50D ma to co niema 550D i od klienta zależy co jest dla niego priorytetem.wawson, Pytanie było retoryczne, ponieważ ja uważam, mimo słabego zakresu tonalnego, mimo wszystko 7D jest ogólnie lepszy od 50D i gdyby były w równej cenie na pewno wybrałbym 7D . Chodziło mi o to,żebyś zrozumiał,że 550D można zrobić identyczne lub lepsze zdjęcie jak 7D. Choć 7D jest łatwiej to zdjęcie zrobić. Jezeli macie jakieś swoje porównania z miłą checią posłucham, po to jest forum,żeby dyskutować. ;-)
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2