OLYMPUS OM10 opinie - Analogowy sprzęt fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

OLYMPUS OM10 opinie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zefir15 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 58
  • LokalizacjaNotrhampton

Napisano 11 August 2010 - 15:43

Nie znalazłem nic o tym aparacie na forum. OLYMPUS OM10 sporo tego jest na portalach aukcyjnych w dosyć ciekawych cenach w dodatku z kompletem szkiełek. Proszę o opinie osoby bardziej zorientowane w foto analogowej czy jest to aparat wytrzymały/trwały, czy warto go kupić? Doświadczenie jakieś tam mam z mechanicznymi lustrzankami - Zenit ET. Zdjęcia najczęściej będę robił w plenerze, krajobrazy, architektura.
Panie Boże, spraw, abym nie ględził i nie odzywał się póki nie jestem pewien, że mam coś do powiedzenia.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 11 August 2010 - 16:51

Cytat

Nie znalazłem nic o tym aparacie na forum.
I nie znajdziesz --- system u nas w Polsce praktycznie nieznany ---- bardzo trudno cokolwiek dokupić a jak coś się popsuje to nikt ci nie naprawi bo częśći brak .
Jak chcesz dobrą a niedrogą lustrzankę to sobie kup Praktikę ---- do niej wszystko dostaniesz w rozsądnych cenach a jak wysiądzie to za kilkadziesiąt zł kupisz następny korpus i nie trzeba się martwić o serwis .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   zefir15 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 58
  • LokalizacjaNotrhampton

Napisano 11 August 2010 - 19:51

no tak, dzięki za odpowiedź,

zalicytowałem Praktice MTL 50 z zestawem obiektywów, zobaczymy co z tego wyjdzie
Panie Boże, spraw, abym nie ględził i nie odzywał się póki nie jestem pewien, że mam coś do powiedzenia.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 11 August 2010 - 20:08

A podeślij linka do aukcji ----rzucę szklanym okiem ---bo już różne cuda na Allegro widziałem .
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   zefir15 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 58
  • LokalizacjaNotrhampton

Napisano 11 August 2010 - 20:28

nie jest to jakoś specjalnie bogato opisane, na innych aukcjach bardziej się przykładają, ale zaryzykujemy:

http://cgi.ebay.co.u.../eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 11 August 2010 - 20:42

zefir15 napisał:

nie jest to jakoś specjalnie bogato opisane,
Słabo znam angielski --- a w zasadzie wcale ---- ale zapewniam cię iż żadnego autofokusa to ten aparat nie ma ---- mimo , że sprzedawca tak pisze .
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   zefir15 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 58
  • LokalizacjaNotrhampton

Napisano 11 August 2010 - 20:52

he he wpisał w specyfikacji że ma, ale to nic, na autofokusie wcale mi nie zależy, bardziej mi się ślepia zabłyszczały do tych szkiełek - zobaczymy co przyjdzie (o ile wygram aukcję) i w jakim stanie :roll:
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   weirdy 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaLubin

Napisano 12 August 2010 - 07:41

szkoda, że nie zdecydowałeś się na olympusa. być może właśnie przez pójście łatwiejszą drogą, w sensie będąc pewnym, że nie ryzykuje się z dostepem do części, straciłeś okazję by poznać naprawdę ciekawy aparat. trafiłam tutaj przez przypadek szukając z nudów info o moim aparacie olym omie 10. sama używam go już przez 2 lata i sprawuje się doskonale, choć uzywam go przede wszystkim do robienia portretów. zawiódł mnie tylko raz, gdy przy minus 15 stopniach zablokowało mu się lustro. ale tego chyba nie powinnam mu za bardzo wypominać.
dla przykładu zdjęcie

Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 12 August 2010 - 10:59

Bez urazy ale jeśli ten Olympus robi takie zdjęcia to ja bym go nie polecał --- mało ostre i kolory takie " wyprane " .
Zrobione Praktiką ... Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   weirdy 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaLubin

Napisano 13 August 2010 - 20:38

Żartujesz? Właśnie mi wydaje się, że jest wystarczająco ostre. Wystarczy spojrzeć na uprząż. A co do kolorów, dochodzi jeszcze kwestia doboru kliszy.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 13 August 2010 - 20:41

bokeh mi się nie podoba
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   weirdy 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaLubin

Napisano 13 August 2010 - 20:45

A to z kolei kwestia obiektywu. Ale mówimy o body oma 10, czy od razu w zestawie z zuiko 50mm/1,4 ?
W każdym razie za osiem dych, za które go wzięłam nie zamierzam wybrzydzać. A bokeh może i tu nie najciekawszy, ale na innych zdjęciach wychodzi lepiej.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2601
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 14 August 2010 - 09:42

weirdy napisał:

Żartujesz? Właśnie mi wydaje się, że jest wystarczająco ostre. Wystarczy spojrzeć na uprząż. A co do kolorów, dochodzi jeszcze kwestia doboru kliszy.
Jak również monitora na którym ogląda się zdjęcia ---- zwracam honor --- po obejrzeniu na domowym monitorze kolory zupełnie poprawne ---- przedtem widziałem na służbowym laptopie .
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   zefir15 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 58
  • LokalizacjaNotrhampton

Napisano 16 August 2010 - 00:20

znalazłem trochę opinii w necie o tym olympusie i są raczej pozytywne, aparat prosty w obsłudze, lekki nie za duży, nie jest to tzw. pełny manual tylko półmanual, tzn. do zadanej przeslony aparat dobiera czas naświetlania, żeby mieć pełny manual trzeba dokupić adaptor, jest tez oczywiście tryb auto. Często jest sprzedawany z ciekawymi szkielkami zuiko f1.8 jak sie nie mylę
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2