statyw do lustrzanki, w teren, w góry - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

iedliqasiek  : (18 maj 2012 - 05:46) http://www.forumphot...ek/page__st__28 wypowie się ktoś...??
gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

statyw do lustrzanki, w teren, w góry

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 15 sierpień 2010 - 16:17

Chcę kupić statyw do lustrzanki Nikona D5000. Stabilny i nie za ciężki, bo chcę go używać zarówno w domu, jak i w górach, w terenie (może i nad morzem). Szukałem jakichś i natrafiłem na w miarę tani (jak na te z włókna węglowego):

Triopo GX-1127 Carbon

Co o tym myślicie ? Do tego jakaś głowica jeszcze, co byście doradzili ?
0

#2 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 15 sierpień 2010 - 16:59

To jest nowinka na naszym rynku, ale chwalona ,głównie za małą wagę.Co do ceny jak na goły statyw bez głowicy ,to raczej nie należy do najtańszych,ale to pojęcie względne.Każdy dysponuje swoją kasą według swojego uznania .Ja swoją kasę na Twoim miejscu zainwestowałbym bardziej w obiektyw, a nie w zbijanie paru deko z ekwipunku.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1362
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:33

cena jest faktycznie ciekawa, ale jezyk instrukcji (angielski i chinski) zdradza skad pochodzi mysl techniczna. Jesli masz mozliwosc ewentualnego zwrotu po zakupie - bierz i opisz swoje wrazenia na forum. Jesli nie - lepiej poszukaj czegos od bardziej znanej firmy. Carbon faktycznie jest lekki, ale przy takich rozmiarach to roznica rzedu 200-300gr (w porownaniu z aluminium). Caly statyw z glowica to prawie 2 kg. A wiec carbon pozwala ci oszczedzic max 20% wagi.... pytanie czy sens.

A co do samej ceny, 120 euro za statyw to moim zdaniem wcale nie jest az tak duzo. jakosc kosztuje....
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:34

Wiem, spytałem się czy na pewno nie byłby to zły wybór. Kosztuje, ale chciałbym żeby posłużyło parę ładnych lat (a może i dłużej). Nie wiem tylko czy kasy starczy. :roll: A może polecicie coś tańszego i sprawdzonego razem z głowicą ? :mrgreen:
Pomogłem ? Kliknij Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:46

Proponowałbym Ci statywy dotknąć w jakimś sklepie.Tam gdzie jest kilka na raz najlepiej widać różnicę.I zastanowić się czy parę deko wagi jest warte sporej kasy.Miserato, 120euro na polskie warunki zarobkowo-konsumpcyjne ,przekłada się 1:1 .Czyli Dla Niemca 120euro to tak jak dla Polaka 120zł .Czyli dla Ciebie rzeczywiście nie drogo. :-?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1362
  • SprzętCanon 50D

Napisano 15 sierpień 2010 - 18:01

oczywiscie jest roznica w sile nabywczej, ale w tym wypadku chodzilo mi o pewna proporcje. wydanie na statyw ok 20% wartosci prostego zestawu to moim zdaniem dobra decyzja. ale dygresje na bok...

zgadzam sie ze najlepiej "pomacac". w sklepie albo w domu (jesli sklep internetowy pozwala na zwrot bez dodatkowych kosztow)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679

Napisano 15 sierpień 2010 - 18:12

Miserato napisał:

(...)zgadzam sie ze najlepiej "pomacac". w sklepie albo w domu (jesli sklep internetowy pozwala na zwrot bez dodatkowych kosztow)

Właśnie tu jest problem, bo w ich regulaminie jest: "Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. istnieje możliwość zwrotu towaru do 10 dni od otrzymania przesyłki bez podania przyczyny. Towar musi do nas zostać zwrócony bez uszkodzeń oraz śladów użytkowania. Koszt przesyłki w obie strony pokrywa kupujący. ", więc trochę lipa jeśli włoży się ładnych parę stów w zestaw, a później trzeba będzie się bawić w zwroty.

Tak, to pozostaje Fotojoker ze swoją świetną obsługą - "kup alfę 500, jest świetna ! sam miałem kiedyś alfę, ale zmieniłem na canona, bo szumiała, etc., ale ta jest super !" :-P
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1362
  • SprzętCanon 50D

Napisano 15 sierpień 2010 - 19:01

A moze wez cos takiego...
http://www.amazon.de...ro-Stativ-Alumi ... 584&sr=8-3
Aluminiowy, ale bardzo lekki - 1,3 kg z glowica. 136 cm. Dobra, sprawdzona firma.
0

Strona 1 z 1