Jest jeden obiektyw Sony 18-70 mm? Ta sama ogniskowa? - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Jest jeden obiektyw Sony 18-70 mm? Ta sama ogniskowa?

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2700
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 01 sierpień 2010 - 15:29

Oj chyba się nie rozumiemy ---- Helios nie jest lepszy tylko GORSZY od pierścieni czy mieszka bo masz stałe powiększenie , którego nie możesz zmieniać --- to trochę tak jakbyś przed obiektyw wstawiła lupę .
Natomiast z pierścieniami pośrednimi lub mieszkiem możesz sobie zmieniać stopień powiększenia bo zależy to od odległości na jaką odsuniesz obiektyw od korpusu --- im dalej tym większe powiększenie --- z pierścieniami skokowo ale masz 3 więc jest kilka kombinacji a z mieszkiem płynnie --- on się po prostu rozciąga .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 sierpień 2010 - 15:51

Tak zrozumiałam, przepraszam, przejęzyczenie :mrgreen:
Aha, tylko szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego ma to tak duże znaczenie. Powiększenie 'maksymalne' jest takie samo?
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • LokalizacjaSzczecinek, Koszalin
  • Sprzęta700

Napisano 01 sierpień 2010 - 15:56

Nieraz bywa problem, że obiekt nie mieści się w kadrze, wtedy się przyda mniejsze przyblizenie. W wersji kit+helios można tym manipulować, ale jest to kwestia może kilku mm, przy mieszku jest większe pole manewru. A powiększemie maksymalne zależy od długości mieszka (czy też pierścieni)
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 sierpień 2010 - 16:10

Aha, dziękuję :mrgreen:
Tak się tylko cały czas zastanawiam czy kupować tę sigmę czy Canon EF 50mm f. 1.8 II. Ostrzy w odległości 19 cm, przecież to świetny wynik. Do tego pierścień i powinno być ekstra. Tylko w takim razie po co byłyby w ogóle obiektywy macro? :) Chodzi na pewno o skalę odwzorowania, 1:1, ale w połączeniu z pierścieniem zwykły chyba też da mi fotografię supermacro.
Cięzki wybór :)
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 sierpień 2010 - 17:00

Sama sobie odpowiedziałaś na pytania.ale mam pewne obawy,że mimo że odpowiedziałaś ale nie do końca wiesz o co chodzi. chodzi oczywiście o tę skalę odwzorowania,a te wszystkie gadżety maja służyć temu aby tę skalę zwiększyć. oczywiście, że do każdego obiektywu można doczepić pierścienie i zwiększyć skalę odwzorowania. No to czemu producenci na stałe nie wstawią kawałek rurki i nie nazwą to obiektyw makro? Lub na przykład ,żeby było większe powiększenie , dać nie 2cm pierścienia tylko 1metr? Następne pytanie czemu tak wszyscy mówią o tym heliosie , skoro to nie jest żaden orzeł wśród obiektywów? Otóż chodzi o to że oddalenie obiektywu od matrycy oprócz właściwości powiększających, traci się jasność obiektywu i w miarę oddalania obraz jest coraz bliżej środka. Heliosa wyróżnia od wspominanych obiektywów to,że jest na pełną klatkę i ma pewien zapas w pokrywaniu matrycy.
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2700
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 01 sierpień 2010 - 17:04

Rosanne napisał:

Tylko w takim razie po co byłyby w ogóle obiektywy macro? :mrgreen: Chodzi na pewno o skalę odwzorowania, 1:1, ale w połączeniu z pierścieniem zwykły chyba też da mi fotografię supermacro.
Wiesz co --- genialna jesteś --- tylko jeszcze o tym nie wiesz --- sama pytasz i sama sobie odpowiadasz ------ obiektyw makro ma po prostu wbudowany taki pierścień i po przestawieniu na makro odsuwa soczewki od korpusu ---- ot i cała tajemnica .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 sierpień 2010 - 17:47

Ojej :mrgreen: Więc cieszę się, że zaczynam powolutku dobrze rozumować :-)
Mogway, bardzo przydatne tłumaczenie. Słyszałam o problemach z winietowaniem przy połączeniu z heliosem, ale z tego co mówisz, to nie powinno być tego problemu.
Żebym nie miała wątpliwości, czy jest jakaś różnica między obiektywem macro sigmy, a zwykłym canonem i np. pierścieniem?
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 sierpień 2010 - 17:49

wienczyslaw5 napisał:

obiektyw makro ma po prostu wbudowany taki pierścień i po przestawieniu na makro odsuwa soczewki od korpusu ---- ot i cała tajemnica .
Nie do końca. W stałkach np. nic nie jest odsunięte ostatnia soczewka jest w miejscu jak w każdym obiektywie nie makro.Mało tego, mam jeszcze ze 2 obiektywy ze skala 1:1 czyli makro ze stałym światłem i również ostatnia soczewka, jak zresztą jak i pierwsza jest nieruchoma.Również nic dziwnego nie powiem,ale własności optyczne w obiektywach makro,są niemal identyczne w całym zakresie ogniskowych. Nie traci ani światła ani nie ma żadnych winiet.
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 sierpień 2010 - 18:11

Aha, rozumiem. Pytam, bo przecież aby zrobić zdjęcie supermacro mimo sigmy będę potrzebowała np. pierścienia. Czy coś źle zrozumiałam?
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 sierpień 2010 - 18:18

Dokładając pierścienie do obiektywu makro, będziesz miała większą skalę odwzorowania jak przy tych samych pierścieniach ze zwykłym obiektywem.
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 sierpień 2010 - 18:44

Dziękuję :mrgreen:
Jeśli mogłabym jeszcze zapytać, jaki pierścień pośredni powinnam wybrać do tej Sigmy? Chodzi mi o przybliżenie niezbędne do bardzo dokładnego zdjęcia macro małego owada, np. mrówki, pojedynczego pręcika kwiatu. Będę bardzo wdzięczna za sugestie. :)
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 sierpień 2010 - 18:51

A kto to może wiedzieć? :-? dlatego kupuje się zestawy pierścieni lub mieszek. lub pierścień z płynną regulacja jak Ci pokazywałem.
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 sierpień 2010 - 19:00

Myślałam, że wiadomo :mrgreen: tak, pamiętam ten pierścień. Dziękuję jeszcze raz za wskazówki :)
0

• (4 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4