Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Amatorska cyfrówka a niskie szumy, prośba o pomoc
Napisano 07 sierpień 2010 - 19:44
Przewertowałem Internet w poszukiwaniu informacji jednak jako totalny laik mam nadal wiele wątpliwości, dlatego spytam.
Chcę kupić tanią cyfrówkę do 300zł, którą chcę robić zdjęcia zwykłe (rodzina, znajomi) oraz w rzadkich przypadkach niewielkie makra (o ile to w ogóle możliwe przy sprzęcie za tą cenę).
Rozdzielczość zdjęć 1280×1024 w zupełności mi wystarczy. Co mnie interesuje to relatywnie niski poziom szumów (piszę relatywnie bo przy tej cenie sprzętu szumy i tak będą pewnie megawielkie).
http://www.recenzje....pl/1-aparaty_cy ... 1631vs1613
Tutaj jest porównanie trzech modeli. Wystarczy kliknąć i są dane o nich ale ja się mało znam na tych wszystkich liczbach. Która z tych ogniskowych najlepsza do małych makro czasem i do zwykłych zdjęć? Brać Nikona bo ma najwięcej zoomu optycznego? Czy tez moze Sony bo niska ogniskowa zaczyna się od 36 a w Nikonie od 38 (dostałem info, że te 2mm na niskiej ogniskowej robią różnice).
A może taki
http://allegro.pl/it...76026414_nowy_a ... v_w24.html
Tu zakres ogniskowej jest od 33 do 132 i 4x zoom opt, ale to Panasonic a nie NIkon czy Canon
Doradźcie bo ja ginę w tych danych...
Napisano 07 sierpień 2010 - 20:13
Napisano 07 sierpień 2010 - 21:41
co do zoomu i przybliżenia to potocznie zoomem nazywa się obiektyw zmiennoogniskowy, a jak wiadomo ludzie sobie wszystko upraszczają ;-)
Napisano 08 sierpień 2010 - 09:34
http://allegro.pl/it...66411677_8_1mp_ ... gb_fv.html
Mam tylko prośbę - jak to wytłumaczyć "Został on wyposażony w matrycę CCD o rozdzielczości 8 megapikseli oraz obiektyw z 4-krotnym zoomem optycznym (33-132 mm dla małego obrazka)." O co chodzi z tym małym obrazkiem?
A tutaj specyfikacja http://www.recenzje....pl/1-aparaty_cy ... 1613vs1597
Wydaje mi się że na tle Nikona i Canona w podobnym przedziale cenowym prezentuje się znacznie lepiej. Mniej pixeli (czyli w uproszczeniu mniej szumów w tej klasie aparatów) i szerszy zakres ogniskowych oraz większy "zoom optyczny". Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Napisano 08 sierpień 2010 - 11:32
Jako ciekawostkę podam przykład z Twojego porównania:jest tam coolpix , ma ogniskową ekwiwalentną 136mm ,czyli większą od Twojego typu.Czyli krotność powiększenia powinna być większą.No i Jest wynosi 2,72mm. Ale w opisie jest podana krotność zoomu która wynosi 3,6x .Jest to prawda, ale jeżeli ktoś poszukuje , wiekszego powiększenia ta informacja może wprowadzić kogoś w błąd, bo coolpiks ma większe przybliżenie.
Napisano 08 sierpień 2010 - 11:54
Cytat
Mały obrazek to jest klatka 24x36 mm. ;-)
Cytat
A można prościej, żebym i ja zrozumiał? :oops:
Pzdr
Grzesiu
EDIT
No dobrze, znalazłem - przeliczyłeś krotność ekwiwalentu zooma w stosunku do 50 mm - muszę powiedzieć, że ciekawy parametr, choć dość dla mnie nowatorski. :-D
Napisano 08 sierpień 2010 - 12:38
FlatEric napisał:
Napisano 08 sierpień 2010 - 13:47
Szczerze mówiąc nie spotkałem się do tej pory z podawaniem w specyfikacjach kompaktów powiększenia jako stosunku ekwiwalentu maksymalnej ogniskowej do 50 mm - stąd moje zdziwienie. Krotności zoomu, owszem, serwują regularnie - widać to powiększenie to jakaś nowomoda?
Choć faktycznie, w przeciwieństwie do krotności zooma, tak rozumiane "powiększenie" przynajmniej o czymś mówi konkretnym.
Pzdr
Grzesiu
Napisano 08 sierpień 2010 - 22:05
Napisano 09 sierpień 2010 - 14:42