Ocena i opinie o aparacie Fujifilm FinePix HS10 - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

iedliqasiek  : (18 maj 2012 - 05:46) http://www.forumphot...ek/page__st__28 wypowie się ktoś...??
gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Ocena i opinie o aparacie Fujifilm FinePix HS10

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Chrystian 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaSkierniewice

Napisano 11 sierpień 2010 - 12:18

Witam wszystkich. Na początku chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum. ;)

No ale tak, przejdźmy do rzeczy. Jak w temacie chciałbym poznać Wasze opinie o aparacie Fujifil FinePix HS10.. W najbliższym czacie zamierzam kupić sobie dość dobry aparat, który poradzi sobie ze mną i z różnymi warunkami. Jeśli chodzi o fotografię to jestem amatorem.. Dotychczas robiłem zdjęcia na aparacie Fujifilm S8000fd i byłem dość zadowolony, bo jak na wymagania takiego lajka jak ja, większość zdjęć była ok. No ale właśnie chciałem sobie kupić lepszy sprzęt, by moje zdjęcia nabrały trochę więcej życia. :) Dużo czytałem o HS10 i według mnie aparat, jak za taką cenę ( w MediaMarkt był chyba za 1500zł. jakoś tak) ma na prawdę dużo możliwości, ale chciałbym spytać osób które mają lub miały do czynienia z tym aparatem. Chodzi mi o ogólną opinie i ocenę aparatu. Jak się sprawuje, jakie robi zdjęcia w różnych kategoriach.

Więc czekam na Wasze wypowiedzi, pozdrawiam. :mrgreen:
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2999
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 11 sierpień 2010 - 12:43

wydaje mi się, że na forum nikt nie używał tego aparatu
ale 30X zoom nic dobrego z jakością nie wróży
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Chrystian 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaSkierniewice

Napisano 11 sierpień 2010 - 13:44

W jednym temacie ktoś się pytał odnośnie jednej z funkcji tego aparatu, więc na pewno ktoś się znajdzie.

A co do jakości zoomu 30krotnego to chyba aż tak, źle nie będzie.
http://www.myfinepix...ticle/175/89008 - tutaj jest przykład takich zdjęć.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   martaa15 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 25
  • LokalizacjaPoznań
  • SprzętFujifilm HS 10

Napisano 15 sierpień 2010 - 12:36

Witam ;) Posiadam ten aparat. Tez jestem amatorką. Kupiłam ten aparat w lipcu. Jestem zadowolona. Zdjęcia bardzo ładne, wiele funkcji. Odnośnie zoom'u to naprawdę świetny ! Zdjęcia z 30x zoom'u są naprawdę dobre. Jakość zdjęć jest niewiele gorsza od zdjęć robionych lustrzankami z kitowym obiektywem. Polecam :P Jak na amatora to w zupełności wystarczy !
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2999
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 17 sierpień 2010 - 12:32

jakość gorsza od obiektywów Kitowych- to może być jeszcze gorsza :shock:
owszem, dla osób, które robią zdjęcia na wakacjach, i potem powiększają najwyżej do 13x18 to to nie będzie przeszkadzać- ale jak już coś wykadrować, ew bardziej powiększyć- to te zdjęcie nie będą takie fajne
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kornel.B 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • SprzętFUJIFILM HS10

Napisano 05 październik 2010 - 10:10

A ja uważam, że jakość dużo lepsza od prostych obiektywów Kitowych. Sam używam i jestem zadowolony. Nie jest to aparat dla zaawansowanych użytkowników lustrzanek, którzy oczywiście będą negować ten model, ale niech się wypowiedzą ile tak naprawdę trzeba zapłacić za dobre body i średniej klasy obiektyw. Przepaść cenowa dla wielu amatorów fotografii jest nie do przeskoczenia, a zresztą po co amatorowi lustrzanka?
Powiększenia robiłem 30x40 i wyszły bardzo ładne. Oczywiście wielu "profesjonalistą" by się nie podobały, ale zdecydowanie wolę by moje zdjęcia cieszyły głównie moje oczy :) Ja aparat polecam.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 05 październik 2010 - 10:16

30x40 to ja robiłem z mojego Sony S60 i jakość jest wyśmienita :D Zaawansowane kompakty wcale nie są takie złe. Na mnie bdb wrażenie zrobił FZ38 którego miałem okazję troszkę potestować.

