Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
c450d czy c1000d
Napisano 17 lipiec 2010 - 17:26
od mojego wtajemniczenia jeśli chodzi o fotografię na pewno można jeszcze wiele wymagać, zresztą chyba o to w tym chodzi żeby stale się uczyć. od 6ciu miesięcy jestem nieszczęśliwą posiadaczką lustrzanki marki sony, której zakup mimo, że nie był moim wyborem to i tak żałuję go jak własnej idei. hm, no trudno mi tutaj cokolwiek powiedzieć, nie chciałabym zrażać do alf osób, które się przymierzają do tych aparatów czy stwarzać ciśnienia ich właścicielom, jednak ja osobiście jestem niestety zawiedziona. lustrzanka była wcześniej używana niecały rok, na jednym obiektywie, i od pory, kiedy dostałam ją do rąk zaczęły się problemy. najpierw to szwankujący fokus, potem okazało się, że prócz fokusa głębsze źródło problemu tkwi w korpusie... dlatego między innymi przełknęłam ślinę, zacisnęłam zęby i postanowiłam wpakować trochę swojego zmaterializowanego potu w pracy i zdecydowałam się na mam nadzieję tym razem świadomy i udany zakup Canona. tutaj powstaje moje pytanie; czy lepiej kupić C450d czy C1000d? i jeśli już któryś z nich, to z jakim obiektywem (za rozsądne pieniądze). oby dwa modele nie różnią się bardzo ceną, więc chciałabym usłyszeć oceny właścicieli lub osób, które miały styczność z tymi lustrzankami. dodaję, że robię głównie portretówki, fotografię modową, czasami krajobrazy, nie obraziłabym się, gdyby też coś tam pokazał jeśli chodzi o makro.
Napisano 17 lipiec 2010 - 17:32
Napisano 17 lipiec 2010 - 17:47
Napisano 17 lipiec 2010 - 18:16
Zanim zostaniemy zapomniani przemieni się nas w kicz. Kicz jest stacją tranzytową między bytem a zapomnieniem. Milan Kundera
Napisano 17 lipiec 2010 - 18:21
Ja zamiast 550D z 2 szkłami wolałem 50D z 1 szkłem i nie żałuję
Napisano 18 lipiec 2010 - 10:29
Napisano 18 lipiec 2010 - 12:34
Napisano 18 lipiec 2010 - 12:36
Napisano 18 lipiec 2010 - 12:44
coveredinskin napisał:
Witam. Proponuję kupić Canona 450 D. Na początek spokojnie wystarczy.
Za resztę pieniędzy dokupisz sobie torbę do niego, dodatkowa baterię i kartę.
Z czasem jak nauczysz się obsługiwać aparat to przyjdzie czas na obiektywy.
450 jest na początek dobrym aparatem.
Pozdrawiam.
marcinek pl napisał:
A Ty myślisz że tylko Martyna kasę zbiera za reklamowanie Sony. :-) A niektórzy renomowani i sławni fotografowie dlaczego robią tylko i wyłącznie na sprzęcie Nikona? Dla kasy, która firma im płaci za używanie tylko i wyłącznie ich aparatów.
My tylko kupujemy bo nam pasują i są najlepsze dla nas czy to Nikon, Canon, Sony czy co innego.
Pozdrawiam.
Napisano 18 lipiec 2010 - 17:47
No ale wracając do tematu. Za 2500 można mieć Nikona D5000, Canona 450 D z dwoma szkłami lub Canona 1000D z dwoma szkłami i na jakąś lampę styknie.
Jeśli chodzi o Canona 1000D to taki troszkę tandetny w wykonaniu i jest znacznie okrojony na przykład w skokach ISO, ale ogólnie zdjęcia da się tym robić.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 18 lipiec 2010 - 18:00
Otoz nie wystarcza , sprzedalem 1000d zamienilem na 50d i nie zaluje. A zakupu 1000 zalowalem. Jezeli moge doradzic z tych 2 to 450 bezapelacyjnie, ale zastanow sie nad innym wyborem. Uzywka 40d , albo mimo, ze uwazam, ze canon jest najlepszy, d90. Kupisz 1000d i bedziesz zalowac po kilku zdjeciach nie mogac zrobic nic wiecej, plastiki beda cie wkurzac i obciete elementy z 450d tez. Szczerze mowiac - jak Canonierka, to dwucyfrowa , jak jednocyfrowa, to ponizej 5
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy