Amatorska cyfrówka a niskie szumy, prośba o pomoc - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

iedliqasiek  : (18 maj 2012 - 05:46) http://www.forumphot...ek/page__st__28 wypowie się ktoś...??
gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Amatorska cyfrówka a niskie szumy, prośba o pomoc

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marasxl22 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaKoło

Napisano 07 sierpień 2010 - 19:44

Witam!
Przewertowałem Internet w poszukiwaniu informacji jednak jako totalny laik mam nadal wiele wątpliwości, dlatego spytam.
Chcę kupić tanią cyfrówkę do 300zł, którą chcę robić zdjęcia zwykłe (rodzina, znajomi) oraz w rzadkich przypadkach niewielkie makra (o ile to w ogóle możliwe przy sprzęcie za tą cenę).
Rozdzielczość zdjęć 1280×1024 w zupełności mi wystarczy. Co mnie interesuje to relatywnie niski poziom szumów (piszę relatywnie bo przy tej cenie sprzętu szumy i tak będą pewnie megawielkie).

http://www.recenzje....pl/1-aparaty_cy ... 1631vs1613

Tutaj jest porównanie trzech modeli. Wystarczy kliknąć i są dane o nich ale ja się mało znam na tych wszystkich liczbach. Która z tych ogniskowych najlepsza do małych makro czasem i do zwykłych zdjęć? Brać Nikona bo ma najwięcej zoomu optycznego? Czy tez moze Sony bo niska ogniskowa zaczyna się od 36 a w Nikonie od 38 (dostałem info, że te 2mm na niskiej ogniskowej robią różnice).
A może taki
http://allegro.pl/it...76026414_nowy_a ... v_w24.html
Tu zakres ogniskowej jest od 33 do 132 i 4x zoom opt, ale to Panasonic a nie NIkon czy Canon
Doradźcie bo ja ginę w tych danych...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 07 sierpień 2010 - 20:13

Moja rada jest taka, nie znam tych aparatów,ale podpowiem Ci pewne kryteria. Jeżeli w wieku konstrukcji aparatów nie ma drastycznej różnicy, to szumy niższe będzie miała matryca posiadająca niższą liczbę pikseli. Co do tych różnic 2mm przy niskich ogniskowych to rzeczywiście prawda, ale odnosi się do 16mm a18mm i prawdziwych ogniskowych. Te 36 i 38mm prawdopodobnie podane są po przeliczeniu. Czyli różnica kątowa będzie znikoma. I jeszcze taki szczegół, ale na forum fotograficznym warty wspomnienia. 4x optyczny zoom ,to stwierdzenie mniej więcej takie jak w monitorach LCD, 100Hz odświeżanie. Ludzie którzy byli przyzwyczajeni do analogowych monitorów lub telewizorów, często w sklepach pytali,o te 100Hz przy LCD i marketingowcy ulegli ludzkim przyzwyczajeniom i na stałe w specyfikacjach LCD wprowadzono bzdurny parametr. 4x -jest to krotność powiększenia(lub przybliżenia jak kto woli) ale nie zoomu.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 07 sierpień 2010 - 21:41

Co do szumów to powiem że będą ale przy kiepskim oświetleniu. Nawet aparatem w telefonie przy dobrym oświetleniu można robić dobrej jakości fotki.
co do zoomu i przybliżenia to potocznie zoomem nazywa się obiektyw zmiennoogniskowy, a jak wiadomo ludzie sobie wszystko upraszczają ;-)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marasxl22 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaKoło

Napisano 08 sierpień 2010 - 09:34

Już się niemal zdecydowałem się na Panasonic LS85
http://allegro.pl/it...66411677_8_1mp_ ... gb_fv.html

Mam tylko prośbę - jak to wytłumaczyć "Został on wyposażony w matrycę CCD o rozdzielczości 8 megapikseli oraz obiektyw z 4-krotnym zoomem optycznym (33-132 mm dla małego obrazka)." O co chodzi z tym małym obrazkiem?