Ja jestem amatorem i mam lustro to źle? Wydałem na moje lustro 2000zł i bardzo się z tego cieszę :D Jedynym plusem kompaktu jest to że jest bardziej uniwersalny niż lustrzanka z kitowym obiektywem. A jak ktoś wkręci się w fotografię to i swojego zaawansowanego kompakta będzie chciał zamienić na lustro ;)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kornel.B 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • SprzętFUJIFILM HS10

Napisano 05 październik 2010 - 10:34

Wyświetl postUżytkownik marcinek dnia 05 październik 2010 - 10:16 napisał

Ja jestem amatorem i mam lustro to źle? Wydałem na moje lustro 2000zł i bardzo się z tego cieszę :D

I gitara :) Chodzi mi o to, że jak wybierałem HS10, dyskutowałem na wielu forach i często wypowiadali się goście, posiadający sprzęt za grube tysiące. I oczywiście: High zoomy do dupy, tylko lustrzanki się liczą itp. A ja lustrzanki o podobnych parametrach do HS10 nie kupiłbym za 1700 zł.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 05 październik 2010 - 11:00

Wyświetl postUżytkownik Kornel.B dnia 05 październik 2010 - 10:34 napisał

I gitara :) Chodzi mi o to, że jak wybierałem HS10, dyskutowałem na wielu forach i często wypowiadali się goście, posiadający sprzęt za grube tysiące. I oczywiście: High zoomy do dupy, tylko lustrzanki się liczą itp. A ja lustrzanki o podobnych parametrach do HS10 nie kupiłbym za 1700 zł.

a ja tam często proponuję kompakta i to mnie wyzywają :P hehe czyli jeszcze snobistyczny nie jestem :D
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   poszept 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • SprzętHS10

Napisano 26 październik 2010 - 08:20

Wyświetl postUżytkownik Chrystian dnia 11 sierpień 2010 - 13:44 napisał

A co do jakości zoomu 30krotnego to chyba aż tak, źle nie będzie.
<!-- m -->http://www.myfinepix...ticle/175/89008<!-- m --> - tutaj jest przykład takich zdjęć.

odnosnie tego linku - autor opisujący zalety HS10 K. Powolny to szef marketingowy Fuji Polska wiec będzie optował za zakupywaniem tego sprzętu.

to tyle.
sam jestem szczęśliwym posiadaczem HS10 od czerwca br- po awarii f8100fd, który upadł na ziemie i ..nadawał sie do przemiału - skontaktowałem sie z serwisem fuji i po uzyskaniu info o kosztach naprawy załapałem sie na akcję "zostaw stary - kup nowy".
i tak zostałem szczęsliwym posiadaczem HS10 za 1400 zł.
Jestem amatorem fotografii - wprawdzie walczę z nia juz jakis czas - ale ja to bywa w tych sprawach - jedni maja talent i szybko łapia temat a inni musza wgryzac sie powoli. do takich należe własnie ja.
odnosnie zoomu - mnie sie podoba - przejechałem Włochy wszerz i wzdłuż i bardzo często korzystałem z zoomu - no bo jak nie korzystać?

nizej kilka zdjęc na zademonstrowanie tego faktu / zoomu/..
mam trzy zdjęcia:
1. oryginał, ze tak powiem bez zoomu

Dołączona grafika

2. pośredni zoom, chyba około 20x

Dołączona grafika

3. zoom 30x

Dołączona grafika

jedyne podparcie dla fotografowanego fragmentu - łokcie oparte na murze...
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Haos 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 209
  • LokalizacjaKrk
  • Sprzęt400d+ sigma 18-200

Napisano 25 styczeń 2011 - 14:53

Starałem się dojść do ładu i składu z tym aparatem przez 2 tygodnie........... skończyło się na sprzedaży :) Wkleje może to co napisałem na forum fuji....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do rzeczy, odrazu jak pojawiła się zapowiedz tego aparatu zacząlem się nim interesować, gdyż chciałem czegoś uniwersalnego zamiast lustrzanki i torby obiektywów. Pokazał się w polsce, pfff 1900zl!, stwierdziłem że poczekam jeszcze na głowe nie upadłem Zacząlem śledzić jego kariere w mediach , kilka zarwanych nocy na szukaniu sampli, testów, opinii użytkowników, przegrzebane fora i w życiu na żaden temat nie widziałem tylu pozytywnych opinii i uśmiechów ludzi. Więc skoro już wiedzialem "wszystko" poszedlem i kupiłem, 1199zl było do przejcia!!!

Noi oczą niewierze, po tym całym śledztwie okazało się , że to przereklamowana kupa za przeproszeniem!!! Jeśli chodzi o zdjęcia statyczne zastrzeżeń nie można mieć, jeśli chodzi o zdjęcia panoramiczne też całkiem przyzwoicie chociaż więcej tego zdjęcia "nakreciłem" i tak mi ucięło(na pasku było jeszcze wolne miejsce). Następnie pod lupe poszły zjęcia w ruchu , i tu największe rozczarowanie gdyż najbardziej mi na tym zależało z racji że lubie robić zdjęcia motocykli, bynajmniej nie stojących!! do tego właczyłem opcje zdjęc seryjnych i się poprostu załamałem!!!Aparat jest wolny jak panowie na chooperach Zanim zapisze to co zrobi, traci się kolejne ważne momenty które możnaby było uwiecznić. Brak możliwości wciśniecia przycisku migawki i serii poki jest wcisnięta, albo kolejne zdjęcia o rozdzielczośći 3mp....... szkoda gadać !!!! Przy 30x zoomie niema mowy o wyraźnej fotce!

Proszę nie sugerować testami znanych fotografów, manualnym 30 krotnym zoomem..............

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
0

Strona 1 z 1