Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Bardzo proszę o poradę! Jaki sprzęt do macrofotografii?
Napisano 28 lipiec 2010 - 16:41
Chciałabym poradzić się ekspertów, gdyż moja wiedza jest naprawdę znikoma.
Używam od dawna aparatu Panasonic Lumix DMC-FX07, jednak jakość zdjęć w ogóle mnie nie satysfakcjonuje (albo nie potrafię go rozgryźć). Udało mi się nim zrobić tylko kilka dobrych jakościowo zdjęć. Pasjonuje mnie macrofotografia. Zdecydowałam się na kupno nowego sprzętu, dlatego bardzo proszę o poradę. Nie chciałabym popełnić błędu, wybieram już długo i szczerze powiem- nie wiem, który byłby dla mnie odpowiedni.
Zależy mi właśnie na tym, żebym mogła zrobić jak najlepsze zdjęcia macro. Tak więc jaki model? W grę wchodzą ceny max. do 1500. Zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować w kompakt o 14 Mpix i dokupić konwerter macro?
Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam!
Napisano 28 lipiec 2010 - 16:46
Napisano 28 lipiec 2010 - 16:48
Rosanne napisał:
Napisano 28 lipiec 2010 - 16:50
Napisano 28 lipiec 2010 - 16:58
No tak, przydatne jest to co mówicie... Jednak przeglądam teraz zdjęcia w dziale macro i wiele ujęć jest naprawdę świetnych- właśnie robionych lustrzanką.
Czy kompakt i konwerter da mi równie dobry efekt? Będę pracować przy niej nad tymi ułamkami:)
Napisano 28 lipiec 2010 - 17:02
Napisano 28 lipiec 2010 - 17:10
Wnioskując jednak po reakcjach forumowiczów- zdziwieniu jakością przy takim sprzęcie, mogę wywnioskować, że taki efekt prościej jest uzyskać lustrzanką.
Mam więc dwa pytania... Jeśli uparłabym się na lustrzankę, to jaką wybrać? Czy do lustrzanki można dokupić kowerter macro? Swoją drogą, właśnie o Raynoxie myślałam.
Może inne pytanie... Czy da się dokupując Raynox'a do mojego domyślnego aparatu stworzyć coś znośnego? Czy to w ogóle nie ta półka?
Napisano 28 lipiec 2010 - 17:51
Napisano 28 lipiec 2010 - 17:56
W takim razie, co mi radzisz? Jaki kompakt , jaki konwerter lub jaka lustrzanka? Będę bardzo wdzięczna za jakąś propozycję.
Napisano 28 lipiec 2010 - 18:13
canon sx20is
lumix DMC-FZ38
sony DSC-HX1
Olympus SP 590UZ
Coolpix P90
canon SX1 IS
Napisano 28 lipiec 2010 - 18:30
Napisano 29 lipiec 2010 - 15:26
Rosanne napisał:
Olympus SP-590UZ
Olympus SP-590UZ i C-760UZ
Napisano 29 lipiec 2010 - 19:41
Widziałam także test na jakimś portalu dotyczący Sony Nex5 powiem szczerze, że jego macro jest powalające... Mam pytanie, czy Olympus z konwerterem da dużo gorszy efekt? Tylko szczerze. Jeśli mam nawet zaoszczędzić ten tysiąc, ale nie być w pełni zadowolona... Czy w Sony płaci się głównie za miniaturyzację i dlatego cena 1000 wyższa?
Pozdrawiam!
Edit
Przejrzałam opinie o Olympusie i wiele osób skarży się na bardzo złą ostrość zdjęć. Może jednak zainwestować więcej pieniędzy? Bardzo proszę o poradę. Zależy mi na świetnym jakościowo macro.