Canon 1000D, czy mozna wylaczyc lampe w trypie Portret - Canon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Canon 1000D, czy mozna wylaczyc lampe w trypie Portret

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   smyk256 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 23 lipiec 2010 - 17:26

Przy okazji rozmowy na inny temat z serwisem Canona, zapytalem czy mozna wylaczyc lampe w trybie automatycznym "Portret" i uzyskalem odpowiedz, ze owszem mozna wylaczyc w menu. Wlasnie trzymam aparat i szukam takiej opcji, ale chyba na prawde jestem slepy. Zaraz chyba zaczne studiowac instrukcje...
Z racji tego ze ten aparat mam dopiero kilka dni chcialem wyprobowac jak spisuje sie w roznych trybach i opcjach i jak na razie zauwazylem, ze lampa potrafi wlaczyc sie nawet w doskonalym, dziennym swietle co jest przynajmniej irytujace...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 23 lipiec 2010 - 17:33

smyk256 napisał:

Zaraz chyba zaczne studiowac instrukcje...

To raczej podstawa...

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 23 lipiec 2010 - 17:37

smyk256 napisał:

Przy okazji rozmowy na inny temat z serwisem Canona, zapytalem czy mozna wylaczyc lampe w trybie automatycznym "Portret" i uzyskalem odpowiedz, ze owszem mozna wylaczyc w menu.
Szkoda Twojego czasu, nie można wyłączyć lampy. Jest to tryb automatyczny i nie można za bardzo w niego ingerować.A czytanie instrukcji polecam również servisantom canona.Druga sprawa, jeżeli już korzystasz z automatyki to jej uwierz.. Jeżeli podnosi lampę to znaczy że jest potrzebna.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   smyk256 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 23 lipiec 2010 - 18:31

Nie wierze automatyce, a juz na pewno nie w przypadku tego aparatu. Po wykonaniu sporej ilosci zdjec w roznych trybach i z roznymi ustawieniami smialo moge stwierdzic, ze jesli ten aparat ma cos ustawic automatycznie to bedzie to ustawione zle... oczywiscie to przesadzone stwierdzenie, ale chce przestrzec osoby, ktore maja zamiar uzywac trybow w pelni automatycznych. Dzis wykonalem sporo zdjec potretowych przy swietle dziennym, uzywajac trybow automatycznych (portret i pelna automatyka) i moge smialo powiedziec, ze sa po prostu kiepskie.

Co do studiowania instrukcji, to oczywiscie jestem w trakcie i mimo, ze pewnie wielu osobom wyda sie to banalne, to jednak zawiera ona sporo przydatnych informacji. Tym bardziej, ze Canon w tym modelu (moze w innych tez, ale tego nie wiem) ma kilka momentow typu "to mozna zrobic, ale tylko wtedy, kiedy zalaczone jest tamto".

Pozdrawiam!
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2999
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 23 lipiec 2010 - 19:17

rób na manualu- dużo lepszy tryb portretowy ;-) jako, że masz Zenona, to sobie chyba poradzisz.
możesz też zrobić coś jakby dyfuzor na lampę- ja mam taki, zrobiony z pudełka po kliszy, folii al. i papieru- pudełko wykładamy folią, wycinamy otwór z jednej strony na lampę, z drugiej prawie całą ściankę, i zaklejamy papierem/ bibułą- powinien polepszyć jakość zdjęć
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 23 lipiec 2010 - 19:21

Bardzo dobrze,że potrafisz odróżnić kiepskie zdjęcia od dobrych i dobrze ze dążysz do perfekcji. Tryby tematyczne są dla tych którzy niezbyt pewnie czują się w trybach manualnym czy priorytetach. Już je wypróbowałeś , wiesz jak działają i zapomnij ,że one są.Skup się na priorytetach i manualu.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   smyk256 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 23 lipiec 2010 - 19:26

Ta lampa to nie taki znow problem, jednak po prostu czasami jest potrzeba uzyc aparatu szybko, bez bawienia sie w ustawianie czegokolwiek i w takiej sytuacji ta nieszczesna lampa moze popsuc zwykle, najprostsze, nazwijmy to, wakacyjne zdjecie.

[edit]

Na takie okazje kupie sobie chyba jakiegos najprostszego kompakta, tym bardziej, ze pewnie przyda sie rodzicom, wlasnie podczas planowanej, wakacyjnej wycieczki :D
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 23 lipiec 2010 - 19:32

Coś jest nie tak, bo ja używam lampy przy portretach w bardzo słoneczne dni, a zwłaszcza słoneczne, tam gdzie pojawiają się ostre cienie na twarzach.Daj jedno zmarnowane zdjęcie to coś poradzimy, bo może coś masz źle ustawione.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6310
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 23 lipiec 2010 - 20:10

I to jest dobry pomysl...
mialem 1000d i powiem tak - po pierwsze INSTRUKCJA
i wtedy wejdz w indywidualne nastawy aparatu. Wbrew pozorom ten aparat ma spore mozliwosci. Jest poniekad odpowiednikiem 450d (ma wyciete niektore funkcje) ale i matryca i procesor ten sam . Ze odpowiednim szklem calkiem przyzwoita jakosc wychodzi . Odkrylem to dopiero po przeczytaniu instrukcji i zabawy z tymi ustawieniami. Ale nie zaluje wymiany na 50d. Niemniej dla poczatkujacych amatorow wielkich formatow nie jest calkiem do niczego.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5051
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 23 lipiec 2010 - 20:28

