Bardzo proszę o poradę! Jaki sprzęt do macrofotografii? - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Bardzo proszę o poradę! Jaki sprzęt do macrofotografii?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 lipiec 2010 - 16:41

Witam!
Chciałabym poradzić się ekspertów, gdyż moja wiedza jest naprawdę znikoma.
Używam od dawna aparatu Panasonic Lumix DMC-FX07, jednak jakość zdjęć w ogóle mnie nie satysfakcjonuje (albo nie potrafię go rozgryźć). Udało mi się nim zrobić tylko kilka dobrych jakościowo zdjęć. Pasjonuje mnie macrofotografia. Zdecydowałam się na kupno nowego sprzętu, dlatego bardzo proszę o poradę. Nie chciałabym popełnić błędu, wybieram już długo i szczerze powiem- nie wiem, który byłby dla mnie odpowiedni.
Zależy mi właśnie na tym, żebym mogła zrobić jak najlepsze zdjęcia macro. Tak więc jaki model? W grę wchodzą ceny max. do 1500. Zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować w kompakt o 14 Mpix i dokupić konwerter macro?
Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Disabled 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 483
  • LokalizacjaSuchedniów

Napisano 28 lipiec 2010 - 16:46

Kup Heliosa M44 i go odwróć :D Do kompaktu będzie jak znalazł :D Ale jak masz jakieś większe finanse... To ja bym zainwestował w lustrzankę : D Może warto poczekać z pół roku i dozbierać do lustrzanki ?
Fotograf Teoretyk.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 28 lipiec 2010 - 16:48

Rosanne napisał:

Zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować w kompakt o 14 Mpix i dokupić konwerter macro?
Jeżeli zaczynasz od początku, czyli nie posiadasz lustrzanki, to zdecydowanie kompakt z konwerterem będzie najlepszy. Kompakty maja jedna cechę o którą trudno w lustrzance- Głębię ostrości. Tam gdzie jest walka o ułamki milimetra to jest bardzo poszukiwana cecha.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Disabled 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 483
  • LokalizacjaSuchedniów

Napisano 28 lipiec 2010 - 16:50

Tak... jesli chodzi o GO to Mogway, ma trochę racji. W lustrzance ułamek milimetra w bok i... zepsute ujęcie :D
Fotograf Teoretyk.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 lipiec 2010 - 16:58

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
No tak, przydatne jest to co mówicie... Jednak przeglądam teraz zdjęcia w dziale macro i wiele ujęć jest naprawdę świetnych- właśnie robionych lustrzanką.
Czy kompakt i konwerter da mi równie dobry efekt? Będę pracować przy niej nad tymi ułamkami:)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 28 lipiec 2010 - 17:02

Niech odpowiedzią będą te zdjęcia http://www.forumphot...opic.php?t=3963
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 lipiec 2010 - 17:10

Rzeczywiście, zdjęcia są fantastyczne.
Wnioskując jednak po reakcjach forumowiczów- zdziwieniu jakością przy takim sprzęcie, mogę wywnioskować, że taki efekt prościej jest uzyskać lustrzanką.
Mam więc dwa pytania... Jeśli uparłabym się na lustrzankę, to jaką wybrać? Czy do lustrzanki można dokupić kowerter macro? Swoją drogą, właśnie o Raynoxie myślałam. :D
Może inne pytanie... Czy da się dokupując Raynox'a do mojego domyślnego aparatu stworzyć coś znośnego? Czy to w ogóle nie ta półka?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 28 lipiec 2010 - 17:51

W fotografii macro lustrzankami, aparat jest najmniej ważny. Chodzi o obiektyw, mieszek lub pierścienie, ewentualnie o odwrotne mocowanie obiektywu. Macro konwertery w lustrzance pogarszają jakość.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 lipiec 2010 - 17:56

Aha, rozumiem. Sprawdziłam, że Raynox nie pasuje do mojego aparatu.
W takim razie, co mi radzisz? Jaki kompakt , jaki konwerter lub jaka lustrzanka? Będę bardzo wdzięczna za jakąś propozycję.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 28 lipiec 2010 - 18:13

Jeżeli ma to być aparat głównie do macro, to ja bym jednak upierał się przy kompakcie. normalnie to radziłbym Ci brać z dużą skalą odwzorowania, czyli taki co ostrzy od 1cm, ale jeżeli będziesz używał z Raynoxem to nie będzie miało większego znaczenia. Czyli poprzeglądaj sobie kompakty z dobrymi parametrami , chwalone przez użytkowników .Nie jestem specem od kompaktów,ale w rankingach sa w czołówce takie sprzęty:
canon sx20is
lumix DMC-FZ38
sony DSC-HX1
Olympus SP 590UZ
Coolpix P90
canon SX1 IS
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 lipiec 2010 - 18:30

Dziękuję. Przeczytałam, że konwerter musi być mocowany na odpowiedniej wielkości gwint, więc posprawdzam, które będą dobre. Jeśli jednak chciałabym kompakt o macro od 1 cm jaki mógłbyś mi polecić? I czy rozdzielczość 10 mpix będzie już ok?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   zojer 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaKołbaskowo

Napisano 29 lipiec 2010 - 15:26

Rosanne napisał:

Dziękuję. Przeczytałam, że konwerter musi być mocowany na odpowiedniej wielkości gwint, więc posprawdzam, które będą dobre. Jeśli jednak chciałabym kompakt o macro od 1 cm jaki mógłbyś mi polecić? I czy rozdzielczość 10 mpix będzie już ok?

Olympus SP-590UZ
Canon 500D+EF-S 18-135+EF-S 55-250+EF 50f/1.8II

Olympus SP-590UZ i C-760UZ
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosanne 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 29 lipiec 2010 - 19:41

Bardzo dziękuję za propozycję! ;) Już przeglądam i rzeczywiście jest to bardzo ciekawa alternatywa, szczególnie wraz z Raynoxem 150 :)
Widziałam także test na jakimś portalu dotyczący Sony Nex5 powiem szczerze, że jego macro jest powalające... Mam pytanie, czy Olympus z konwerterem da dużo gorszy efekt? Tylko szczerze. Jeśli mam nawet zaoszczędzić ten tysiąc, ale nie być w pełni zadowolona... Czy w Sony płaci się głównie za miniaturyzację i dlatego cena 1000 wyższa?
Pozdrawiam!

Edit
Przejrzałam opinie o Olympusie i wiele osób skarży się na bardzo złą ostrość zdjęć. Może jednak zainwestować więcej pieniędzy? Bardzo proszę o poradę. Zależy mi na świetnym jakościowo macro.
0

Strona 1 z 1