c450d czy c1000d - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gontar10  : (17 maj 2012 - 13:03) http://www.forumphot...296#entry265296 jakbyscie mogli jeszcze zobaczyc :)
JaFi  : (17 maj 2012 - 07:59) Kupię Canona 550d
wercio  : (17 maj 2012 - 05:57) Odpisałem o tym kompakcie.
gontar10  : (17 maj 2012 - 05:02) http://www.forumphot...ympus-sp-510uz/ prosilbym o pomoc :)
Rozszerz pole shoutboxa

c450d czy c1000d

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   coveredinskin 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:26

a więc...
od mojego wtajemniczenia jeśli chodzi o fotografię na pewno można jeszcze wiele wymagać, zresztą chyba o to w tym chodzi żeby stale się uczyć. od 6ciu miesięcy jestem nieszczęśliwą posiadaczką lustrzanki marki sony, której zakup mimo, że nie był moim wyborem to i tak żałuję go jak własnej idei. hm, no trudno mi tutaj cokolwiek powiedzieć, nie chciałabym zrażać do alf osób, które się przymierzają do tych aparatów czy stwarzać ciśnienia ich właścicielom, jednak ja osobiście jestem niestety zawiedziona. lustrzanka była wcześniej używana niecały rok, na jednym obiektywie, i od pory, kiedy dostałam ją do rąk zaczęły się problemy. najpierw to szwankujący fokus, potem okazało się, że prócz fokusa głębsze źródło problemu tkwi w korpusie... dlatego między innymi przełknęłam ślinę, zacisnęłam zęby i postanowiłam wpakować trochę swojego zmaterializowanego potu w pracy i zdecydowałam się na mam nadzieję tym razem świadomy i udany zakup Canona. tutaj powstaje moje pytanie; czy lepiej kupić C450d czy C1000d? i jeśli już któryś z nich, to z jakim obiektywem (za rozsądne pieniądze). oby dwa modele nie różnią się bardzo ceną, więc chciałabym usłyszeć oceny właścicieli lub osób, które miały styczność z tymi lustrzankami. dodaję, że robię głównie portretówki, fotografię modową, czasami krajobrazy, nie obraziłabym się, gdyby też coś tam pokazał jeśli chodzi o makro.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:28

450D. 1000D to najniższa półka Canona. Jaki budżet masz?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   coveredinskin 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:32

najniższa bo to raczej hobby w moim przypadku, będę się kręcić wokół poważniejszych modeli jak będę miała więcej doświadczenia. jeśli chodzi o budżet -+ 2500zł, więc nie mam też wielkiego pola do popisu..
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:34

http://allegro.pl/it...49922269_nowy_c ... dglad.html
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   coveredinskin 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:47

jak rozumiem, mam go wciągać z miejsca i mogę być pewna, że będę bardziej zadowolona niż z dwóch wymienionych przeze mnie modeli bez żadnego kręcenia nosem?:mrgreen:
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:50

Dokładnie. Ewentualnie szukaj D80
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   math3 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 17 lipiec 2010 - 18:16

To już lepiej 450D. Przynajmniej można zaoszczędzić te 500zł i kupić jakiś obiektyw.
Pentax ME-Super | SMC-M 50/1.7 | Canon 450D | Opemus 5A
Zanim zostaniemy zapomniani przemieni się nas w kicz. Kicz jest stacją tranzytową między bytem a zapomnieniem. Milan Kundera
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 17 lipiec 2010 - 18:21

I co masz 18-55 i powiedzmy 50mm ale 450D.
Ja zamiast 550D z 2 szkłami wolałem 50D z 1 szkłem i nie żałuję
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 18 lipiec 2010 - 10:29

Ja proponuję Nikona D5000 z 18-105 bardziej uniwersalne szkło jak na początek niż 18-55 Gdzieś w Media markcie sprzedają(sprzedawali - nie wiem do kiedy) za 2200, a tak to około 2500 kosztuje ;-)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   coveredinskin 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 18 lipiec 2010 - 12:34

hm, jestem w małym dylemacie, rozmawiałam ze znajomym fotografem, który jest na canonie od dawien dawna i osobiście nie ujmując nikonom polecał mi właśnie canona, dlatego tylko tego wzięłam pod uwagę..
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 18 lipiec 2010 - 12:36

Każdy poleca firmę na której pracuje ;-) dlatego dla canoniarza canon jest najlepszy , a dla nikoniarza nikon ;-) a dla martyny Sony - bo dobrze płaci ;-)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 531
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 18 lipiec 2010 - 12:44

coveredinskin napisał:

m, jestem w małym dylemacie, rozmawiałam ze znajomym fotografem, który jest na canonie od dawien dawna i osobiście nie ujmując nikonom polecał mi właśnie canona, dlatego tylko tego wzięłam pod uwagę..

Witam. Proponuję kupić Canona 450 D. Na początek spokojnie wystarczy.
Za resztę pieniędzy dokupisz sobie torbę do niego, dodatkowa baterię i kartę.
Z czasem jak nauczysz się obsługiwać aparat to przyjdzie czas na obiektywy.
450 jest na początek dobrym aparatem.
Pozdrawiam.

marcinek pl napisał:

Każdy poleca firmę na której pracuje ;-) dlatego dla canoniarza canon jest najlepszy , a dla nikoniarza nikon ;-) a dla martyny Sony - bo dobrze płaci ;-)

A Ty myślisz że tylko Martyna kasę zbiera za reklamowanie Sony. :-) A niektórzy renomowani i sławni fotografowie dlaczego robią tylko i wyłącznie na sprzęcie Nikona? Dla kasy, która firma im płaci za używanie tylko i wyłącznie ich aparatów.
My tylko kupujemy bo nam pasują i są najlepsze dla nas czy to Nikon, Canon, Sony czy co innego.
Pozdrawiam.
0

#13 Użytkownik jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5051
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 18 lipiec 2010 - 17:47

Ja wczoraj rozmawiałem już z drugim fotografem pracującym na Canonie i to na najwyższej półce. Robi około 180 imprez rocznie i jakby miał od nowa składać system, to tylko na Nikona. Ogólnie strasznie narzekał na 5Dmk2 i zdecydowanie brałby D700.
No ale wracając do tematu. Za 2500 można mieć Nikona D5000, Canona 450 D z dwoma szkłami lub Canona 1000D z dwoma szkłami i na jakąś lampę styknie.
Jeśli chodzi o Canona 1000D to taki troszkę tandetny w wykonaniu i jest znacznie okrojony na przykład w skokach ISO, ale ogólnie zdjęcia da się tym robić.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6310
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 18 lipiec 2010 - 18:00

Mialem 1000d - nie dalem sie namowic na 450d mowiac "po co mi to - jestem amatorem, wystarczy"
Otoz nie wystarcza , sprzedalem 1000d zamienilem na 50d i nie zaluje. A zakupu 1000 zalowalem. Jezeli moge doradzic z tych 2 to 450 bezapelacyjnie, ale zastanow sie nad innym wyborem. Uzywka 40d , albo mimo, ze uwazam, ze canon jest najlepszy, d90. Kupisz 1000d i bedziesz zalowac po kilku zdjeciach nie mogac zrobic nic wiecej, plastiki beda cie wkurzac i obciete elementy z 450d tez. Szczerze mowiac - jak Canonierka, to dwucyfrowa , jak jednocyfrowa, to ponizej 5 :D. Innych nie warto brac pod uwage. Polecam 50d , ale jak budzet nie wydala, lepiej poszukac 40d. To tylko moja sugestia.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2