400D - Wizjer - Canon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

iedliqasiek  : (18 maj 2012 - 05:46) http://www.forumphot...ek/page__st__28 wypowie się ktoś...??
gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

400D - Wizjer

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Drelich 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 473
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 15 sierpień 2010 - 12:55

Witam,

robie zdjęcia canonem 400D, jestem z niego jak najbardziej zadowolony, ALE

w porównaniu z innymi aparatami ( 500D ; Nikon D5000 ) ma on strasznie wyblakły wizjer... w innych modelach obraz jest żywy i ma lepszy kontrast.

Oczywiście, zdjęcia wychodzą porównywalne wiec pytam. Jest to kwestia starości aparatu czy jednak nie powinno tak być ?

Pozdr
,, I believe i can fly "
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 15 sierpień 2010 - 13:08

Wszystko fajnie, ale jak ktoś cokolwiek ma powiedzieć jak nie widzi Twojego wizjera ?

pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7040
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 15 sierpień 2010 - 18:12

Nie rozumiem sformułowania "strasznie wyblakły wizjer". Przecież to jest LUSTRZANKA i obraz jest widziany na matówce taki jaki rzuca obiektyw a odbija lustro. Może masz brydne lustro lub matówkę?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Drelich 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 473
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 15 sierpień 2010 - 21:08

Z tym że tego nie idzie pokazać. Zdjęcia wychodzą normalnie.

Miałem nadzieje że ktoś fotografował sprzętem porównywalnego do 400D a potem czymś lepszym i miał porównanie,

Co do czystości... mam nadzieje że to jest to, ale w warunkach domowych bardziej tego nie doczyszcze, a wiecie może ile takie czyszczenie aparatu moze kosztować ?

a "wyblakły wizjer" mam na myśli fakt że w porówaniu z widokiem z innych lustrzanek ( oczywiscie są nowsze ) to w tamtych obraz jest nieco bardziej klarowny, i bardziej nasycony.
,, I believe i can fly "
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   jannik 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • SprzętNikon coolpix 8800

Napisano 02 październik 2010 - 04:59

Kilka tygodnie temu wymieniłem w swoim Nikonie cp8800 "szybkę" w wizjerze i wizjerek przekazuje teraz przepiękny obraz - czyściutki, wyrazisty i generalnie rewelacja.
A było kiepsko. Po kolejnych wakacjach w ciepłych krajach dotychczasowa "szybka" (plastikowa) po prostu zmatowiała i niczym nie dało się tego wyczyścić i widok był żałosny - rozmyty, wyblakły, masakra!
Z wymianą miałem duży kłopot. W żadnym zakładzie foto nikt nie chciał mi pomóc (lub nie mógł), w serwisie Nikona (dzwoniłem do centrali w W-wie) mogli mi sprzedać tylko cały wizjer (o cenie nie wspomnę!)... samej szybki nie chcieli (lub nie mogli) mi sprzedać. W końcu wpadłem na genialny pomysł odwiedzenia zegarmistrza (taki malusi zakład). Pan pooglądał i oczywiście przyjął zlecenie. Po 4 dniach miałem nową szybkę (za 40 zł). Trzeba ją było dopasować.
Firmowa była plastikowa, dorobiona jest szklana. Nie wiem czy to lepiej czy gorzej, ale widok przez wizjer teraz jest rewelacyjny.

pozdrawiam
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   oujea 

• Administrator
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 478
  • LokalizacjaWarszawa
  • Sprzęt300d

Napisano 03 październik 2010 - 20:18

Drelich - a czyściłeś czymś szybkę? (czasami niektóre środki reagują z plastikiem i go matowią), od nowości masz taką zamgloną?
0

#7 Użytkownik jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7040
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 12 październik 2010 - 05:23

No to się zrozumieliśmy! Dla mnie wizjer to to okienko, do którego przykłada się oka a to z szybką to jest WYŚWIETLACZ!
0

Strona 1 z 1