Canon 1000D mimo swojej tandetności faktycznie daje radę. Zaskakuje mnie czasem jakością zdjęć na kitowym obiektywie i wysokim ISO.
Co do menu, to za wiele opcji tam nie ma więc bez problemu idzie się odnaleźć. Akurat nie zabrałem mojego z pracy, więc nie zerknę do menu żeby pomóc
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   smyk256 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 24 lipiec 2010 - 14:58

Ponizej pelna automatyka, swiatlo dzienne, obiektyw kitowy 18-55 i jak widac zadziala tutaj lampa:
http://kozelek.pl/foto/lampa.jpg

Tutaj tryb portret, obiektyw Canon 50mm/1.8, swiatlo dzienne i znow lampa:
http://kozelek.pl/fo...rtret_lampa.jpg

Jeszcze jeden przyklad z lampa. Tryb portret, obiektyw Canon 50mm/1.8, swiatlo dzienne:
http://kozelek.pl/foto/pies_lampa.jpg

Jak na moje oko to jedynie przy pierwszym zdjeciu (na upartego) mogla zadzialac lampa ze wzgledu na swiatlo z tylu. W instrukcji pisze, ze w wlasnie w takich warunkach moze wlaczyc sie flash "dla zrownowazenia glebokich cieni".
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 24 lipiec 2010 - 19:33

smyk256, Teraz to ja już nie wiem o co Tobie chodzi?Czy to są te kiepskie zdjęcia zepsute przez lampę?nie czekając na odpowiedź to Ci powiem że są naświetlone prawidłowo. Prawdopodobnie lampa uratowała im życie. Jeżeli nie jesteś zadowolony z ich jakości to nie miej pretensji do lampy. Lampa wspomaga naświetlenie i w pełni jej się to udało.może opisz dokładniej co Cie tak irytuje w tych zdjęciach.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   smyk256 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 25 lipiec 2010 - 05:37

Mogway --> Chcialem dac tylko przyklad zdjec przy robieniu ktorych nie mialem wyboru i musialem uzyc lampy (ze wzgledu na tryb automatyczny). Niestety nigdy nie dowiemy sie jak wygladalyby te zdjecia gdyby lampy nie bylo, a moim zdaniem rowniez mogly by byc OK. Akurat jestem zwolennikiem jak najbardziej naturalnie wygladajacych fotografii wiec tutaj jak najbardziej sztuczne oswietlenie przez lampe mi przeszkadza.

Na pierwszym zdjeciu wszystko co osiagnela lampa to wrazenie ze w samochodzie sa zapalone swiatla, poza tym, ze wzgledu na odlegosc, raczej nie przyniosla zadnych innych efektow.

Drugie zdjecie (twarz) mialo wygladac naturalnie, ale takie nie jest, mimo, ze tak jak wspomniales, moze i naswietlone jest dobrze.

Przy zdjeciu psa, moim zdaniem, swiatlo bylo na tyle dobre, ze lampa nie musiala dzialac, a efekt jest tylko taki, ze pieska lekko oslepilo :)

Chyba nie ma co tutaj juz sie nad tym rozwodzic, poniewaz taki jest urok automatyki. Pewnie tez moglibysmy sie dlugo sprzeczac w jakich przypadkach lampa byla potrzebna a w jakich nie. Ja jedynie mam malenkie zastrzezenie do Canona, ze jednak wyboru lampy w trybach automatycznych mi nie dal. Mowiac ogolnie ja widzialbym to tak (propozycja dla Canona), ze aparat moglby tylko sygnalizowac ze lampa jest potrzebna, ale wybor pozostawic mi. To tyle z moich wywodow :)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4851
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 25 lipiec 2010 - 09:52

smyk256, Ogólnie to posiadacze lustrzanek, nie robią zdjęć w trybach automatycznych i nie mają takich problemów.W trybie M pozwala Ci na dowolność ustawień i skala ekspozycji informuje Cię o tym czy zdjęcie będzie dobrze naświetlone. Co do samych Twoich zdjęć to automatyka pilnuje prawidłowego naświetlenia, a nie zajmuje się artyzmem zdjęcia. Dlatego używa się lamp zewnętrznych z ruchomymi głowicami i dyfuzorami.Lampa wbudowana daje płaskie mało plastyczne obrazy, powoduje odblaski i zjawiska czerwonych oczu. Proponuje wykorzystywać aparat w trybach pracy do jakiego go stworzono czyli M,A,T i zapomnieć o kłopotach.Piesek normalnie nie jest w stanie przymróżyć oczu ponieważ błysk trwa 1/1000s. może być to albo przypadek, albo, Pomiar TTL mógł być robiony parokrotnie i przedbłyski były wyraźnie widoczne.Co do portretu to jest temat na grubą książkę w kwestii oświetlenia.żeby zrobić dobre zdjęcie portretowe jedna lampa na pewno nie wystarczy, a już na pewno nie wbudowana.
0

Strona 1 z 1