A takie kilka upodobań - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

A takie kilka upodobań

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   borysek01 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaLublin

Napisano 27 lipiec 2010 - 20:57

Witam was wszystkich. Zainteresowałem się fotografią gdyż ostatnio zaczełem edytować filmy video oraz bawić się w ps'ie lecz na dzień dzisiejszy tylko edycja filmów mi wychodzi.

Kolezanka idzie do liceum zawodowego i tez chciałbym kupić se lustrzankę, na razie nauka i warsztat mi się kłania gdyż nie mam najmniejszego syknięcia z tym. Robie to gdyż fotografia odzywa się do mnie jak bliska pasja, coś co mnie niesamowicie wciągneło jak oglądałem wasze artystyczne zdjęcia. Szczególnie akta i portrety, makro też ujdzie lecz nie kwiaty.. Z portretów i akt najlepszy zdecydowanie Sebastian Szmyd.

Przejdzmy do tematu.

Budżet

2300 maksimum. Prosiłbym jednak o propozycje od 1400 wzwyż, gdyż nie wiem czy wydam całe 2300. Prosze też powiedzieć czy taka cena 1400-2000 w ogołe sie na coś nadaje do przyszłości czy tylko na start.

--Upodobania--

- Jakość HD. Nie jest opcjonalne, lecz myślę że sie nadaje na coś.
- Live view to podgląd obrazu cały czas nawet przed zrobieniem zdjęcia ? jeżeli tak, to może się przydać, tak samo jak HD, nie jest opcjonalne.
- Łatwy w obsłudze lecz dużo funkcji (korekty światła , balansy bieli)

--To co lubie

W oko mi wpadł Sony A300 oraz A200 (nie jestem pewny ale mi się zdaję że się różnią tylko tym ze A200 nie ma live view.)

Tam samo jak d50,d60. Nie znam się proszę o pomoc.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   TMiN 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 75
  • LokalizacjaŁódź
  • SprzętSony A580

Napisano 27 lipiec 2010 - 22:13

przy max 2300zł i pomyśle na zakup sony to masz w fotojokerze promocję A550 plus sigma 18-200 za 2555zł...... może warto te 250 zł wykopać spod ziemi
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6310
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 27 lipiec 2010 - 22:30

Jak szukasz w tym zakresie - 300tka.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   adramelech88 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 205
  • LokalizacjaLublin
  • Sprzęt50d , Cosina, C3000N

Napisano 27 lipiec 2010 - 23:46

borysek01 napisał:

2300 maksimum. Prosiłbym jednak o propozycje od 1400 wzwyż, gdyż nie wiem czy wydam całe 2300. Prosze też powiedzieć czy taka cena 1400-2000 w ogołe sie na coś nadaje do przyszłości czy tylko na start.

Myślę że jeśli wczesniej nie mialeś styczności z lustrzanką to na początek starczy Ci w zupełności i aż nadto a i po roku czy 2 nie będziesz narzekał na aparat (w sensie samo body). Będziesz chciał za to dokupowywać sobie obiektywy (zakładając że Cie to wciągnie) i inne akcesoria, toteż na zakupie jednego body i jednego obiektywu wydatki się nie kończą.

borysek01 napisał:

--Upodobania--

- Jakość HD. Nie jest opcjonalne, lecz myślę że sie nadaje na coś.
- Live view to podgląd obrazu cały czas nawet przed zrobieniem zdjęcia ? jeżeli tak, to może się przydać, tak samo jak HD, nie jest opcjonalne.
- Łatwy w obsłudze lecz dużo funkcji (korekty światła , balansy bieli)

W sensie że filmy HD? Bo nie wiem. Co do Live View jest to przydatna funkcja do 'ekwilibrystycznych" fotek , do kadrowania z poziomu bliskiemu ziemi, z wysoka jak również do doostrzania zdjęc kiedy aparat jest na statywie i jest to konieczne, ale na co dzień i w 99% przypadków lepiej korzystać z wizjera ktory pod praktycznie każdym względem przewyższa LV co czyni go miłym i sporadycznie przydatnym dodatkiem ale tylko dodatkiem :mrgreen:
Co do obsługi i funkcji to każda lustrzanka ma takie funkcje i nie musisz się martwić żeby były ;-)

borysek01 napisał:

--To co lubie

W oko mi wpadł Sony A300 oraz A200 (nie jestem pewny ale mi się zdaję że się różnią tylko tym ze A200 nie ma live view.)

Tam samo jak d50,d60. Nie znam się proszę o pomoc.

Sony są dobrymi aparatami, tak samo jak Canon i Nikon ale pamietaj że jak obierzesz jakiś system i kupisz body Sonego plus w jakimś czasie kilka obiektywów i np jakąs lampę to potem chcąc zmienić body będziesz znów 'skazany' na tą samą markę lub sprzedaz wszystkiego na czym napewno stracisz. Dlatego moim zdaniem: Jeżeli nie jesteś pewien swojego zainteresowania tematem albo nie jesteś przekonany (no bo niby skad mialbys być) co do jakiejs konkretnej firmy weź jeden z najtańszych modeli danych lustrzanek Sony a200/Canon 1000d/Nikon d3000 wraz z obiektywem kitowym i rób zdjęcia ;-) Zaloze się że każdy z nich Cie usatysfakcjonuje. Potem gdy już będziesz wiedział co od czego zalezy itd z nastepnym aparatem będziesz miał mniejszy problem. Pozdrawiam
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   borysek01 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaLublin

Napisano 21 sierpień 2010 - 10:36

Zapomniałem o tym temacie po tym jak przeczytałem ostatnią wiadomośc więc muszę znów do niego wrócić.

Moj drugi temat byl w
http://www.forumphoto.pl/viewtopic.php?p=145946#145946

Marcin, powiedziałeś że compact powinienem sobie załatwić, co to za róznica compact vs lustrzanka ?
0

Strona 1 z 1