A tutaj specyfikacja http://www.recenzje....pl/1-aparaty_cy ... 1613vs1597
Wydaje mi się że na tle Nikona i Canona w podobnym przedziale cenowym prezentuje się znacznie lepiej. Mniej pixeli (czyli w uproszczeniu mniej szumów w tej klasie aparatów) i szerszy zakres ogniskowych oraz większy "zoom optyczny". Poprawcie mnie jeśli się mylę.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 08 sierpień 2010 - 11:32

Już Ci pisałem wcześniej, nabywców takich aparatów traktują jak imbecyli fotograficznych .Zamiast posługiwać się określeniami fachowymi , używają dużych skrótów myślowych. Mały obrazek to jest matryca 1/2,5". Faktyczna ogniskowa obiektywu to 5,5-22mm .zapewne z taka informacja nikt tego by nie kupił, dlatego piszą 4x zoom optyczny. Ekwiwalent tych ogniskowych do pełnej klatki wynosi 33-132mm,czyli obraz na swoich 5,5mm widzisz taki jak na pełnej klatce na 33mm.Maksymalne powiększenie dla tego aparatu, czyli dla ogniskowej 132mm wynosi 2,64x. Czyli w tym wypadku podali szczera prawdę, ponieważ krotność zoomu optycznego wynosi 4x .Tylko że ta wartość mało komu się przydaje.Ale za to często jest mylona z krotnością powiększenia , podawana we wszystkich kompaktach, która dla tego aparatu wynosi wspomniane 2,64x
Jako ciekawostkę podam przykład z Twojego porównania:jest tam coolpix , ma ogniskową ekwiwalentną 136mm ,czyli większą od Twojego typu.Czyli krotność powiększenia powinna być większą.No i Jest wynosi 2,72mm. Ale w opisie jest podana krotność zoomu która wynosi 3,6x .Jest to prawda, ale jeżeli ktoś poszukuje , wiekszego powiększenia ta informacja może wprowadzić kogoś w błąd, bo coolpiks ma większe przybliżenie.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1259
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 08 sierpień 2010 - 11:54

Cytat

Mały obrazek to jest matryca 1/2,5".

Mały obrazek to jest klatka 24x36 mm. ;-)

Cytat

Maksymalne powiększenie dla tego aparatu, czyli dla ogniskowej 132mm wynosi 2,64x.

A można prościej, żebym i ja zrozumiał? :oops:

Pzdr

Grzesiu

EDIT
No dobrze, znalazłem - przeliczyłeś krotność ekwiwalentu zooma w stosunku do 50 mm - muszę powiedzieć, że ciekawy parametr, choć dość dla mnie nowatorski. :-D
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 08 sierpień 2010 - 12:38

FlatEric napisał:

Mały obrazek to jest klatka 24x36 mm. ;-)
Tak raczej o to chodziło w tym zdaniu, nie o wielkość matrycy tego aparatu, nie wczytałem się.Co do drugiego pytania to nie wiem co chcesz zrozumieć? Że kompaktach zamiast, faktycznych lub ekwiwalentnych ogniskowych podają krotności przybliżenia? a jeżeli i te marketingowo wychodzą nieciekawie to podają krotności zoomu? Czy może nie wiesz jaka jest zależność między ogniskową , wielkością klatki, a krotnością powiększenia? Czy zaprzeczy,że podawanie krotności zoomu tak jak w przedstawionej specyfikacji jest parametrem nic nieznaczącym? Skoro 40-400mm i 200-2000mm 10-100mm to ta sama krotność, a obiektywy skrajnie różne.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1259
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 08 sierpień 2010 - 13:47

Już powyżej wyjaśniłem, o co mi chodziło. ;-)
Szczerze mówiąc nie spotkałem się do tej pory z podawaniem w specyfikacjach kompaktów powiększenia jako stosunku ekwiwalentu maksymalnej ogniskowej do 50 mm - stąd moje zdziwienie. Krotności zoomu, owszem, serwują regularnie - widać to powiększenie to jakaś nowomoda?
Choć faktycznie, w przeciwieństwie do krotności zooma, tak rozumiane "powiększenie" przynajmniej o czymś mówi konkretnym.

Pzdr

Grzesiu
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marasxl22 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • LokalizacjaKoło

Napisano 08 sierpień 2010 - 22:05

No to teraz mam ładny mętlik w głowie ;P Ale Mogway pisał, że mniej szumów przy mniejszej wielkosci pikseli a ten Panasonic ma najmniej bo 8M. Wobec tego odpowiedzcie, który z tych brać (który Wy wzięlibyście na moim miejscu).
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 09 sierpień 2010 - 14:42

Najlepszą metodą jest korzystanie z testów i porównań, ten panasonic wygrał dużą przewagą punktów i ogólnie jest oceniany jako dobry w swojej klasie .Skoro fachowcy porównali go z innym i wynik wyszedł pozytywny to go bierz, bo za tę kasę nic lepszego nie kupisz.
0

Strona 1 z 1