Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Canon 1000D, czy mozna wylaczyc lampe w trypie Portret
Napisano 23 lipiec 2010 - 17:26
Z racji tego ze ten aparat mam dopiero kilka dni chcialem wyprobowac jak spisuje sie w roznych trybach i opcjach i jak na razie zauwazylem, ze lampa potrafi wlaczyc sie nawet w doskonalym, dziennym swietle co jest przynajmniej irytujace...
Napisano 23 lipiec 2010 - 17:33
smyk256 napisał:
To raczej podstawa...
Pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 23 lipiec 2010 - 17:37
smyk256 napisał:
Napisano 23 lipiec 2010 - 18:31
Co do studiowania instrukcji, to oczywiscie jestem w trakcie i mimo, ze pewnie wielu osobom wyda sie to banalne, to jednak zawiera ona sporo przydatnych informacji. Tym bardziej, ze Canon w tym modelu (moze w innych tez, ale tego nie wiem) ma kilka momentow typu "to mozna zrobic, ale tylko wtedy, kiedy zalaczone jest tamto".
Pozdrawiam!
Napisano 23 lipiec 2010 - 19:17
możesz też zrobić coś jakby dyfuzor na lampę- ja mam taki, zrobiony z pudełka po kliszy, folii al. i papieru- pudełko wykładamy folią, wycinamy otwór z jednej strony na lampę, z drugiej prawie całą ściankę, i zaklejamy papierem/ bibułą- powinien polepszyć jakość zdjęć
Napisano 23 lipiec 2010 - 19:21
Napisano 23 lipiec 2010 - 19:26
[edit]
Na takie okazje kupie sobie chyba jakiegos najprostszego kompakta, tym bardziej, ze pewnie przyda sie rodzicom, wlasnie podczas planowanej, wakacyjnej wycieczki
Napisano 23 lipiec 2010 - 19:32
Napisano 23 lipiec 2010 - 20:10
mialem 1000d i powiem tak - po pierwsze INSTRUKCJA
i wtedy wejdz w indywidualne nastawy aparatu. Wbrew pozorom ten aparat ma spore mozliwosci. Jest poniekad odpowiednikiem 450d (ma wyciete niektore funkcje) ale i matryca i procesor ten sam . Ze odpowiednim szklem calkiem przyzwoita jakosc wychodzi . Odkrylem to dopiero po przeczytaniu instrukcji i zabawy z tymi ustawieniami. Ale nie zaluje wymiany na 50d. Niemniej dla poczatkujacych amatorow wielkich formatow nie jest calkiem do niczego.
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 23 lipiec 2010 - 20:28
Co do menu, to za wiele opcji tam nie ma więc bez problemu idzie się odnaleźć. Akurat nie zabrałem mojego z pracy, więc nie zerknę do menu żeby pomóc
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 24 lipiec 2010 - 14:58
http://kozelek.pl/foto/lampa.jpg
Tutaj tryb portret, obiektyw Canon 50mm/1.8, swiatlo dzienne i znow lampa:
http://kozelek.pl/fo...rtret_lampa.jpg
Jeszcze jeden przyklad z lampa. Tryb portret, obiektyw Canon 50mm/1.8, swiatlo dzienne:
http://kozelek.pl/foto/pies_lampa.jpg
Jak na moje oko to jedynie przy pierwszym zdjeciu (na upartego) mogla zadzialac lampa ze wzgledu na swiatlo z tylu. W instrukcji pisze, ze w wlasnie w takich warunkach moze wlaczyc sie flash "dla zrownowazenia glebokich cieni".
Napisano 24 lipiec 2010 - 19:33
Napisano 25 lipiec 2010 - 05:37
Na pierwszym zdjeciu wszystko co osiagnela lampa to wrazenie ze w samochodzie sa zapalone swiatla, poza tym, ze wzgledu na odlegosc, raczej nie przyniosla zadnych innych efektow.
Drugie zdjecie (twarz) mialo wygladac naturalnie, ale takie nie jest, mimo, ze tak jak wspomniales, moze i naswietlone jest dobrze.
Przy zdjeciu psa, moim zdaniem, swiatlo bylo na tyle dobre, ze lampa nie musiala dzialac, a efekt jest tylko taki, ze pieska lekko oslepilo
Chyba nie ma co tutaj juz sie nad tym rozwodzic, poniewaz taki jest urok automatyki. Pewnie tez moglibysmy sie dlugo sprzeczac w jakich przypadkach lampa byla potrzebna a w jakich nie. Ja jedynie mam malenkie zastrzezenie do Canona, ze jednak wyboru lampy w trybach automatycznych mi nie dal. Mowiac ogolnie ja widzialbym to tak (propozycja dla Canona), ze aparat moglby tylko sygnalizowac ze lampa jest potrzebna, ale wybor pozostawic mi. To tyle z moich wywodow
Napisano 25 lipiec 2010 - 09:52